Βικιπαίδεια:Μην κοροϊδεύετε τον κόσμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η φράση «Μην κοροϊδεύετε τον κόσμο», ή «Μην κάνετε τον έξυπνο», είναι συμβουλή η οποία θα έπρεπε να διέπει τον σύνολο των κανόνων αναφορικά με τη συμπεριφορά των Βικιπαιδιστών.

Θεμελιώδεις αρχές[επεξεργασία κώδικα]

Η φράση «Μην κοροϊδεύετε τον κόσμο» αποτελεί θεμελιώδη κανόνα οποιουδήποτε κοινωνικού χώρου. Παρά το γεγονός πως κανείς εντός της Βικιπαίδειας δεν έχει τη δυνατότητα να εκδιώξει ή να φράξει οποιονδήποτε επιχειρεί να κάνει τον έξυπνο, ωστόσο, η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή εντός του εγχειρήματος.

Στην παρούσα σελίδα δεν πρόκειται να βρείτε κανέναν απολύτως ορισμό του τί συνιστά «να κοροϊδεύετε τον κόσμο». Το γεγονός αυτό είναι σκόπιμο. Ωστόσο, εάν αριθμός εκ των συνομιλητών σας σας κατηγορούν πως κοροϊδεύετε τον κόσμο ή πως κάνετε τον έξυπνο, είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος.

Ακόμη κι αν πιστεύετε πως έχετε δίκιο, αυτό σε καμία των περιπτώσεων δεν δικαιολογεί να απευθύνεστε με απαξιωτικό τρόπο στους υπολοίπους και να υποτιμάτε τις απόψεις τους.

Τί να κάνετε εάν σας κατηγορούν[επεξεργασία κώδικα]

Στην περίπτωση κατά την οποία σας κατηγορούν ότι κοροϊδεύετε τον κόσμο, ιδιαιτέρως εάν αυτή η κατηγορία προέρχεται από αριθμό μελών της βικιπαιδικής κοινότητας, θα ήταν φρόνιμο να αναρωτηθείτε εάν κατά βάθος υπάρχει κάποια αλήθεια στο γεγονός αυτό. Εάν έχετε την εντύπωση πως ξεπεράσατε τα όρια, το πρώτο βήμα είναι να το αντιληφθείτε. Αναρωτηθείτε ποια συμπεριφορά σας οδήγησε σε αυτή την άποψη. Προσπαθήστε να αλλάξετε τη στάση σας, καθώς και τον γενικότερο τρόπο συμπεριφοράς σας εντός του εγχειρήματος. Συγκεκριμένα, εντοπίστε τις τοποθετήσεις σας οι οποίες περιείχαν ιδιαιτέρως σκληρό λεξιλόγιο και αντικαταστήστε το από περισσότερο ευγενική φρασεολογία.

Αναρωτηθείτε σχετικά με τα κίνητρά σας. Είστε εδώ προκειμένου να συνεισφέρετε στη συνολική βελτίωση του εγχειρήματος, ή κατά βάθος είστε εδώ προκειμένου να ωθήσετε τους υπολοίπους σε λανθασμένες εκτιμήσεις και συνεισφορές; Να διαδώσετε τις προσωπικές απόψεις σας; Να αποκτήσετε μια οποιαδήποτε μορφή ελέγχου; Να επιβληθείτε των συνομιλητών σας εξουθενόνοντάς τους; Ίσως, βαθιά μέσα σας, οι συγκινήσεις των αντιπαραθέσεων με άλλους χρήστες σας προσφέρουν κάποιας μορφής χαρά. Ωστόσο, αν και κατά βάθος αυτό δεν σας καθιστά κακό σας άνθρωπο, στην πραγματικότητα, για όλους όσους είναι απασχολημένοι στην προσπάθειά τους να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του εγχειρήματος, γίνεστε ενοχλητικός. Χρήστες αρχίζουν και απογοητεύονται, δυσαρέσκειες δημιουργούνται, το κλίμα αρχίζει και γίνεται βαρύ, ενώ ο αντίκτυπος αυτός είναι ορατός στο σύνολο του εγχειρήματος. Είστε εδώ για να προσφέρετε ή να λάβετε;

Εφόσον αυτό είναι δυνατό, ζητήστε δημοσίως συγγνώμη από όσους χρήστες προσπαθήσατε να κάνετε τον έξυπνο μαζί τους. Όλα καλά: αυτό δεν πρόκειται να σας κάνει πιο αδύναμο. Αντιθέτως, οι χρήστες θα παρατηρήσουν τη διάθεσή σας για συνεργασία, ενώ οι προσπάθειές σας θα δημιουργήσουν, από πλευράς τους, σεβασμό, αναγνώριση και εκτίμηση.

Τί να πείτε εάν κατηγορείτε[επεξεργασία κώδικα]

Να πείτε σε κάποιον «να μην κάνει τον έξυπνο», ιδιαιτέρως εάν αυτό είναι αληθές, στην πραγματικότητα, κατά κάποιον τρόπο, σας κάνει εσάς να κάνετε τον έξυπνο. Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να προσβάλλει τον συνομιλητή σας, μειώνοντας, παράλληλα, τις πιθανότητες να ακούσει αυτά που λέτε. Ως εκ τούτου, μην προχωράτε σε παρόμοιες κατηγορίες ελαφρά τη καρδία.

Επικεντρωθείτε στη συμπεριφορά, όχι στον χρήστη. Αναφέρετε με σαφήνεια τί επιθυμείτε και γιατί. Εξηγείστε για ποιον λόγο, σύμφωνα με εσάς, η συμπεριφορά συγκεκριμένου χρήστη είναι αντιπαραγωγική. Υποθέστε, στο μέτρο του δυνατού, καλή πίστη. Εφόσον δεν αντιλαμβάνεστε τον λόγο αυτής της συμπεριφοράς, κάντε σχετική ερώτηση. Μην προχωρήσετε σε σχετική διαμαρτυρία ή αναφορά προτού βεβαιωθείτε πλήρως πως οποιασδήποτε μορφής συζήτηση βασιζόμενη στην καλή πίστη είναι μάταιη. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τον συνομιλητή σας, προτού απαιτήσετε την κατανόησή του.

Πρωτίστως, να είστε ειλικρινής. Αποδεχθείτε τυχόν υποχωρήσεις. Μην προχωρείτε σε ερωτήσεις των οποίων τις απαντήσεις γνωρίζετε ήδη. Μην γίνεστε υπερκριτικοί. Μην προβαίνετε σε ανακολουθίες μεταξύ λόγων και πράξεων. Μην ξεκινάτε επιχειρηματολογίες οι οποίες δεν πείθουν κανέναν - ακόμη τον ίδιο σας τον εαυτό. Μην παίζετε με τα νεύρα των άλλων. Μην εκμεταλλεύεστε την υπομονή τους. Μην κοροϊδεύετε τον κόσμο!

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Wikipédia:Ne vous moquez pas du monde ! της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]