Βικιπαίδεια:Υποψήφιοι διαχειριστές/Πρόταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Σχετικά με τις προτάσεις απόδοσης διαχειριστικών δικαιωμάτων και τη διαδικασία[επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητα χορηγεί διαχειριστικά δικαιώματα σε διαπιστευμένους χρήστες, οπότε οι υποψήφιοι πρέπει να συνεισφέρουν αρκετό διάστημα στην Βικιπαίδεια ώστε οι χρήστες να μπορούν να κρίνουν εάν αξίζουν εμπιστοσύνης. Οι διαχειριστές πρέπει να έχουν υψηλά πρότυπα διαγωγής επειδή άλλοι συντάκτες απευθύνονται σε αυτούς για βοήθεια και συμβουλές και επειδή έχουν πρόσβαση σε εργαλεία που μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε χρήστες ή περιεχόμενο αν εφαρμοστούν χωρίς προσοχή.

Προσόντα[επεξεργασία κώδικα]

Για να γίνει αίτηση απόδοσης διαχειριστικών δικαιωμάτων, το μόνο που απαιτείται από τον υποψήφιο είναι να έχει λογαριασμό. Ωστόσο, η πιθανότητα έγκρισης ενός χρήστη που δεν έχει δείξει σημαντική συνεισφορά στην εγκυκλοπαίδεια είναι χαμηλή. Η κοινότητα εξετάζει μια ποικιλία παραγόντων στους υποψηφίους και η συζήτηση μπορεί να είναι έντονη. Εάν θέλετε να δείτε τι παραδείγματα ψάχνει η κοινότητα, μπορείτε να ελέγξετε μερικές επιτυχείς και ανεπιτυχείς υποψηφιότητες, ή να ξεκινήσετε μια δημοσκόπηση για να ζητήσετε από άλλους χρήστες να κρίνουν πόσο έτοιμος είστε για να υποβάλετε υποψηφιότητα διαχειριστή.

Εάν δεν είστε σίγουρος για να υποβάλετε πρόταση απόδοσης δικαιωμάτων διαχειριστή σε εσάς ή κάποιον άλλο χρήστη, μπορείτε πρώτα να συμβουλευτείτε μερικούς χρήστες που σέβεστε για να πάρετε μια ιδέα για το τι μπορεί να αποφασίσει η κοινότητα για την αίτησή σας. Υπάρχει επίσης ένας κατάλογος συντακτών που θα μπορούσαν να σκεφθούν να σας προτείνουν. Οι συντάκτες που ενδιαφέρονται να γίνουν διαχειριστές μπορούν να σκεφθούν την υιοθέτηση τους από ένα πιο έμπειρο χρήστη για να μυηθούν καλύτερα στην Βικιπαίδεια και συνεπώς να λάβουν περισσότερες γνώσεις για την λειτουργία και τη πολιτική της. Ο οδηγός διαχειριστικών υποψηφιοτήτων μπορεί να είναι χρήσιμος, ενώ οι συμβουλές για διαχειριστικές υποψηφιότητες μπορούν να σας δώσουν την ικανότητα να κρίνετε εάν είστε έτοιμος ή όχι για να γίνετε διαχειριστής.

Πρόταση ενός χρήστη για απόδοση δικαιωμάτων διαχειριστή[επεξεργασία κώδικα]

Για να προτείνετε εσάς ή έναν άλλο χρήστη για απόδοση διαχειριστικών δικαιωμάτων πρέπει να δημιουργήσετε την σελίδα της πρότασης. Εάν θέλετε να προτείνετε έναν άλλο χρήστη, βεβαιωθείτε ότι τον έχετε ρωτήσει και έχει αποδεχθεί την πρότασή σας. Οι προτάσεις μπορούν να προστεθούν μόνο από τον υποψήφιο ή αφότου ο υποψήφιος έχει υπογράψει την αποδοχή της πρότασης.

