Βιεννησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βιεννησία ή Γαλατία Βιεννησία, λατιν.: Viennensis ή Gallia Viennensis, ήταν μία ύστερη ρωμαϊκή επαρχία, που πήρε το όνομά της από την πρωτεύουσά της Βιέννα (σημερινό Βιέν, Iζέρ), μία ρωμαϊκή πόλη, που αρχικά βρισκόταν στη Ναρβωνική Γαλατία.

Στη Βιέννα δόθηκε για πρώτη φορά ο βαθμός της αποικίας από τον Καίσαρα, μετά τις Γαλατικές εκστρατείες του το 58 π.Χ. και το 52 π.Χ., ως αποικία βετεράνων (αποικία Ιουλία Βιεννησία, colonia Julia Viennensium). Ο Αύγουστος αποκατέστησε τα δικαιώματα μετά την εξέγερση των εκρωμαϊσμένων Αλλοβρογών, η οποία οδήγησε σε προσωρινή απώλεια του τίτλου. Ο Καλιγούλας την ονόμασε τελικά αποικία Ιουλία Αυγούστα Φλωρεντία Βιεννησία (colonia Julia Augusta Florentia Viennensium) το 40 μ.Χ. [1] [2] [3].

Κατά την αναδιοργάνωση των επαρχιών υπό την Τετραρχία του Διοκλητιανού στις αρχές του 4ου αι., η Βιέννη έγινε τότε η πρωτεύουσα της επαρχίας Βιεννησίας με τις φυλές των Aλλοβρόγων, Σεγοβελαυνίων, Ελβίων, Tρικαστινίων, Βοκοντίων και Καβάρων.

Τον 5ο αι. η επαρχία χωρίστηκε περαιτέρω σε Γαλατία Βιεννησία Πρώτη (Gallia Viennense I), με πρωτεύουσα τη Βιέννα (σημερινό Vienne), και Γαλατία Βιεννησία Δευτέρα (Gallia Viennense II), με πρωτεύουσα την Αρελάτη (σημερινό Arles).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]