Βοήθεια:Εισαγωγή στις πολιτικές και οδηγίες/3

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Πολιτικές και οδηγίες
Γιατί υπάρχουν

Περιεχόμενο
Κανόνες για τη σύνταξη λημμάτων

Συμπεριφορά
Να τα πηγαίνεις καλά με άλλους

Σύνοψη
Περίληψη σε τι έχετε μάθει




Μια στοίβα από σελίδες στο σχήμα μιας καρδιάς
Δείξτε αγάπη στους άλλους χρήστες!

Η συγγραφή στη Wikipedia είναι πολύ συνεργατική. Υπάρχουν δύο καλά σημεία εκκίνησης για το πώς μπορείτε να τα πάτε καλά με άλλους συντάκτες: να είστε τολμηροί και να είστε ευγενικοί.


Κατά την επεξεργασία, μη διστάζετε! Οι περισσότερες τροποποιήσεις κάνουν την εγκυκλοπαίδεια καλύτερη, και τα λάθη μπορούν πάντα να αντιστραφούν ή να διορθωθούν. Εάν δείτε κάτι που μπορεί να βελτιωθεί, βελτιώστε το και μην ανησυχείτε υπερβολικά για το αν θα χαλάσετε τίποτα. Εάν η αλλαγή είναι στο πνεύμα της βελτίωσης και έχει νόημα για τους άλλους, οι πιθανότητες είναι καλές ότι όλα θα πάνε καλά και η αλλαγή θα διατηρηθεί. Εάν όχι, είναι εύκολο για κάποιον να το αλλάξει ξανά.

Το να είστε ευγενικοί συνεπάγεται την διατήρηση της ευγένειας και την υπόθεση καλής πίστης κατά την αλληλεπίδραση με άλλους και την εστίαση στο περιεχόμενο των τροποποιήσεων και όχι σε προσωπικά θέματα. Απαιτεί συμμετοχή με σεβασμό και διακριτικό τρόπο, χωρίς να αγνοείτε τις θέσεις και τα συμπεράσματα των άλλων. Υποθέτοντας καλή πίστη σημαίνει ότι υποθέτουμε από προεπιλογή ότι οι προθέσεις άλλων ανθρώπων είναι να βελτιώσουν το εγχείρημα. Εάν απαιτείται κριτική ή μετριοπάθεια, συζητάμε τις ενέργειες των συντακτών αλλά δεν τους κατηγορούμε για επιβλαβή κίνητρα χωρίς σαφή στοιχεία.

Οι συντάκτες συνήθως επιτυγχάνουν συναίνεση ως φυσικό και εγγενές προϊόν της επεξεργασίας. Σε γενικές γραμμές, κάποιος κάνει μια αλλαγή ή προσθήκη σε μια σελίδα, τότε ο καθένας που την διαβάζει έχει την ευκαιρία να αφήσει τη σελίδα ως έχει ή να την αλλάξει. Η επαναφορά μπορεί να αισθάνεται λίγο αποπληθωριστική, αλλά μην ενοχλείτε, καθώς είναι ένα κοινό βήμα για την εξεύρεση συναίνεσης. Εάν έχετε διαφωνία ή πρόταση, εκφράστε το στη σελίδα συζήτησης του λήμματος και συζητήστε ευγενικά την αλλαγή έως ότου επιτευχθεί συναίνεση. Να μην αναιρείτε επανειλημμένα τις αλλαγές ενός άλλου συντάκτη: αυτό ονομάζεται διορθωπόλεμος και δεν επιτρέπεται. Ως έσχατη λύση, μπορείτε να υποβάλετε αίτημα για βοήθεια για την επίλυση μιας διαφωνίας.