Βασιλικές κατοικίες της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Βασιλική Οικογένεια της Δανίας κατοικεί σε μια σειρά από οικήματα σε όλη τη χώρα. Ιστορικά, όλες οι κατοικίες της βασιλικής οικογένειας ήταν ιδιωτικές. Με την εισαγωγή του συντάγματος του 1849, μερικές από τις κατοικίες χαρακτηρίστηκαν ως ιδιοκτησία του «Βασίλειου της Δανίας». Ο οργανισμός ανακτόρων και πολιτιστικών ακινήτων είναι αρμόδιος για τη διαχείριση και τη συντήρηση μερικών βασιλικών κατοικιών και κήπων.[1][2]

Όπως συμβαίνει με τις κατοικίες της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, η βασιλική οικογένεια της Δανίας κατοικεί παραδοσιακά σε διαφορετικά οικήματα, ανάλογα με την εκάστοτε εποχή του έτους. Το καλοκαίρι, η βασίλισσα Μαργαρίτα και ο πρίγκηπας Ερρίκος κατοικούν στο Παλάτι Μαρσέλισμποργκ ή στο Παλάτι του Γκράστεν. Το χειμώνα κατοικούν στο Αμάλιενμποργκ, ενώ η κατοικία τους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου είναι το Παλάτι Φρέντενσμποργκ. Μερικές φορές το βασιλικό ζεύγος περνάει χρόνο στη βασιλική θαλαμηγό Ντάνεμπρογκ.

Παλάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλάτι Αμάλιενμποργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παλάτι Αμάλιενμποργκ.

Το Παλάτι Αμάλιενμποργκ είναι η χειμερινή κατοικία του Δανού μονάρχη και βρίσκεται μέσα στην Κοπεγχάγη. Αποτελείται από τέσσερα όμοια οικήματα σε στυλ ροκοκό. Στο κέντρο τους βρίσκεται ο ανδριάντας του ιδρυτή του Αμάλιενμποργκ, του βασιλιά Φρειδερίκου Ε΄.

Το Αμάλιενμποργκ χτίστηκε αρχικά για τέσσερις οικογένειες ευγενών, όμως αγοράστηκε από τη βασιλική οικογένεια όταν καταστράφηκε το Παλάτι Κρίστιανσμποργκ, το 1794. Οι βασιλικές οικογένειες της Δανίας έχουν κατοικήσει και στα τέσσερα οικήματα του παλατιού, από την ίδρυσή του ως σήμερα.[3][4] Η βασίλισσα Μαργαρίτα κατοικεί στο οίκημα «Χριστιανός Θ´» και ο διάδοχος του θρόνου στο οίκημα «Φρειδερίκος H´». Στο οίκημα «Χριστιανός Η΄» υπάρχουν διαμερίσματα για άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ενώ το «Χριστιανός Ζ´» χρησιμοποιείται για επίσημες εκδηλώσεις και για τη φιλοξενία καλεσμένων.

Παλάτι Κρίστιανσμποργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ανάκτοροι Κρίστιανσμποργκ.

Το Ανάκτορο Κρίστιανσμποργκ στην Κοπεγχάγη, αποτελούσε στο παρελθόν την κύρια κατοικία των μοναρχών της Δανίας. Αλλά μετά από την πυρκαγιά του 1794, η βασιλική οικογένεια μετακόμισε στο Αμάλιενμποργκ. Εντούτοις, παρότι η βασιλική οικογένεια δεν κατοικεί στο παλάτι, μέρη του οικήματος χρησιμοποιούνται από το μονάρχη για επίσημες τελετές και εκδηλώσεις. Στο Κρίστιανσμποργκ γίνονται δημόσιες ομιλίες, συνεδριάσεις του Ανακτοβουλίου, κρατικά γεύματα, δεξιώσεις και άλλες τελετές. Επίσης, οι βασιλικοί στάβλοι εδρεύουν εκεί. Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί τα βασιλικά μέρη του παλατιού, όταν δεν χρησιμοποιούνται για κάποιον επίσημο λόγο.[5][6]

Παλάτι Φρέντενσμποργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παλάτι Φρέντενσμποργκ.

Το Παλάτι Φρέντενσμποργκ είναι ένα βασιλικό οίκημα, που βρίσκεται στην ανατολική ακτή της λίμνης Έρσουμ στο νησί της Ζηλανδίας. Αποτελεί την ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Δανίας και φιλοξενεί συχνά σημαντικές επίσημες εκδηλώσεις. Θεωρείται ως η πιο ευρέως χρησιμοποιημένη κατοικία της βασιλικής οικογένειας.[7][8]

Παλάτι Μαρσέλισμποργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Marselisborg Palace.

Το Παλάτι Μαρσέλισμποργκ στο Ώρχους είναι η θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Δώθηκε από το λαό της Δανίας ως γαμήλιο δώρο στον τότε διάδοχο του θρόνου Χριστιανό και την πριγκίπισσα Αλεξανδρινή. Η βασίλισσα Μαργαρίτα απέκτησε το Μαρσέλισμποργκ το 1967 από τον πατέρα της βασιλιά Φρειδερίκο Θ΄.[9] Το παλάτι περιλαμβάνει έναν κήπο έκτασης 130.000 μ2, γνωστό ως «Σλοτσχάβεν».

