Βικιπαίδεια:Η Βικιπαίδεια δεν είναι αξιόπιστη πηγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βικιπαίδεια δεν είναι αξιόπιστη πηγή για παραπομπές σε άλλα σημεία της Βικιπαίδειας. Επειδή, ως πηγή που δημιουργείται από χρήστες, μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία από οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή, οποιαδήποτε πληροφορία περιέχει σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορεί να είναι βανδαλισμός, εργασία σε εξέλιξη ή απλώς λάθος. Βιογραφίες ζωντανών προσώπων, θέματα που τυχαίνει να είναι στις ειδήσεις και πολιτικά ή πολιτιστικά αμφιλεγόμενα θέματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτά τα ζητήματα. Οι τροποποιήσεις στη Βικιπαίδεια που γίνονται κατά λάθος ενδέχεται τελικά να διορθωθούν. Ωστόσο, επειδή η Βικιπαίδεια είναι ένα εγχείρημα εθελοντών, δεν μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς κάθε συνεισφορά. Υπάρχουν πολλά σφάλματα που παραμένουν απαρατήρητα για ώρες, ημέρες, εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια (δείτε Wikipedia:List of hoaxes στη Wikipedia). Επομένως, η Βικιπαίδεια δεν πρέπει να θεωρείται ως οριστική πηγή από μόνη της.

Το ίδιο ισχύει για τα αδελφικά έργα της Βικιπαίδειας, όπως τα Wikimedia Commons, το Βικιλεξικό και οι μη ελληνικές Βικιπαίδειες, καθώς και οι ιστότοποι που την κατοπτρίζουν ή την χρησιμοποιούν ως πηγή και έντυπα βιβλία ή άλλο υλικό που προέρχεται κυρίως ή εξ ολοκλήρου από λήμματα της Βικιπαίδειας. Ανατρέξτε στο WP:CIRCULAR για καθοδήγηση.

  1. Οι σελίδες της Βικιπαίδειας συχνά αναφέρουν αξιόπιστες δευτερεύουσες πηγές, οι οποίες ελέγχουν δεδομένα από πρωτογενείς πηγές. Εάν οι πληροφορίες σε μια άλλη σελίδα της Βικιπαίδειας (την οποία θέλετε να αναφέρετε ως πηγή) έχουν μια κύρια ή δευτερεύουσα πηγή, θα πρέπει να μπορείτε να αναφέρετε αυτήν την κύρια ή δευτερεύουσα πηγή και να εξαλείψετε τον μεσάζοντα (ή τη "ενδιάμεση σελίδα" σε αυτήν την περίπτωση) .
  2. Να είστε πάντα προσεκτικοί με αυτό που διαβάζετε: μπορεί να μην είναι σταθερά ακριβές.
  3. Ούτε λήμματα στη Βικιπαίδειας ούτε ιστότοποι που αντικατοπτρίζουν τη Βικιπαίδεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές, επειδή πρόκειται για κυκλική αναφορά .
  4. Μια εξαίρεση σε αυτό είναι όταν η Βικιπαίδεια αναφέρεται σε ένα λήμμα, το οποίο μπορεί να αναφέρει ένα λήμμα, κατευθυντήρια οδηγία, συζήτηση, στατιστικό ή άλλο περιεχόμενο από τη Βικιπαίδεια ένα αδελφό έργο ως πρωτογενή πηγή για την υποστήριξη μιας δήλωσης σχετικά με την ίδια Βικιπαίδεια (αποφεύγοντας την αδικαιολόγητη έμφαση στον ρόλο ή οι απόψεις της Βικιπαίδειας και η ακατάλληλη αυτοαναφορά).

Τα λήμματα είναι τόσο καλά όσο οι συντάκτες που τα επεξεργάζονταν—τα ενδιαφέροντα, η εκπαίδευση και το υπόβαθρό τους—και οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει για ένα συγκεκριμένο θέμα ή λήμμα. Εφόσον προσπαθούμε να αποφύγουμε την πρωτότυπη έρευνα, ένα συγκεκριμένο λήμμα μπορεί να είναι τόσο καλό όσο (α) οι διαθέσιμες και ανακαλυφθείσες αξιόπιστες πηγές και (β) το θέμα μπορεί να το επιτρέπει. Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των συντακτών είναι ανώνυμοι, έχετε ως σημεία αναφοράς μόνο το ιστορικό επεξεργασίας και τις σελίδες χρήστη τους. Φυσικά, η Βικιπαίδεια δεν εκφράζει την αλήθεια τους. Επιπλέον, η Βικιπαίδεια είναι από τη φύση της συνεργατική και τα μεμονωμένα λήμματα μπορεί να είναι έργο ενός ή πολλών συνεργατών σε διάφορες περιόδους. Τα λήμματα ποικίλλουν ως προς την ποιότητα και το περιεχόμενο, ευρέως και άνισα, και επίσης ανάλογα με την ποιότητα των πηγών (και των συγγραφέων, των συντακτών και των εκδοτών τους) στις οποίες γίνεται αναφορά και/ή συνδέονται. Οι συνθήκες μπορεί να έχουν αλλάξει από τότε που έγιναν οι επεξεργασίες.

Περιστασιακά, άπειροι συντάκτες μπορεί να αναφέρουν ακούσια το λήμμα της Βικιπαίδειας σχετικά με μια δημοσίευση αντί για την ίδια τη δημοσίευση. σε αυτές τις περιπτώσεις, διορθώστε την παραπομπή αντί να την αφαιρέσετε. Αν και η παραπομπή στη Βικιπαίδεια ως πηγή είναι αντίθετη με την πολιτική, το περιεχόμενο μπορεί να αντιγραφεί μεταξύ λημμάτων με την κατάλληλη απόδοση πατρότητας.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]