Μπάμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βαμβέργη)


Μπάμπεργκ

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπάμπεργκ
49°53′30″N 10°53′30″E
ΧώραΓερμανία[1]
Διοικητική υπαγωγήΆνω Φρανκονία
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςAndreas Starke (από 2006)
 • Μέλος του/τηςΚλιματική Συμμαχία[2]
Δήμαρχοι για την ειρήνη[3]
Bayerischer Städtetag[4]
Ομάδα Εργασίας Ποδηλατόφιλων Δήμων Βαυαρίας[5]
Έκταση54,62 km²[6]
Υψόμετρο262 μέτρα
Πληθυσμός79.935 (31  Δεκεμβρίου 2022)[7]
Ταχ. κωδ.96001 και 96052
Τηλ. κωδ.0951
Ζώνη ώραςUTC+01:00
UTC+02:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο καθεδρικός ναός του Μπάμπεργκ.

Η Μπάμπεργκ, ή Βαμβέργη (γερμανικά: Bamberg) είναι πόλη της Γερμανίας, που βρίσκεται στη βόρεια Βαυαρία, πάνω στον ποταμό Ρέγκνιτς, κοντά στη συμβολή του με τον Μάιν, περίπου 63 χλμ. βόρεια της Νυρεμβέργης.

Είναι κτισμένη σε χαμηλούς λόφους γύρω από τους οποίους εκτείνονται εύφορες πεδιάδες. Αξιόλογα κτίρια της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός, ένας από τους μεγαλύτερους ρομανικού ρυθμού στη Γερμανία που κτίσθηκε περί τον 10ο αιώνα μέχρι τον 13ο αιώνα, το παλαιό δημαρχείο που υπέστη ζημίες το 1945, κατά την ανατίναξη της πλησίον γέφυρας από τους εθνικοσοσιαλιστές, το παλαιό Ανάκτορο, το νέο Ανάκτορο, καθώς και ο γραφικός πύργος Άλτενμπουργκ του 10ου αιώνα. Γύρω από την πόλη υφίστανται βιομηχανίες ζυθοποιίας, υποδημάτων και κλωστοϋφαντήρια. Η πόλη είναι διάσημη για τη ράουχμπιερ (Rauchbier), δηλαδή την καπνιστή μπύρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή κατοικήθηκε για πρώτη φορά από Σλάβους. Η πρώτη αναφορά της πόλης σε κείμενο ήταν το 902. Το 973 θεωρείται, ωστόσο, το έτος της ίδρυσης της πόλης. Η πόλη πέρασε στον Οίκο του Μπάμπενμπεργκ, ενώ αργότερα πέρασαν στη Σαξωνία. Το 1007, ο Ερρίκος Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σκόπευε να μετατρέψει τη Βαμβέργη σε μια ξεχωριστή επισκοπή, έτσι ώστε να μειώσει την έκταση της Επισκοπής του Βύρτσμπουργκ. Τελικά, μετά από συνομιλίες μεταξύ του αυτοκράτορα και των τοπικών θρησκευτικών αρχόντων, η Βαμβέργη έγινε ξεχωριστή επισκοπή, ενώ εγκρίθηκε και από τον Πάπα Ιωάννη ΙΗ΄.

Για ένα μικρό διάστημα, η Βαμβέργη ήταν κέντρο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα και έπειτα, οι επίσκοποι-πρίγκιπες ήταν ηγεμόνες της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους χτίστηκαν πολλά σημαντικά μνημεία της πόλης. Κατά τον 17ο αιώνα, όταν το κυνήγι των μαγισσών αποκτούσε όλο και μεγαλύτερη φήμη, χτίστηκε στην πόλη μία φυλακή για «μάγους και μάγισσες», η οποία δεν υπάρχει σήμερα. Το 1647 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο της Βαμβέργης. Η Βαμβέργη προσχώρησε στη Βαυαρία το 1803, όταν έχασε και την αυτονομία της.

Η Βαμβέργη ήταν μία από τις πρώτες γερμανικές πόλεις που εξυπηρετήθηκαν από το γερμανικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βαμβέργη ήταν πρωτεύουσα της Βαυαρίας, ενώ εκεί υπογράφηκε το πρώτο σύνταγμα της Βαυαρίας. Το Φεβρουάριο του 1926 διεξάχθηκε στην πόλη το Συνέδριο του Μπάμπεργκ, το οποίο ήταν οργανωμένο από το Ναζιστικό Κόμμα, ένας εκ των ομιλητών ήταν και ο Αδόλφος Χίτλερ. Μετά τον Β' Π.Π. περιήλθε στην αμερικανική ζώνη. Τέλος, το 1973, η πόλη γιόρτασε τη 1000ή επέτειο από την ίδρυσή της.

