Βικιπαίδεια:Πανεπιστημιακά Εγχειρήματα/Μεταπτυχιακό ΑΠΚυ Κοινωνικά Πληροφοριακά Συστήματα/Έρευνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έτος 2015
Κύρια σελίδα Συντελεστές Πρεσβευτές Έρευνα Αποτελέσματα
Βικιπαίδεια
και
Εκπαίδευση
Ανοικτό
Πανεπιστήμιο
Κύπρου

Ταυτότητα της έρευνας[επεξεργασία κώδικα]

Η παρούσα έρευνα εκπονήθηκε από το μεταπτυχιακό τμήμα Κοινωνικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου στα πλαίσια του μαθήματος Πληροφορίες σε Κοινωνικά Συστήματα με επιβλέπουσα την ακαδημαϊκή υπεύθυνη του τμήματος Τζάνα Όττερμπαχερ και με την παράλληλη συνεισφορά μελών της κοινότητας της ελληνόφωνης Βικιπαίδειας.

Σκοπός της έρευνας[επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός της έρευνας είναι να ερμηνεύσει τον σχετικά μικρό αριθμό συντακτών της Βικιπαίδειας σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό των χρηστών που την επισκέπτονται.

Μεθοδολογία[επεξεργασία κώδικα]

Η έρευνα χωρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος εστιάζει αποκλειστικά σε χρήστες που δεν έχουν κάνει ποτέ επεξεργασία στη Βικιπαίδεια και εκπονείται με τη βοήθεια ερωτηματολογίων πολλαπλής επιλογής που είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο μέσω διαφόρων καναλιών (Βικιπαίδεια, Facebook, email κ.ά.). Σκοπός του είναι να εντοπίσει τους παράγοντες που επιδρούν ανασταλτικά στην απόφαση κάποιου χρήστη να γίνει συντάκτης.

Το δεύτερο σκέλος εστιάζει στην άλλη πλευρά, δηλαδή στους υπάρχοντες συντάκτες, ή Βικιπαιδιστές όπως αποκαλούνται, και εκπονείται με τη βοήθεια συνεντεύξεων, γραπτών ή προφορικών. Σκοπός του είναι αφενός να εντοπίσει, αν υπάρχουν, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Βικιπαιδιστών, και αφετέρου να καταγράψει τις απόψεις τους βάσει της εμπειρίας τους, στην ερμηνεία του εν λόγω φαινομένου.

Η έρευνα ξεκίνησε το Σάββατο 28 Νοεμβρίου και η συλλογή δεδομένων διήρκεσε περίπου ένα μήνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην ενότητα Αποτελέσματα.

Μήπως έχετε κάποιες ιδέες που μπορεί να μας βοηθήσουν;[επεξεργασία κώδικα]

Μην διστάσετε να τις μοιραστείτε μαζί μας. Παρακαλούμε γράψτε μας ιδέες, παρατηρήσεις, προτάσεις, απόψεις και ό,τι άλλο θέλετε, είτε δημόσια στη σελίδα συζήτησης αυτής της σελίδας, είτε ιδιωτικά στο email οποιουδήποτε από τους συντελεστές (ό,τι μας πείτε στο email θα διατηρηθεί εμπιστευτικό).

Χρήσιμοι σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[επεξεργασία κώδικα]