Βιθέντε Θερβάντες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιθέντε Θερβάντες
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Vicente de Cervantes (Ισπανικά)
Γέννηση17  Φεβρουαρίου 1758[1]
Λεδράδα
Θάνατος26  Ιουλίου 1829[1]
Πόλη του Μεξικού
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβοτανολόγος
φαρμακοποιός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο δον Βιθέντε δε Θερβάντες (ισπαν. Vicente de Cervantes, 1755-1829) ήταν Ισπανός ιατρός και βοτανολόγος, που σταδιοδρόμησε στο Μεξικό.

Ο Βιθέντε Θερβάντες γεννήθηκε στο χωριό Λεδράδα της Επαρχίας της Σαλαμάνκα και ήταν σύγχρονος του Μαρτίν Σεσέ υ Λακάστα, ενώ αλληλογραφούσε με τον Ζαν-Λουί Μπερλαντιέ, τον Γάλλο φυσιοδίφη που εργάσθηκε στο Μεξικό και στο Τέξας με την Επιτροπή Μεξικανικών Συνόρων. Ο Β. Θερβάντες υπήρξε ο πρώτος στην ιστορία καθηγητής της Βοτανικής στη Νέα Ισπανία, στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο στην Πόλη του Μεξικού.

Προς τιμή του ονομάσθηκε έτσι η μεγαλόπρεπη ορχιδέα Odontoglossum cervantesii.

Ο Χουάν Ντιέγο δελ Καστίγιο ένωσε τις δυνάμεις του με τον Β. Θερβάντες στο Μεξικό. Ο δελ Καστίγιο απεβίωσε πρόωρα, σε ηλικία 49 ετών, αλλά άφησε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να τυπωθεί το βιβλίο τους Flora Mexicana (= «Μεξικανική χλωρίδα»). Ο Θερβάντες ονόμασε το γένος φυτών Castilla, που περιλαμβάνει τρία μεγάλα δέντρα που εκκρίνουν ελαστικό κόμμι, προς τιμή του δελ Καστίγιο.[2]

  • Η πρότυπη συντομογραφία Cerv. χρησιμοποιείται διεθνώς για να υποδηλώσει τον Βιθέντε Θερβάντες σε επιστημονικές αναφορές βοτανικών ονομασιών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Diccionario biográfico español» (Ισπανικά) Real Academia de la Historia. 2011. 19186/vicente-cervantes-mendo. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. M.J.R. Loadman: Tears of the Tree: The Story of Rubber – a Modern Marvel, Oxford University Press, Οξφόρδη 2005, σελ. 25

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Enciclopedia de México, τόμος 2, Πόλη του Μεξικού 1987