Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζωγραφικός πίνακας του Πέτερ Σεβερίν Κρέιερ από συνεδρίαση της Ακαδημίας στην Παλαιά Αίθουσα Συνεδριάσεων (1897)

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων της Δανίας (δαν. Kongelige Danske Videnskabernes Selskab) είναι εθνική ακαδημία της Δανίας, οργανισμός με σκοπό την προαγωγή των επιστημών, που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα. Η έδρα της είναι το κτήριο του Ιδρύματος Κάρλσμπεργκ, στη Λεωφόρο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ακαδημία ιδρύθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1742 μετά από άδεια του βασιλέως Χριστιανού ΣΤ΄ της Δανίας, ως ιστορικό collegium antiquitatum. Ιδρυτές της ήταν ο «Υπουργός του Κράτους» (το αντίστοιχο του πρωθυπουργού) Κόμης Γιόχαν Λούντβιχ Χόλσταϊν, και ο καθηγητής της Ιστορίας Χανς Γκραμ (μετέπειτα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης), με συνιδρυτές τον Λουθηρανό επίσκοπο και αρχαιοδίφη Έρικ Ποντόπινταν και τον Έρικ Χιελμστιέρνε.

Το κτήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο της Βασιλικής Ακαδημίας, στη Λεωφόρο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αριθμός 35, είναι αρκετά μεταγενέστερο από την ίδρυσή της και σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Βίλελμ Πέτερσεν (Vilhelm Petersen, 1830-1913) σε νεοκλασικό ρυθμό.

Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκεται η έδρα του Ιδρύματος Κάρλσμπεργκ, ενώ στη Βασιλική Ακαδημία ανήκουν οι τρεις όροφοι από επάνω. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η παλαιά αίθουσα συνεδριάσεων, όπου συνεδριάζουν και σήμερα τα μέλη της Ακαδημίας. Υπάρχει επίσης βιβλιοθήκη και δωμάτια για ερευνητές. Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται η γραμματεία και τα αρχεία της Ακαδημίας, καθώς και τα γραφεία του Προέδρου και του γενικού γραμματέα της. Ο τρίτος όροφος στεγάζει σήμερα τη νέα αίθουσα συνεδριάσεων. Αυτή δημιουργήθηκε στον χώρο της πρώην σοφίτας και μιας αποθήκης βιβλίων, με τη βοήθεια μιας προσαρμογής του κτηρίου[1] το 1976.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας είναι ερευνητές προερχόμενοι από όλες σχεδόν τις επιστήμες και επιστημονικά πεδία. Σήμερα η Ακαδημία έχει περί τα 250 τακτικά και τα 260 αντεπιστέλλοντα μέλη. Το 2011 προστέθηκε ο Τομέας της «Ακαδημίας των Νέων» (δαν. Det Unge Akademi, DUA), που σήμερα έχει ως μέλη σαράντα νεαρούς ερευνητές.[2]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Domicile» (στα Αγγλικά). Carlsberg Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2019. 
  2. «DUA». DUA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Olaf Pedersen: Lovers of Learning - A History of the Royal Danish Academy of Sciences and Letters, 1742-1992, Munksgaard, 1992, ISBN 87-7304-236-6

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]