Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Τραγούδια
Η Βικιεπιχείρηση Τραγούδια είναι μία επιχείρηση που αποσκοπεί στη βελτίωση και στην ανάπτυξη λημμάτων που αφορούν τραγούδια. Κύριος στόχος της επιχείρησης είναι η δημιουργία λημμάτων, τα οποία θα είναι εύκολα στην ανάγνωση, όπως επίσης και η βελτίωσή τους. Αυτή η επιχείρηση βασίζεται και χρησιμοποιεί πρότυπα της Επιχείρησης Άλμπουμ. Και οι δύο επιχειρήσεις είναι μέρος της Επιχείρησης Μουσική (δεν υπάρχουν ακόμα ωστόσο).
Εγκυκλοπαιδικότητα
[επεξεργασία κώδικα]- Κύριο λήμμα:Εγκυκλοπαιδικότητα (μουσική)
Πολλά τραγούδια δεν μπορούν να έχουν αυτόνομα λήμματα, αυτά θα πρέπει να έχουν ανακατεύθυνση σε ένα σχετικό λήμμα, παραδείγματος χάριν το άλμπουμ στο οποίο συμπεριλήφθηκε, ή στον καλλιτέχνη που το έγραψε ή το ερμήνευσε. Τραγούδια που έχουν εισέλθει σε διεθνή ή σημαντικά charts, που έχουν κερδίσει σημαντικά βραβεία ή τιμές, ή που έχουν ερμηνευθεί από πολλούς σημαίνοντες καλλιτέχνες ή συγκροτήματα, πιθανότατα είναι εγκυκλοπαιδικά. Ξεχωριστό λήμμα για τα τραγούδια, δικαιολογείται μόνο όταν υπάρχει ή μπορεί να υπάρξει αρκετό υλικό, ώστε να υπάρξει εγκυκλοπαιδικότητα και λόγος για λήμμα.
Ύφος
[επεξεργασία κώδικα]Ονομασία
[επεξεργασία κώδικα]Τα λήμματα τραγουδιών θα πρέπει να τιτλοφορούνται ακριβώς όπως τιτλοφορείται και το ίδιο το τραγούδι (παράδειγμα: Let It Be). Εάν υπάρχει κι άλλο λήμμα με τον τυχόν τίτλο του τραγουδιού τότε, σε αυτήν την περίπτωση, ταιριάζει μία επεξηγηματική παρένθεση (παράδειγμα: Η Ελλάδα (τραγούδι)). Αν υπάρχει κι άλλο τραγούδι, αλλά από διαφορετικό καλλιτέχνη, τότε στην παρένθεση θα πρέπει να μπει και το όνομα αυτού (παράδειγμα: Complicated (τραγούδι, Αβρίλ Λαβίν)).
Αν το τραγούδι δεν αφορά την ελληνική γλώσσα, τότε και πάλι καλό θα ήταν να χρησιμοποιείται ο πρωτότυπος τίτλος, όπου αυτό είναι δυνατό. Εάν το τραγούδι δεν αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα κι ούτε στη λατινική, τότε θα πρέπει να ονομαστεί με τον πιο διαδεδομένο τρόπο στην ελληνική γλώσσα ή με την πιο διαδεδομένη λατινοποίηση του.
Μορφοποίηση
[επεξεργασία κώδικα]Ο τίτλος του τραγουδιού θα πρέπει να εμφανίζεται με έντονη γραφή και μπορεί να περικλείεται από εισαγωγικά, χωρίς να είναι απαραίτητο. Στην εισαγωγή θα πρέπει να αναφέρεται το έτος σύνθεσης, ο συνθέτης, ο ερμηνευτής και πιθανόν το άλμπουμ στο οποίο συμπεριλήφθηκε, το οποίο θα πρέπει να αποδίδεται με πλάγια γραφή.
Αξιολόγηση
[επεξεργασία κώδικα]
Καλό θα ήταν να τοποθετείται και το Πρότυπο:Επιχείρηση Τραγούδια, στις συζητήσεις των λημμάτων που αφορούν την επιχείρηση. Καθώς, επίσης και να βαθμολογείται η τάξη του. Η παράμετρος "σπουδαιότητα" δεν είναι προς το παρόν απαραίτητη.
Πρότυπα
[επεξεργασία κώδικα]Μερικά από τα πιο χρήσιμα πρότυπα είναι: Πρότυπο:Πληροφορίες single, για όταν το τραγούδι πρωτοκυκλοφόρησε ως single, και Πρότυπο:Κουτί πληροφοριών τραγουδιού.
Μέλη
[επεξεργασία κώδικα]Αν προσθέσεις τον εαυτό σου ως μέλος της επιχείρησης μπορείς επίσης να τοποθετήσεις και το αντίστοιχο πρότυπο στη σελίδα σου:
Αυτός ο χρήστης είναι μέλος της Επιχείρησης Τραγούδια. |
Επίσης, πρόσθεσε το όνομά σου στην παρακάτω λίστα:
- —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 20:24, 22 Δεκεμβρίου 2017 (UTC)
- Drewsens (συζήτηση) 12:45, 20 Φεβρουαρίου 2018 (UTC)
- Χρήστης:Johnny Gnecco Ultraviolence (συζήτηση) 20:58, 21 Μαρτίου 2018 (UTC)
- --Χαρμόσυνος και Χαχανούλης (συζήτηση) 16:17, 29 Ιανουαρίου 2022 (UTC)
- – Φώτης Α.(αφήστε μήνυμα) 09:26, 8 Ιανουαρίου 2023 (UTC)
- — BillGiant2020 (συζήτηση) 02:58 4 Μαΐου 2023 (UTC)
- Verified Pie 15:41, 16 Ιουλίου 2023 (UTC)