Βικιπαίδεια:Meta

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Meta, ή το Meta-Wiki του Wikimedia, που είναι στο meta.wikimedia.org, είναι μια ιστοσελίδα που βασίζεται σε τεχνολογία βίκι και είναι βοηθητικό για τον συντονισμό όλων των εγχειρημάτων του Wikimedia Foundation.


Δημιουργήθηκε αρχικά με το όνομα Meta-Wikipedia τον Νοέμβριο του 2001, και τώρα παρέχει υπηρεσίες με πολλούς διαφορετικούς ρόλους:

  1. Συζήτηση και διαμόρφωση των εγχειρημάτων του Wikimedia, συμπεριλαμβανομένης της Βικιπαίδειας, και συγκεκριμένα συζήτηση για την πολιτική.
  2. Ένα φόρουμ για προσωπικά δοκίμια που δεν είναι απαραίτητα NPOV.
  3. Ένα χώρο για να οργανώσουμε και να προετοιμάσουμε περιεχόμενο, για τη συζήτηση διαγλωσσικών θεμάτων συντονισμού.
  4. Ένας χώρος για να συντονίσουμε την ανάπτυξη των διαδικασιών.
  5. Ένας βοηθητικός οδηγός για τη χρήση του λογισμικού MediaWiki όταν η βοήθεια δεν βρίσκεται στην ιστοσελίδα του MediaWiki.
  6. Ένας χώρος για συντονισμό όσον αφορά το anti-spam και τον αντι-βανδαλισμό στα μικρά wiki.

Το Meta στην παρούσα φάση χρησιμοποιείται ως μια από τις μεγαλύτερες λεωφόρους συζήτησης για τους Wikimedians περιλαμβανομένων και των Wikipedians, ενώ άλλες είναι οι mailing lists, τα IRC channels, και οι σελίδες συζήτησης των επιμέρους λημμάτων και των χρηστών. Το Meta είναι ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο εγχείρημα σε σχέση με την Βικιπαίδεια στην αγγλική γλώσσα και γι'αυτό έχει τις δικές του πολιτικές και παραδόσεις, που συχνά διαφέρουν απ'αυτές που ακολουθούνται εκεί. Ενόσω εκκρεμούσε η πλήρης εφαρμογή του καθολικού λογαριασμού, οι χρήστες και οι διαχειριστές χρειαζόταν να δημιουργήσουν ξεχωριστό λογαριασμό στο Meta.

Απευθυνόμενοι στο Meta[επεξεργασία κώδικα]

Συντόμευση:
  • ΒΠ:TOMETA

Μερικοί τύποι συζητήσεων θα πρέπει να αναφέρονται στους κατάλληλους χώρους στο Meta.

  • Θέματα που έχουν επισημανθεί από άλλες Βικιπαίδειες, όπως αιτήματα για βοήθεια που αφορούν την πολιτική, θα πρέπει να αναφέρονται στο meta:We need your help. Οι αγγλόφωνοι επιμελητές της Βικιπαίδειας ενθαρρύνονται να ακολουθούν τέτοιες παραπομπές στο Meta και να κάνουν τις συνεισφορές τους εκεί, καθώς το Meta έχει πολύ μικρότερη κίνηση από την Αγγλική Βικιπαίδεια.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]