Βασιλική της Μεταμορφώσεως

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Συντεταγμένες: 32°41′10″N 35°23′34″E / 32.68624°N 35.39285°E / 32.68624; 35.39285

Βασιλική της Μεταμορφώσεως
Church of Transfiguration Mount Tabor200704.JPG
Η πρόσοψη της βασιλικής
Είδοςεκκλησία
Γεωγραφικές συντεταγμένες32°41′10″N 35°23′34″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός
Θρησκευτική υπαγωγήΛατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
Διοικητική υπαγωγήΌρος Θαβώρ
ΧώραΙσραήλ
Έναρξη κατασκευής1921
ΑρχιτέκτοναςΑντόνιο Μπαρλούτσι
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Το εσωτερικό της βασιλικής

Η Βασιλική της Μεταμορφώσεως είναι μια φραγκισκανική βασιλική στο Όρος Θαβώρ των Αγίων Τόπων (στο τμήμα το οποίο ανήκει στο Κράτος του Ισραήλ) στην Γαλιλαία. Βρίσκεται στο σημείο, όπου, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, τελέστηκε το γεγονός της Μεταμόρφωσης του Χριστού δίπλα στον Μωυσή και τον προφήτη Ηλία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκκλησία κατασκευάστηκε από τους Φραγκισκανούς το 1924, στη διάρκεια της βρετανικής παρουσίας στην περιοχή, με την ύπαρξη παραπλήσιας Μονής. Βρίσκεται στα ερείπια παλαιοχριστιανικής εκκλησίας η οποία κατασκευάστηκε μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα, καθώς και σε αυτά εκκλησίας που είχε κατασκευαστεί από τους Σταυροφόρους κατά τον 12ο αιώνα. Τα ερείπια αυτά ανακαλύφτηκαν στη διάρκεια της κατασκευής του νέου Ναού. Η βασιλική βρίσκεται στην κορυφή του όρους και προσφέρει εξαιρετική πανοραμική θέα. Μια ελληνορθόδοξη εκκλησία βρίσκεται χτισμένη σε κοντινή απόσταση και είναι αφιερωμένη στο ίδιο ευαγγελικό γεγονός.

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα έργα ανατέθηκαν από τους Φραγκισκανούς μοναχούς στον Ιταλό αρχιτέκτονα Αντόνιο Μπαρλούτσι. Η εκκλησία είναι ρομανο-συριακού ρυθμού που ήταν σε χρήση στην περιοχή μεταξύ του 4ου αιώνα και της αραβικής εισβολής. Στην πρόσοψη προστίθενται δύο πανομοιότυπο πύργοι, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός μεγάλου τόξου, το οποίο στηρίζεται σε κολόνες.

Η Βασιλική είναι τρίτοξη. Στην αψίδα, η οποία βρίσκεται πάνω από το ιερό, υπάρχει ένα μεγάλο επιχρυσωμένο μωσαϊκό που αναπαριστά την Μεταμόρφωση του Κυρίου. Η κρύπτη διαθέτει αρκετά αρχιτεκτονικά στοιχεία τα οποία χρονολογούνται από την βυζαντινή και την σταυροφορική περίοδο.

Αν και η εκκλησία είναι αφιερωμένη στο καθολικό θρήσκευμα, μεγάλος είναι και ο αριθμός των Ορθόδοξων προσκυνητών που έρχονται να προσευχηθούν.

Έκθεση Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]