Βιτόρια Γκιμαράες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιτόρια Γκιμαράες
Ίδρυση1922
ΈδραΓκιμαράες, Πορτογαλία
ΣτάδιοAfonso Henriques Stadium, Γκιμαράες
ΠροπονητήςÁlvaro Pacheco[1]
ΠρωτάθλημαΠριμέιρα Λίγκα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Βιτόρια (πορτογαλικά: Vitória) είναι πορτογαλικός αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στην πόλη Γκιμαράες της Πορτογαλίας. Είναι γνωστός κυρίως για την ομάδα ποδοσφαίρου που διαθέτει.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του συλλόγου αγωνίζεται στο πορτογαλικό πρωτάθλημα ή αλλιώς Πριμέιρα Λίγκα. Θεωρείται μία από τις τέσσερις δημοφιλέστερες ομάδες στην Πριμέιρα Λίγκα. Η καλύτερη ευρωπαϊκή της πορεία έγινε την περίοδο 1986-1987 όπου κατάφερε να φτάσει στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Χαρακτηριστικό είναι το ντέρμπι με την αντίστοιχη ομάδα της Σπόρτινγκ Κλούμπε ντε Μπράγκα, μία αντιπαλότητα η οποία έχει τις ρίζες της στο μεσαίωνα.

Εκτός από το ποδόσφαιρο, ο σύλλογος διαθέτει τμήματα και σε άλλα αθλήματα όπως καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση, υδατοσφαίριση, κολύμβηση, στίβο, ποδόσφαιρο άμμου, ποδόσφαιρο σάλας γυναικών, επιτραπέζια αντισφαίριση, κικ μπόξινγκ και τζούντο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βιτόρια ιδρύθηκε το 1922. Η ονομασία της φαίνεται να δόθηκε ως φόρος τιμής στη Βιτόρια Σετούμπαλ, η οποία την εποχή εκείνη ήταν ένας από τους κορυφαίους συλλόγους στην Πορτογαλία, αν και πλέον οι υποστηρικτές της υποβαθμίζουν αυτή τη σύνδεση. Η ποδοσφαιρική ομάδα, για πρώτη φορά προβιβάστηκε στην Πριμέιρα Λίγκα το 1941. Την ίδια περίοδο, η Βιτόρια έκανε την έκπληξη, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, φτάνοντας στον πρώτο τους τελικό στο Κύπελλο Πορτογαλίας το 1942, αλλά ηττήθηκε από την Μπελενένσες με 2–0.

Η καλύτερη πορεία της Βιτόρια στα ευρωπαϊκά κύπελλα ήταν αυτή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ 1986–87, όπου ηττήθηκε με συνολικό σκορ 5-2 στους προημιτελικούς από τη δυτικογερμανική ομάδα της Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ.[2]

Επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σούπερ Καπ Πορτογαλίας
    • Νικήτρια (1): 1988
    • Φιναλίστ (2): 2011, 2013

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]