Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζωγραφικός πίνακας του Πέτερ Σεβερίν Κρέιερ από συνεδρίαση της Ακαδημίας στην Παλαιά Αίθουσα Συνεδριάσεων (1897)

Η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων της Δανίας (δαν. Kongelige Danske Videnskabernes Selskab) είναι εθνική ακαδημία της Δανίας, οργανισμός με σκοπό την προαγωγή των επιστημών, που ιδρύθηκε τον 18ο αιώνα. Η έδρα της είναι το κτήριο του Ιδρύματος Κάρλσμπεργκ, στη Λεωφόρο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ακαδημία ιδρύθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1742 μετά από άδεια του βασιλέως Χριστιανού ΣΤ΄ της Δανίας, ως ιστορικό collegium antiquitatum. Ιδρυτές της ήταν ο «Υπουργός του Κράτους» (το αντίστοιχο του πρωθυπουργού) Κόμης Γιόχαν Λούντβιχ Χόλσταϊν, και ο καθηγητής της Ιστορίας Χανς Γκραμ (μετέπειτα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης), με συνιδρυτές τον Λουθηρανό επίσκοπο και αρχαιοδίφη Έρικ Ποντόπινταν και τον Έρικ Χιελμστιέρνε.

Το κτήριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο της Βασιλικής Ακαδημίας, στη Λεωφόρο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αριθμός 35, είναι αρκετά μεταγενέστερο από την ίδρυσή της και σχεδιάσθηκε από τον αρχιτέκτονα Βίλελμ Πέτερσεν (Vilhelm Petersen, 1830-1913) σε νεοκλασικό ρυθμό.

Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκεται η έδρα του Ιδρύματος Κάρλσμπεργκ, ενώ στη Βασιλική Ακαδημία ανήκουν οι τρεις όροφοι από επάνω. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται η παλαιά αίθουσα συνεδριάσεων, όπου συνεδριάζουν και σήμερα τα μέλη της Ακαδημίας. Υπάρχει επίσης βιβλιοθήκη και δωμάτια για ερευνητές. Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται η γραμματεία και τα αρχεία της Ακαδημίας, καθώς και τα γραφεία του Προέδρου και του γενικού γραμματέα της. Ο τρίτος όροφος στεγάζει σήμερα τη νέα αίθουσα συνεδριάσεων. Αυτή δημιουργήθηκε στον χώρο της πρώην σοφίτας και μιας αποθήκης βιβλίων, με τη βοήθεια μιας προσαρμογής του κτηρίου[1] το 1976.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας είναι ερευνητές προερχόμενοι από όλες σχεδόν τις επιστήμες και επιστημονικά πεδία. Σήμερα η Ακαδημία έχει περί τα 250 τακτικά και τα 260 αντεπιστέλλοντα μέλη. Το 2011 προστέθηκε ο Τομέας της «Ακαδημίας των Νέων» (δαν. Det Unge Akademi, DUA), που σήμερα έχει ως μέλη σαράντα νεαρούς ερευνητές.[2]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Domicile» (στα Αγγλικά). Carlsberg Foundation. Ανακτήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2019. 
  2. «DUA». DUA. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Olaf Pedersen: Lovers of Learning - A History of the Royal Danish Academy of Sciences and Letters, 1742-1992, Munksgaard, 1992, ISBN 87-7304-236-6

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]