Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (συγγραφείς)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Στην παρούσα οδηγία περιγράφεται ο τρόπος συμπερίληψης συγγραφέων λογοτεχνών ή επιστημόνων στην ελληνόγλωσση Βικιπαίδεια.

Γίνονται δεκτά λήμματα για συγγραφείς που καλύπτουν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Ως αποδεκτός συγγραφέας για ένταξη στην ελληνική Βικιπαίδεια θεωρείται εκείνος που έχει βραβευθεί για κάποιο ή κάποια από τα έργα του από επίσημους εθνικούς ή διεθνείς λογοτεχνικούς φορείς, οπότε θεωρείται κατάλληλος για συμπερίληψη στην ελληνική Βικιπαίδεια.
  2. Σε περιπτώσεις που η συγγραφή ενός και μοναδικού έργου έχει διαμορφώσει τη δική του σκηνή στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή, ή έχει λάβει διεθνές βραβείο, ο συγγραφέας του είναι κατάλληλος για συμπερίληψη.
  3. Συγγραφείς που διαθέτουν αρκετές δευτερεύουσες αποδείξιμες κριτικές λογοτεχνικών περιοδικών ή δικτυακών τόπων που ασχολούνται επιμελώς με το αντικείμενο της λογοτεχνίας και αντιπροσωπεύουν επίσημους λογοτεχνικούς φορείς ή αποτελούν ιστότοπους έντυπων λογοτεχνικών περιοδικών. Ιδιαίτερη βαρύτητα προσλαμβάνουν οι έντυπες φιλολογικές κριτικές που αφορούν τον συγγραφέα ως πρόσωπο, και δευτερευόντως οι εκτεταμένες κριτικές έργων τους εξαιρουμένων των επίκαιρων παρουσιάσεων νέων κυκλοφοριών[1]. Εκτεταμένες κριτικές σε έργα τους, τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία τους αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.
  4. Η ύπαρξη λήμματος για ένα συγγραφέα σε μία τουλάχιστον έντυπη γενική εγκυκλοπαίδεια, ανεξάρτητα της έκτασής του, τεκμηριώνει την εγκυκλοπαιδικότητα και την άνευ συζήτησης αποδοχή λήμματος για τον συγγραφέα.
  5. Αρχαίοι συγγραφείς από το έργο των οποίων έχουν διασωθεί σπαράγματα και σύντομες αναφορές από μεταγενέστερους σχολιογράφους θεωρούνται de facto σημαντικοί καθώς διασταλτικά καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος κριτηρίων εγκυκλοπαιδικότητας. Oι αρχαίοι συγγραφείς δεν εξέδιδαν βιβλία με τη σημερινή έννοια, ούτε τα κυκλοφορούσαν με τον ίδιο τρόπο. Το καταλυτικό κριτήριο για αυτούς βρίσκεται στο ότι διασώθηκαν τα έργα τους ή έστω κάποια σπαράγματα και σύντομες αναφορές. Δε θεωρούνται σημαντικοί μόνον επειδή είναι αρχαίοι, αλλά επειδή το έργο τους ή έστω η ανάμνηση της σπουδαιότητάς τους έχει διασωθεί μέσα από πολλούς αιώνες χωρίς τα πλεονεκτήματα της τυπογραφίας.

Επιστήμονες συγγραφείς

[επεξεργασία κώδικα]

Επιστήμονες συγγραφείς καλύπτονται από το Βικιπαίδεια:Εγκυκλοπαιδικότητα (πανεπιστημιακοί).

Σημειώσεις και παραπομπές

[επεξεργασία κώδικα]
  1. Ως επίκαιρες βιβλιοπαρουσιάσεις νέων κυκλοφοριών, νοούνται οι παρουσιάσεις και κριτικές σε αντίστοιχες ενότητες περιοδικών, οι περιορισμένης έκτασης ειδήσεις κυκλοφορίας ενός έργου γενικά, και οι περιορισμένης έκτασης κριτικές εντός εξαμήνου από την κυκλοφορία ενός έργου.