Βερόνικα του Ντεσενίτσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βερόνικα του Ντεσενίτσε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1380
Θάνατος17  Οκτωβρίου 1425
Κάστρο Ογιστρίτσα
Αιτία θανάτουπνιγμός
Συνθήκες θανάτουcriminal charge και ανθρωποκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςCounty of Cilli
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚροατικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦρειδερίκος Β΄ του Τσέλιε
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βερόνικα του Ντεσενίτσε, σλοβενικά: Veronika Deseniška‎‎ ή Veronika z Desenic (απεβ. στις 17 Οκτωβρίου 1425) ήταν η δεύτερη σύζυγος του Φρειδερίκου Β΄ κόμη του Τσέλιε.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα είναι γνωστά για την πρώιμη ζωή της. Πιστεύεται ότι το όνομα Deseniška προέρχεται από το χωριό Desinić στην Κροατία, όπου ο Φρειδερίκος Β΄ είχε επίσης εκτεταμένες ιδιοκτησίες, και εμφανίζεται με τις μορφές Dessnitz, Dessenitz, Desnicze, Teschnitz, Teschenitz και Dessewitz σε διάφορες ιστορικές πηγές. Το τοπωνύμιο Desenice είναι η προέλευση για το επίθετο Deseniška .

Γάμος και διώξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βερόνικα ήταν μικρότερης τάξης, [2] και ο πατέρας του Φρειδερίκου Β΄, Χέρμαν Β΄, ήταν πολύ αντίθετος στον γάμο. Τα χρονικά των κομήτων του Τσέλιε υποδηλώνουν, ότι συνέλαβε τον γιο του και -ενόσω τον κρατούσε αιχμάλωτο- ξεκίνησε μια δίκη εναντίον της Βερόνικα, κατηγορώντας την για μαγεία. Αυτή αθωώθηκε από το δικαστήριο.

Το τέλος της[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά την απόφαση του δικαστηρίου, φυλακίστηκε στο Κάστρο Ογιστρίτσα κοντά στο Tάμπορ και δολοφονήθηκε (υποτίθεται με εντολή του Χέρμαν Β΄) από πνιγμό το 1425. Τάφηκε στο Μπρασλόβτσε και λίγα χρόνια αργότερα ο Φρειδερίκος Β΄ κανόνισε να ταφεί εκ νέου το λείψανό της στο Καρθουσιανό μοναστήρι στο Γιουρκλόστερ και στη μνήμη της έκανε επίσης δωρεές στο μοναστήρι της Μπίστρα. [2]

Στον πολιτισμό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τραγική ιστορία αγάπης της Βερόνικας και του Φρειδερίκου Β΄, η οποία σηματοδότησε επίσης την αρχή του τέλους του Οίκου των Τσέλιε, αποτέλεσε έμπνευση για πολλές λογοτεχνικές δημιουργίες.

Μεταξύ άλλων είναι η πρωταγωνίστρια στην ιστορία της Josipina Turnograjska "Nedolžnost in sila" (Αθωότητα και δύναμη, με υπότιτλο "Veronika Desinska", 1851), [3] στο έργο τού Josip Jurčič "Veronika Deseniška" (1880), στο έργο τού Oton Župančič "Veronika Deseniška" (1924), στο έργο τού Bratko Kreft "Celjski Grofje" (Οι κόμητες του Τσέλιε, 1832), στην όπερα του Danilo Švara "Veronika Deseniška" (1946), στα έργα του Franček Rudolf "Celjski grof na žrebcu" (Ο κόμης του Τσέλιε ιππεύει έναν επιβήτορα, 1968) και "Veronika" (1974), και στο παιδικό μυθιστόρημα του Dušan Čater "Veronika Deseniška" (1996). Έχει επίσης εμπνεύσει έργα στα Κροατικά, Γερμανικά, Τσέχικα και Ιταλικά.

Το βραβείο ποίησης "Veronika" και το φεστιβάλ "Veronika" φέρουν το όνομα της Βερόνικας του Ντεσενίτσε. [4] [5]

Η συμμετοχή της Σλοβενίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2024, που ερμηνεύει ο Raiven, έχει τον τίτλο της από τη Βερόνικα. [6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. js20221171718. Ανακτήθηκε στις 9  Φεβρουαρίου 2023.
  2. 2,0 2,1 Grafenauer, Bogo (2009). «Veronika Deseniška» (στα Slovenian). Slovenski biografski leksikon. ISBN 978-961-268-001-5. https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi776191/. Grafenauer, Bogo (2009). "Veronika Deseniška" [Veronika of Desenice]. In Vide Ogrin, Petra (ed.). Slovenski biografski leksikon (in Slovenian). ISBN 978-961-268-001-5.
  3. Josipina Turnograjska (1921). «Nedolžnost in sila». Στο: Lah, Ivan. Josipina Turnograjska: Njeno življenje in delo. Maribor: Tisk Mariborske tiskarne. σελ. 64. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2024. 
  4. Veronika Award site
  5. Veronika Award on Culture.si Ministry of Culture of the Republic of Slovenia site
  6. «Raiven brings her ethereal symphony from Slovenia». Eurovision.tv. EBU. 12 Δεκεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2023.