Βιντεοπαιχνίδι προσομοίωσης ζωής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η προσομοίωση ζωής (ή παιχνίδι τεχνητής ζωής) είναι υποείδος των βιντεοπαιχνιδιών προσομοίωσης. Σε αυτό, ο παίκτης ελέγχει μία ή περισσότερες εικονικές μορφές ζωής. Ένα παιχνίδι προσομοίωσης της ζωής μπορεί να περιστρέφεται γύρω από "άτομα και τις σχέσεις, ή θα μπορούσε να είναι μια προσομοίωση ενός οικοσυστήματος".[1]

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιχνίδια προσομοίωσης ζωής είναι για «τη διατήρηση και την ανάπτυξη ενός διαχειρίσιμου πληθυσμού οργανισμών», όπου οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις ζωές των αυτόνομων πλασμάτων ή ανθρώπων. Τα τεχνητά παιχνίδια της ζωής συνδέονται με έρευνα στην επιστήμη υπολογιστών στην τεχνητή ζωή. Όμως, «επειδή προορίζονται για την ψυχαγωγία και όχι την έρευνα, εμπορικά παιχνίδια A-ζωής εφαρμόσαν μόνο ένα υποσύνολο του A-ζωή της έρευνας της εξετάζει. Αυτό το ευρύ είδος περιλαμβάνει παιχνίδια θεών που επικεντρώνονται στη διαχείριση των φυλών προσκυνητών, καθώς επίσης και τεχνητά κατοικίδια ζώα που επικεντρώνονται σε ένα ή περισσότερα ζώα. Περιλαμβάνει επίσης παιχνίδια γενετικής τεχνητής ζωής, όπου οι παίκτες διαχειρίζεται πληθυσμούς πλασμάτων για πολλές γενιές.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παιχνίδια τεχνητής ζωής και προσομοιώσεις της ζωής βρίσκουν τις ρίζες τους στην έρευνα τεχνητής ζωής, συμπεριλαμβανομένου του Παιχνίδι της Ζωής του Κόνγουεϊ από το 1970. Όμως, ένα από τα πρώτα εμπορικά βιώσιμα παιχνίδια τεχνητής ζωής ήταν το Little People Computer το 1985, ένα παιχνίδι Commodore 64 που επέτρεπε στους παίκτες να πληκτρολογήσουν αιτήσεις σε χαρακτήρες που ζουν σε ένα εικονικό σπίτι. Το παιχνίδι αναφέρεται ως ένας ελάχιστα γνωστός πρόδρομος των παιχνιδιών εικονικής ζωής και προσομοίωσης που θα ακολουθήσει. Ένα από τα πρώτα ρομαντικά sims, το Tenshitachi no gogo, κυκλοφόρησε για τον 16-bit PC-9801 NEC υπολογιστή, αν και τα ρομαντικά στοιχεία sim μπορεί να βρεθούν στο Girl's Garden της Sega το 1984. Το 1986, το πρώτο βιολογικό παιχνίδι προσομοίωσης το Bird Week κυκλοφόρησε.

Τα πρώτη ψηφιακά κατοικίδια ζώα άρχισαν να εμφανίζονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, μερικά από τα πρωιμότερα παραδείγματα βιντεοπαιχνιδιών ρόλων, όπως το Megami Tensei το 1987, και το Dragon Quest V: Hand of the Heavenly Bride το 1992. Το Dragon Quest V, το οποίο περιστρέφεται γύρω από την ανάπτυξη του χαρακτήρα του παίκτη, ήταν και το πρώτο παιχνίδι που περιείχε εγκυμοσύνη, μια έννοια που έχει εμφανιστεί από τότε στα επόμενα παιχνίδια προσομοίωσης ζωής, όπως το Harvest Moon, το The Sims 2 και το Fable II. Το 1990, ένα πρώιμο βιολογικό παιχνίδι προσομοίωσης που περιστρέφεται γύρω από το θέμα της εξέλιξης, το 46 Okunen Monogatari, κυκλοφόρησε. Μια αναθεωρημένη έκδοση του παιχνιδιού κυκλοφόρησε το 1992 ως EVO: Search for Eden.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η τεχνητή νοημοσύνη προγραμματισμός βελτίωση, πραγματική AI εικονικά κατοικίδια ζώα όπως Petz και Ταμαγκότσι άρχισαν να εμφανίζονται. Περίπου την ίδια εποχή, Creatures έγινε «η πρώτη πλήρη άνθηση εμπορική εφαρμογή ψυχαγωγίας της Τεχνητής Ζωής και γενετικών αλγορίθμων". Μέχρι το 2000, The Sims εξευγενισμένα τον τύπο δει σε Little People Computer και έγινε η πιο επιτυχημένη τεχνητή παιχνίδι της ζωής που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα. Το 2008 κυκλοφόρησε το παιχνίδι "Spore", στο οποίο ο παίκτης αναπτύσσει ένα εξωγήινο είδος από τη λίμνη μικροβιακής παλίρροιας σε μια διαστρική αυτοκρατορία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Artificial Life and Puzzle Games». wps.prenhall.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2018.