Έκφραση απόψεων[επεξεργασία κώδικα]

Όλοι οι Βικιπαιδιστές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν έχουν λογαριασμό ή δεν είναι συνδεδεμένοι, είναι ευπρόσδεκτοι να σχολιάσουν και να κάνουν ερωτήσεις προς τον υποψήφιο χρήστη, ωστόσο μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν.

Εάν είστε νέος στην Βικιπαίδεια, ή δεν έχετε συμμετάσχει σε πολλές υποψηφιότητες διαχειριστών, μπορείτε να διαβάσετε και τις συμβουλές για ψηφοφόρους σε ψηφοφορίες απόδοσης διαχειριστικών δικαιωμάτων.

Ένας χρήστης μπορεί να κάνει όσες ερωτήσεις θέλει εντός του ορισμένου χρόνου ερωτήσεων προς τον υποψήφιο. Επίσης, ο χρήστης δύναται να θέσει υποερωτήματα εντός μιας ερώτησης, (π.χ. για το τι θα κάνει σε κάθε ένα από τα πέντε σενάρια). Ο υποψήφιος μπορεί να απαντήσει σε σχόλια και ερωτήσεις άλλων χρηστών. Ορισμένα σχόλια μπορούν να αφαιρεθούν εφόσον υπάρχουν υποψίες απάτης, όπως π.χ. συνεισφορές πολύ νέων χρηστών ή μαριονετών). Συστήνεται να αιτιολογείτε την ψήφο σας. Η ψήφος σας (θετική ή αρνητική) θα έχει μεγαλύτερο βάρος αν στηρίζεται από στοιχεία.

Μπορείτε να προσθέσετε σχόλια για τον υποψήφιο. Πάντα να σέβεστε τους άλλους στα σχόλια σας. Η παραγωγική κριτική θα βοηθήσει τον υποψήφιο να βελτιωθεί και πιθανώς να πάει καλύτερα σε μελλοντική πρόταση. Ωστόσο, οι γραφειοκράτες έχουν την άδεια της κοινότητας να αφαιρέσουν σχόλια ή ψήφους που θεωρούν ότι είναι ακατάλληλα. Οι ερωτήσεις εκτός θέματος μπορούν να αγνοηθούν ή να αφαιρεθούν, γι'αυτό παρακαλούμε να μένετε εντός θέματος.

Η διαδικασία των διαχειριστικών υποψηφιοτήτων προσελκύει πολλούς νέους Βικιπαιδιστές και μερικοί μπορεί να είναι αντίθετοι στις περισσότερες ή σε πολλές από τις αιτήσεις, ενώ άλλοι μπορεί να υποστηρίζουν πολλές ή περισσότερες από τις αιτήσεις. Παρόλο που η κοινότητα εγγυάται το δικαίωμα κάθε χρήστη με λογαριασμό να συμμετέχουν, οι μονόπλευρες προσεγγίσεις μπορεί να θεωρηθούν τρολάρισμα από κάποιους. Πριν να σχολιάσετε ή να απαντήσετε σε σχόλια σε μια πρόταση (ειδικά με αρνητικά σχόλια με ασυνήθιστα επιχειρήματα ή που φαίνονται σαν "τσίγκλισμα"), εξετάστε εάν είναι πιθανό άλλοι να το αντιμετωπίσουν ως σχετικά και είναι αυτή η διαδικασία το κατάλληλος τόπος για αυτό που σας απασχολεί. Προσπαθήστε σκληρά να μην σκαλίζετε τη φωτιά. Θυμηθείτε ότι οι γραφειοκράτες που κλείνουν συζητήσεις έχουν σημαντική εμπειρία και δίνουν περισσότερη σημασία και βάρος στα παραγωγικά σχόλια από ότι στα μη παραγωγικά.