Παλάτι Γκράστεν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Παλάτι Γκράστεν

Το Παλάτι Γκράστεν είναι η δεύτερη θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Βρίσκεται στο Γκράστεν της περιφέρειας της Γιουτλάνδης. Το κύριο οίκημα έχει μια σύγχρονη, λευκή πρόσοψη, με βενετικές πόρτες, χορτοτάπητες και διαβάσεις πεζών από αμμοχάλικα.[10][11]

Παλάτι Ερμιτάγκεν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Παλάτι Ερμιτάγκεν

Το Παλάτι Ερμιτάγκεν βρίσκεται στο Ντιρεχάβεν, βόρεια της Κοπεγχάγης. Χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Λάουριτς ντε Τούρα σε μπαρόκ ύφος από το 1734 ως το 1736, προκειμένου να χρησιμεύσει για συμπόσια κατά τη διάρκεια των βασιλικών κυνηγιών στην περιοχή.[12][13] and no signs of it remain.[14] Τον Ιούνιο του 2013 το παλάτι επαναλειτούργησε για τις χρήσεις της βασιλικής οικογένειας, έπειτα από μια εκτεταμένη ανακαίνιση.[15]

Παλάτι Σόργκενφρι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παλάτι Σόργκενφρι.
Κύριο λήμμα: Παλάτι Σόργκενφρι

Το Παλάτι Σόργκενφρι είναι μια βασιλική κατοικία του Δανού μονάρχη, που βρίσκεται στο δήμο Λίνγκμπι-Τάρμπεκ, κοντά στην Κοπεγχάγη. Αρχικά χτίστηκε για τo Δανό κόμη Καρλ Άχλεφελτ, το 1706, και το 1730 πέρασε στην ιδιοκτησία της βασιλικής οικογένειας της Δανίας.[16][17]

Κάστρο του Κεξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Κάστρο του Κεξ

Το Κάστρο του Κεξ είναι μια βασιλική κατοικία του Δανού μονάρχη, που βρίσκεται στην αμπελουργική περιοχή Καόρ στη νότια Γαλλία. Αγοράστηκε το 1974 από το βασιλικό ζεύγος της Δανίας, προκειμένου να αποτελέσει μέρος ξεκούρασης και επανασύνδεσης της βασιλικής οικογένειας με τους Γάλλους συγγενείς τους.[18]

Παλάτι Σάκενμποργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Παλάτι Σάκενμποργκ.

Αρχικά ονομαζόταν «Οικία του Μογκελτόντερ» και ήταν ιδιοκτησία των Ρωμαιοκαθολικών επισκόπων του Ρίμπε. Το 17ο αιώνα κατεδαφίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του και χτίστηκε ένα εντυπωσιακό παλάτι σε μπαρόκ στυλ. Το 1993 το παλάτι πέρασε στην ιδιοκτησία του πρίγκιπα Ιωακείμ της Δανίας.[19]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Palaces». The Danish monarchy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2009. 
 2. «Agency for Palaces and Cultural Properties». Agency for Palaces and Cultural Properties (Denmark). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2013.  More than one of |deadurl= και |url-status= specified (βοήθεια)
 3. «Amalienborg Palace». The Danish Monarchy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2009. 
 4. «Amalienborg and Ameliehaven». Agency for Palaces and Cultural Properties. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2013.  More than one of |deadurl= και |url-status= specified (βοήθεια)
 5. «Christiansborg Palace». The Danish Monarchy. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2012. 
 6. «Christiansborg Palace». Agency for Palaces and Cultural Properties. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2013. 
 7. «Fredensborg Palace». The Danish Monarchy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2009. 
 8. «Fredensborg Palace and Palace Gardens». Agency for Palaces and Cultural Properties. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2013.  More than one of |deadurl= και |url-status= specified (βοήθεια)
 9. «Marselisborg Palace». The Danish Monarchy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2009. 
 10. «Gråsten Palace». The Danish Monarchy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2009. 
 11. «Gråsten Palace and Palace Gardens». Agency for Palaces and Cultural Properties. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2013.  More than one of |deadurl= και |url-status= specified (βοήθεια)
 12. Sestoft, Jørgen· Christiansen, Jørgen Hegner (1995) [1991]. Guide til dansk arkitektur 1 - år 1000-1960 (στα Δανικά) (2. έκδοση). Copenhagen: Arkitektens Forlag. σελ. 107. ISBN 87-7407-158-0. 
 13. «The Eremitage Hunting Lodge». Agency for Palaces and Cultural Properties. 1 Δεκεμβρίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2007. Ανακτήθηκε στις 25 Μαρτίου 2007. 
 14. Christiansen, Torben (2005). Dyrehaven (στα Δανικά). Copenhagen: Politikens Forlag. σελ. 158. ISBN 87-567-7250-5. 
 15. http://politiken.dk/kultur/ECE2000600/eremitageslottets-enestaaende-pragtinterioerer-kan-nu-opleves-igen/
 16. «Sorgenfri Palace and Palace gardens». Agency for Palaces and Cultural Properties (Denmark). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Ιουνίου 2013.  More than one of |deadurl= και |url-status= specified (βοήθεια)
 17. «Sorgenfri Palace». Danish monarchy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2009. 
 18. «Château de Cayx». The Danish monarchy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2009. 
 19. «Shackenborg Castle». The Danish monarchy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2009.