Βιντούντα (φυλή)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιντούντα
(Vidunda)
Πληθυσμός 90.000[1]
Περιοχή Κιλόσα (Kilosa District)
Περιφέρεια Μορογκόρο (Morogoro Region)
Ονομασίες
Άνθρωπος Βιντούντα (Vidunda)
Άνθρωποι Ουαβιντούντα (Wavidunda)
Γλώσσα Κιβιντούντα (Kividunda)

Η Βιντούντα (σουαχ.: ενικ.: Βιντούντα (Vidunda) / πληθ.: Ουαβιντούντα (Wavidunda)),[Σημ. 1] είναι μία μητρογραμμική εθνογλωσσική ομάδα των Μπαντού (Bantu), η οποία έχει ως έδρα την Περιοχή Κιλόσα (Kilosa District), στην Περιφέρεια Μορογκόρο (Morogoro Region), στην Τανζανία.

Οι Ουαβιντούντα (Wavidunda) κατοικούν νοτίως του Μικούμι (Mikumi) και βορείως του Μεγάλου Ποταμού Ρουάχα (Great Ruaha River), συμπεριλαμβανομένων και των Ορέων Ουβιντούντα (Uvidunda Mountains). Ο πληθυσμός της φυλής Βιντούντα (Vidunda) εκτιμάται πως αριθμεί τα 90.000 άτομα.[1]

Η γλώσσα τους είναι η Κιβιντούντα (Kividunda).

Ο αρχηγός της φυλής ονομάζεται Νγκουίλα (Ngwila) και οι τελετουργίες τους διευθύνονται από ένα άτομο στην οικογένεια που δεν είχε υποστεί περιτομή. Ο τόπος της κύριας τελετουργίας, είναι στα βουνά του Ιούντζι (Iyunji) .

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Vidunda όσο και η ονομασία Viduda, στα Ελληνικά γράφονται ως «Μπάντα». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Βι-ντού-νου-ντα» και όχι ως «Βι-ντού-ντα» (γιατί δεν είναι Viduda αλλά Vidunda). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Eberhard, David M.· Gary F. Simons· Charles D. Fennig (2022). «Ethnologue: Languages of the World». Ethnologue. Ανακτήθηκε στις 20 Αυγούστου 2022.