Βιβλίο Θυρεών της Φόινιτζα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο ενιαίος θυρεός από το Βιβλίο Θυρεών της Φόινιτζα

Το Βιβλίο Θυρεών της Φόινιτζα (στην κροατική και στη βοσνιακή γλώσσα Fojnički grbovnik, στη σερβική Фојнички грбовник) είναι χειρόγραφο βιβλίο, που βρίσκεται στο Μοναστήρι των Φραγκισκανών στη Φόινιτζα, στην κεντρική Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Στο βιβλίο αυτό απεικονίζονται οι θυρεοί διαφόρων βασιλείων της Βαλκανικής στον ύστερο Μεσαίωνα καθώς και οι θυρεοί ορισμένων ευγενών σλαβικών οικογενειών, της ίδιας περιόδου.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή του Βιβλίου υπάρχουν οι εικόνες της Παναγίας, των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού και του Αγίου Ιερώνυμου. Στη συνέχεια υπάρχει μια σελίδα στην οποία αναφέρεται ότι το βιβλίο το έφτιαξε ο Stanislav Rubčić, το 1340, προς τιμήν του βασιλιά Στέφανου Δουσάν. Στη σελίδα αυτή υπάρχει σημείωση, στην λατινική γλώσσα, με χρονολογία το 1800, όπου αναφέρεται ότι το βιβλίο βρισκόταν στο Μοναστήρι των Φραγκισκανών στη Φόινιτζα «από αμνημονεύτων χρόνων». Πάντως κατ’ άλλους μελετητές το βιβλίο χρονολογείται το 1675.

Ακολούθως είναι ζωγραφισμένος ένας θυρεός που αποτελείται από 10 άλλους θυρεούς, διαφόρων βασιλείων της Βαλκανικής του Ύστερου Μεσαίωνα και το δικέφαλο αετό. Τα 10 αυτά βασίλεια (των οποίων οι θυρεοί είναι ζωγραφισμένοι και ξεχωριστά στις επόμενες σελίδες) ήταν τα εξής: Bosnae (Βοσνία), Bvlgariae (Βουλγαρία), Crovatiae (Κροατία), Dalmatie (Δαλματία), Macedoniae (Μακεδονία), Rasciae (Ράσκα), Slavoniae (Σλαβονία), Svrbiae (Σερβία), Primordiae και Vllvriae (Ιλλυρία). Στη συνέχεια υπάρχουν οι θυρεοί διάφορων ευγενών σλαβικών οικογενειών.

Το Βιβλίο Θυρεών της Φόινιτζα, μαζί με άλλα αντίστοιχα βιβλία, που όλα μαζί είναι γνωστά ως Βιβλία Θυρεών της Ιλλυρίας (στη σερβοκροατική: Ilirski grbovnici), αποτελούν σημαντική πηγή της εραλδικής στη Βαλκανική χερσόνησο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]