Βαπτιστήριο του Νέωνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαπτιστήριο των Ορθοδόξων
Battistero Neoniano
Χάρτης
Είδοςβαπτιστήριο
Αρχιτεκτονικήπαλαιοχριστιανική αρχιτεκτονική
Διεύθυνσηvia Gioacchino Rasponi ‒ 48121 Ravenna (RA)[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες44°24′56″N 12°11′50″E
ΘρήσκευμαΚαθολικισμός[2]
Θρησκευτική υπαγωγήρωμαιοκαθολική αρχιεπισκοπή της Ραβέννας-Τσέρβια
Διοικητική υπαγωγήΡαβέννα
ΧώραΙταλία
Έναρξη κατασκευής5ος αιώνας
Προστασίατμήμα μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς (από 1996) και ιταλικό πολιτισμικό αγαθό[3][4]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Βαπτιστήριο του Νέωνος (ιταλ. Battistero Neoniano) είναι ένα Ρωμαϊκό θρησκευτικό κτήριο στη Ραβένα, στη βορειοανατολική Ιταλία.

Κτίστηκε εν μέρει στη θέση ενός ρωμαϊκού λουτρού και αποτελεί το αρχαιότερο μνημείο της πόλης. Ονομάζεται και Βαπτιστήριο των Ορθοδόξων, για να διακρίνεται από το Βαπτιστήριο των Αρειανών, που κατασκευάστηκε κατόπιν παραγγελίας του Οστρογόθου βασιλιά, Θεοδώριχου περίπου 50 χρόνια αργότερα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βαπτιστήριο είναι οκταγωνικό κτίριο που κατασκευάστηκε από πλίνθους. Η κατασκευή του ξεκίνησε στα τέλη του 4ου ή στις αρχές του 5ου αιώνα, από τον Επίσκοπο Ούρσους, (αποτελούσε μέρος της μεγάλης βασιλικής του, η οποία καταστράφηκε το 1734) και ολοκληρώθηκε από τον Επίσκοπο Νέωνα στα τέλη του 5ου αιώνα όταν προστέθηκαν οι ψηφιδωτές διακοσμήσεις.

Αρχιτεκτονική και διακόσμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχικό δάπεδο είναι τώρα περίπου 3 μ. κάτω από το περιβάλλον επίπεδο, οπότε δεν είναι πλέον ορατή η αρχική δομή και ο όγκος του κτηρίου. Ο οκταγωνικός σχεδιασμός του κτηρίου, που χρησιμοποιείτο σχεδόν σε όλα τα παλαιοχριστιανικά βαπτιστήρια, συμβολίζει τις επτά ημέρες της εβδομάδας συν την Ημέρα της Ανάστασης και την Αιώνια Ζωή.

Στο κέντρο του ψηφιδωτού της οροφής απεικονίζεται η Βάπτιση του Ιησού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, στον Ιορδάνη ποταμό. Γύρω από τη Βάπτιση απεικονίζονται οι Δώδεκα Απόστολοι.

Το ψηφιδωτό οροφής στο Βαπτιστήριο του Νέωνος.

Το Βαπτιστήριο είναι ένα από τα οκτώ κτίρια στη Ραβέννα, που έχουν καταχωριστεί ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ICοMοS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων & Τόπων) είναι το «καλύτερο και πληρέστερο παράδειγμα του πρώιμου χριστιανικού βαπτιστηρίου, που διατηρεί τη ρευστότητα στην αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής, η οποία προέρχεται από την ελληνορωμαϊκή τέχνη».

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Tourer.it. 15769. Ανακτήθηκε στις 18  Μαρτίου 2021.
  2. Ανακτήθηκε στις 6  Ιανουαρίου 2021.
  3. dati.beniculturali.it.
  4. Tourer.it.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]