Συζήτηση, απόφαση και διαδικασίες κλεισίματος[επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότερες υποψηφιότητες παραμένουν ενεργές για τουλάχιστον εννιά ημέρες από την κατάθεση της πρότασης, όπου οι χρήστες κάνουν ερωτήσεις, και κάνουν σχόλια. Η διαδικασία συζήτησης δεν είναι ψηφοφορία. Στο τέλος της περιόδου συζήτησης, ένας γραφειοκράτης θα ελέγξει αν υπάρχει συναίνεση για απόδοση διαχειριστικών δικαιωμάτων.

Η συναίνεση δεν καθορίζεται από τον υπερσκελισμό ενός αριθμητικού ορίου, αλλά από την δύναμη των επιχειρημάτων που κατατέθηκαν. Πρακτικά να εγκριθεί κάποιος χρήστης ως διαχειριστής, η υποστήριξη προς τον υποψήφιο θα πρέπει να είναι περίπου τα 3/4 των ψήφων. Όλες οι υποψηφιότητες με ποσοστό θετικής υποστήριξης 65-75% κρίνονται στο τέλος από τους γραφειοκράτες, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν ένας χρήστης θα εγκριθεί ως διαχειριστής ή όχι. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η αίτηση για δικαιώματα διαχειριστή είναι κατά κύριο λόγο μια διαδικασία οικοδόμησης συναίνεσης. Στον υπολογισμό του ποσοστού, μετρούνται μόνο τα σχόλια Υπέρ και Κατά. Τα ουδέτερα σχόλια δεν μετριούνται στην καταμέτρηση, αλλά λαμβάνονται υπόψη για την απόφαση που θα λάβει ο γραφειοκράτης μόλις κλείσει τη διαδικασία. Σε προτάσεις όπου η συναίνεση δεν είναι ξεκάθαρη, οι λεπτομερείς αιτιολογήσεις πίσω από τα σχόλια Υπέρ και Κατά έχουν περισσότερη σημασία από τοποθετήσεις χωρίς αιτιολόγηση.

Μια πρόταση μπορεί να κλείσει ως επιτυχημένη μόνο από τους γραφειοκράτες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι γραφειοκράτες μπορούν να επεκτείνουν την διάρκεια της συζήτησης ή να την ξαναρχίσουν για να γίνει καθαρότερη η συναίνεση. Επίσης, μπορούν να κλείσουν πρόωρα τις προτάσεις εάν η επιτυχία είναι αδύνατη και η παραμονή της συζήτησης ως ανοιχτή δεν έχει κανένα πιθανό όφελος. Ο υποψήφιος έχει την δυνατότητα να αποσύρει την αίτηση του οποιαδήποτε ώρα για οποιοδήποτε λόγο. Εάν δεν προκαλείται διαμάχη, κάθε χρήστης με καλή πίστη μπορεί να κλείσει μια αίτηση που δεν έχει πιθανότητα έγκρισης, σύμφωνα με τα WP:SNOW ή/και WP:NOTNOW. Οι υποψηφιότητες διαχειριστών χωρίς τη παραμικρή πιθανότητα έγκρισης μπορούν να κλείσουν σύμφωνα με το WP:NOTNOW και μπορούν να επισημανθούν για γρήγορη διαγραφή. Μην κλείσετε μια αίτηση στην οποία έχετε συμμετάσχει, εκτός εάν είστε ο υποψήφιος και αποσύρετε την αίτησή σας. Σε περίπτωση βανδαλισμού, λανθασμένης μορφοποίησης ή απόρριψης υποψηφιότητας από τον προταθέντα χρήστη, ένας μη γραφειοκράτης μπορεί να αφαιρέσει την πρόταση.

Εάν η πρότασή σας αποτύχει, παρακαλούμε περιμένετε για ένα λογικό χρονικό διάστημα πριν υποβάλετε αίτηση εκ νέου ή δεχθείτε άλλη πρόταση. Μερικοί υποψήφιοι ξαναπροσπάθησαν και εξελέγησαν εντός τριών μηνών, ενώ πολλοί χρήστες αποφάσισαν να περιμένουν αρκετά περισσότερο πριν υποβάλουν και πάλι υποψηφιότητα.