Βιρμανικό αλφάβητο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιρμανικό αλφάβητο
Εύρος τιμών Unicode

Το Βιρμανικό αλφάβητο είναι η βάση των αλφαβήτων που χρησιμοποιούνται για τα σύγχρονα Βιρμανικά, Σαν, Μον και Καρέν.

Γλώσσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια προσαρμογή από το Παλιό αλφάβητο Μον ή το αλφάβητο Πιου, το Βιρμανικό αλφάβητο χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να γράψει τις γλώσσες Μον και Πιου, αντίστοιχα. Στη σύγχρονη εποχή, εκτός του ότι χρησιμοποιείται για να γράψει τη Βιρμανική γλώσσα, έχει προσαρμοστεί για χρήση από άλλες γλώσσες της Βιρμανίας, κυρίως τις Σαν, Μον (χρησιμοποιώντας μια έκδοση του αλφαβήτου παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται για Βιρμανίας από το αρχικό Παλιό αλφάβητο Μον) και τα Σ'γκάου Καρέν. Χρησιμοποιείται επίσης για τις λειτουργικές γλώσσες Πάλι και Σανσκριτικά.

Unicode[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιρμανικό αλφάβητο προστέθηκε στο πρότυπο Unicode, το Σεπτέμβριο του 1999 με την κυκλοφορία της έκδοσης 3.0. Επιπλέον χαρακτήρες έχουν προστεθεί στις επόμενες εκδόσεις.

Μέχρι το 2005, οι περισσότερες Βιρμανόγλωσσες ιστοσελίδες χρησιμοποιούσαν μια βασισμένη στην εικόνα, δυναμικά δημιουργούμενη μέθοδο για να εμφανίσει Βιρμανικούς χαρακτήρες, συχνά σε GIF ή JPEG. Στο τέλος του 2005, το Βιρμανικό Εργαστήριο Έρευνας NLP ανακοίνωσε τη γραμματοσειρά Myanmar OpenType που ονομάζεται Myanmar1. Αυτή η γραμματοσειρά δεν περιέχει μόνο σημεία κώδικα Unicode και σύμβολα αλλά και το λογική διάταξης OpenType και κανόνες. Το κέντρο έρευνας τους βασίζεται στο πάρκο ΤΠΕ της Μιανμάρ στη Γιανγκόν, στο προάστιο Παντάουκ, το οποίο παράγεται από τη SIL International, είναι συμβατό με το Unicode. Αρχικά, απαιτούσε μηχανή Graphite, αλλά τώρα πίνακες OpenType για τα Windows είναι διαθέσιμα στην τρέχουσα έκδοση της γραμματοσειράς. Μετά την κυκλοφορία του πρότυπου Unicode 5.1 στις 4 Απριλίου 2008, τρεις γραμματοσειρές συμβατές με το Unicode 5.1 είναι διαθέσιμες υπό άδεια δημόσιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των Myanmar3, Padauk και Parabaik.[1]

Πολλοί Βιρμανοί κατασκευαστές γραμματοσειρών έχουν δημιουργήσει Βιρμανίας γραμματοσειρές, συμπεριλαμβανομένων των Win Innwa, CE Font, Myazedi, Zawgyi, Ponnya, Mandalay. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι Βιρμανικές γραμματοσειρές δεν είναι συμβατές με Unicode, επειδή χρησιμοποιούν μη εκχωρημένα σημεία κώδικα (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για την λατινική γραφή) στο βιρμανικό μπλοκ για την χειροκίνητη απασχόληση με τη διαμόρφωση που θα έπρεπε κανονικά να γίνει από τη μηχανή Uniscribe κινητήρα και δεν υποστηρίζεται από τη Microsoft και άλλους μεγάλους προμηθευτές λογισμικού. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές Βιρμανόγλωσσες ιστοσελίδες που έχουν αλλάξει σε απόδοση Unicode, ενώ πολλές ιστοσελίδες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μια ψευδο-Unicode γραμματοσειρά που ονομάζεται Zawgyi (το οποίο χρησιμοποιεί σημεία κώδικα που διατίθενται για τις μειονοτικές γλώσσες και δεν εμφανίζει έξυπνα τα διακριτικά, όπως το μέγεθος του ya-yit) ή την μέθοδο επίδειξης GIF/JPG.

Βιρμανική υποστήριξη στα Microsoft Windows 8[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λειτουργικό σύστημα της Microsoft Windows 8 περιλαμβάνει μια γραμματοσειρά συμβατή με το Unicode για τα Βιρμανικά που ονομάζεται "Myanmar Text". Περιλαμβάνει επίσης μια διάταξη πληκτρολογίου για τα Βιρμανικά. Ήταν το πρώτο λειτουργικό σύστημα που περιλάμβανε Βιρμανική υποστήριξη από προεπιλογή, χωρίς καμία εγκατάσταση γραμματοσειρών. Λόγω της δημοτικότητας της γραμματοσειράς στα Windows 8 η Microsoft συνέχισε την υποστήριξη των γραμματοσειρών στα Windows 10.

Μπλοκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παρακάτω μπλοκ Unicode ονομάζεται Myanmar και έχει τον κωδικό U+1000–U+109F. Προστέθηκε στο πρότυπο Unicode, το Σεπτέμβριο του 1999 με την κυκλοφορία της έκδοσης 3.0:

Myanmar[1]Επίσημος χάρτης κώδικα της Κοινοπραξίας Unicode (PDF)
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
U+100x က
U+101x
U+102x
U+103x     
U+104x
U+105x
U+106x
U+107x
U+108x
U+109x
Σημειώσεις
1.^ Κατά την έκδοση 11.0 του Unicode

Το παρακάτω μπλοκ Unicode ονομάζεται Myanmar Extended-A και έχει τον κωδικό U+AA60–U+AA7F. Προστέθηκε στο Πρότυπο Unicode, τον Οκτώβριο του 2009 με την κυκλοφορία της έκδοσης 5.2:

Myanmar Extended-A[1]Επίσημος χάρτης κώδικα της Κοινοπραξίας Unicode (PDF)
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
U+AA6x
U+AA7x ꩿ
Σημειώσεις
1.^ Σύμφωνα με την έκδοση 11.0 του Unicode

Το παρακάτω μπλοκ Unicode ονομάζεται Myanmar Extended-B και έχει τον κωδικό U+A9E0–U+A9FF. Προστέθηκε στο Πρότυπο Unicode, τον Οκτώβριο του 2014 με την κυκλοφορία της έκδοσης 7.0:

Myanmar Extended-B[1][2]Επίσημος χάρτης κώδικα της Κοινοπραξίας Unicode (PDF)
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
U+A9Ex
U+A9Fx
Σημειώσεις
1.^ Σύμφωνα με την έκδοση 11.0 του Unicode
2.^ Οι γκρι περιοχές δείχνουν τα μη-ανατεθειμένα μέρη κώδικα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Zawgyi». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2018.