Ιστορικός πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρονολογία Πληθυσμός
1818 17.000
1885 31.521
1905 45.308

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπάμπεργκ βρίσκεται στη Φρανκονία, 63χλμ. βόρεια της Νυρεμβέργης και 101χλμ. ανατολικά του Βύρτσμπουργκ. Βρίσκεται στον ποταμό Ρέτκνιτς, 3 χιλιόμετρα πριν από την συμβολή του με τον ποταμό Μάιν.

Η γεωγραφία του διαμορφώνεται από το Ρέγκνιτς και από τους πρόποδες του Στάιγκερβαλντ, τμήμα των γερμανικών ορεινών περιοχών. Από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά, η πόλη χωρίζεται πρώτα στην κοιλάδα Ρέγκνιτς, στη συνέχεια ένα μεγάλο και αρκετά μικρά νησιά που σχηματίζονται από δύο κλάδους του Ρέγκνιτς (Ίνζελστατ), και τέλος το τμήμα της πόλης στους λόφους, την "Πόλη στο λόφο" (Μπέργκστατ).

Οι επτά λόφοι του Μπάμπεργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπάμπεργκ εκτείνεται σε επτά λόφους, το καθένα από το οποίο στεγάζει μια όμορφη εκκλησία. Αυτό έχει κάνει το Μπάμπεργκ να ονομάζεται "Ρώμη της Φρανκονίας" - αν και ένα αστείο μεταξύ των ξεναγών της πόλης είναι να αναφέρουν την Ρώμη ως "ιταλικό Μπάμπεργκ". Οι λόφοι είναι ο καθεδρικός ναός Χιλ, Μίκαελσμπεργκ, Κάουλμπεργκ / Όμπερε Πφάρε, Στέφανσμπεργκ, Γιάκομπσμπεργκ, Αλτενμπούργκερ Χιλ και Άμπτσμπεργκ.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα στην περιοχή έχει ήπιες διαφορές μεταξύ των υψηλών και χαμηλών επιπέδων και υπάρχει επαρκής βροχόπτωση όλο το χρόνο. Η κατάταξη Κέππεν για αυτό το κλίμα είναι "Cfb" (κλίμα θαλάσσιου ακτοπλοϊκού κλίματος / ωκεάνιος), με κάποια ηπειρωτική επιρροή, όπως υποδεικνύεται από τις μέσες θερμοκρασίες της χειμερινής νύχτας που πέφτουν αρκετά κάτω από το μηδέν.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2013 το ΑΕΠ ανά κάτοικο ήταν 56.723 ευρώ. Αυτό τοποθετεί τη συνοικία 10η από τις 96 συνοικίες (αγροτικές και αστικές) στη Βαυαρία (συνολικός μέσος όρος: 39.691 €).

Αδελφοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αδελφοποιήσεις υπάρχουν με τις ακόλουθες πόλεις:

Αλλοδαποί κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μεγαλύτερες ομάδες αλλοδαπών κατοίκων
Εθνικότητα Πληθυσμός (2013)
Τουρκία 1.076
Ιταλία 359
Ελλάδα 232
Πορτογαλία 119
Ισπανία 115

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο του Μπάμπεργκ, το οποίο ονομάζεται Πανεπιστήμιο Όττο-Φρίντριχ, προσφέρει ανώτερη εκπαίδευση στους τομείς των κοινωνικών επιστημών, των επιχειρήσεων και των ανθρωπιστικών επιστημών και παρακολουθεί περισσότερους από 13.000 σπουδαστές. Το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Μπάμπεργκ προσφέρει ανώτερη εκπαίδευση στους τομείς της δημόσιας υγείας. Το Μπάμπεργκ φιλοξενεί επίσης οκτώ γυμνάσια. Στη Γερμανία γυμνάσιο λέγεται το δευτεροβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα (και το πιο προχωρημένο από τα άλλα δύο είδη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα) που δίνει ισχυρή έμφαση στην ακαδημαϊκή μάθηση προετοιμάζοντας τους μαθητές για το πανεπιστήμιο. Αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Γυμνάσιο Κλάβιους (Clavius-Gymnasium)
  • Γυμνάσιο Ντιντσενχόφερ (Dientzenhofer-Gymnasium)
  • Γυμνάσιο Άιχεντορφ (Eichendorff-Gymnasium)
  • Γυμνάσιο Ε.Τ.Α. Χόφμαν (Ε.Τ.Α. Hoffmann-Gymnasium)
  • Γυμνάσιο Φραντς-Λούντβιχ (Franz-Ludwig-Gymnasium)
  • Γυμνάσιο Κάιζερ-Χάινριχ (Kaiser-Heinrich-Gymnasium)
  • Γυμνάσιο Μαρία-Βαρντ (Maria-Ward-Gymnasium)
  • Τερεσιάνουμ (Theresianum)

Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα ιδρύματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, τεχνικής, επαγγελματικής και εκπαίδευσης ενηλίκων.

Υποδομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σιδηροδρομική γραμμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κεντρική γραμμή InterCityExpress # 28 (Μόναχο - Νυρεμβέργη - Λειψία - Βερολίνο / Αμβούργο) διέρχεται από το σταθμό του Μπάμπεργκ στις γραμμές Νυρεμβέργη-Μπάμπεργκ και Μπάμπεργκ-Χοφ. Χρειάζονται λιγότερο από δύο ώρες για το Μόναχο στο τρένο και με το σιδηροδρομικό σταθμό υψηλής ταχύτητας Νυρεμβέργη-Ερφούρτη μέσω των ορεινών όγκων της Θουριγγίας τελείωσε το 2017 λιγότερο από τρεις ώρες στο Βερολίνο.

Οι συνδέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης είναι λιγότερες. Το Μπάμπεργκ συνδέεται με άλλες πόλεις της ανατολικής Άνω Φραγκονίας όπως το Μπαϊρόιτ, το Κόμπουργκ και το Κρόναχ μέσω της γραμμής Μπάμπεργκ-Χοφ με τρένα που εκτελούνται συνήθως τουλάχιστον κάθε ώρα. Οι συνδέσεις στη γραμμή Βύρτσμπουργκ-Μπάμπεργκ προς τα δυτικά είναι ωριαίες περιφερειακές αμαξοστοιχίες προς το Βύρτσμπουργκ, το οποίο είναι πλήρως συνδεδεμένο με το δίκτυο ICE. Οι τουρίστες που φτάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης μπορούν να επωφεληθούν από τη νέα απευθείας σύνδεση από τον κεντρικό σταθμό της Φρανκφούρτης

Αυτοκινητόδρομοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπάμπεργκ δεν βρίσκεται κοντά σε κανέναν από τους σημαντικότερους (δηλαδή μονοψήφιους) αυτοκινητόδρομους. Ωστόσο, είναι καλά συνδεδεμένο με το δίκτυο προς όλες τις κατευθύνσεις: το A70 από το Σβάινφουρτ (που συνδέεται με τον Α7 εκεί) με το Μπαϊρόιτ (που συνδέεται με τον Α9) εκτείνεται κατά μήκος του βόρειου άκρου της πόλης. Το A73 στην ανατολική πλευρά της πόλης συνδέει το Μπάμπεργκ με τη Νυρεμβέργη (που συνδέεται με το A9) και τη Θουριγγία, και τελειώνει στο Ζουλ.

Εναέρια μεταφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπάμπεργκ εξυπηρετείται από το Αεροδρόμιο Μπάμπεργκ-Μπραϊτενάου. Κυρίως δημόσια αεροσκάφη λειτουργούν εκεί. Ήταν στρατιωτικό αεροδρόμιο. (Κωδικός IATA: ZCD, Κωδικός ICAO: EDQA) Είναι επίσης δυνατή η ναύλωση δημόσιων πτήσεων προς και από αυτό το αεροδρόμιο.

Οι περισσότεροι διεθνείς τουρίστες που ταξιδεύουν με αεροπλάνο φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ή στο αεροδρόμιο του Μονάχου Ο κοντινότερος σημαντικός αερολιμένας είναι το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσα σε μισή ώρα με το αυτοκίνητο ή μία ώρα με το τρένο και το μετρό.

Γερανοί στο λιμάνι του Μπάμπεργκ

Μεταφορά νερού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόσο το κανάλι Ρήνου-Μάιν-Δούναβη όσο και ο προκάτοχός του, το κανάλι του Λουδοβίκου, αρχίζουν κοντά στο Μπάμπεργκ. Το κανάλι του Λουδοβίκου άνοιξε το 1846 αλλά έκλεισε το 1950 μετά από βλάβες κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Με την ολοκλήρωση του καναλιού Ρήνου-Μάιν-Δούναβη το 1992, έγινε και πάλι δυνατή η απρόσκοπτη μεταφορά των υδάτων μεταξύ της Βόρειας Θάλασσας και της Μαύρης Θάλασσας.

Τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες στο Μπάμπεργκ βασίζονται αποκλειστικά σε λεωφορεία. Περισσότερα από 20 δρομολόγια συνδέουν τα απομακρυσμένα τετράγωνα και μερικά χωριά κοντά στο κεντρικό σταθμό λεωφορείων. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές "Νυχτερινές Γραμμές" (οι τελευταίες όμως τείνουν να τρέχουν γύρω από τα μεσάνυχτα) και μερικές γραμμές στάθμευσης και βόλτες από χώρους στάθμευσης στην περιφέρεια μέχρι το κέντρο της πόλης.

Στρατιωτικές βάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μπάμπεργκ ήταν μια σημαντική βάση για τον βαυαρικό, τον γερμανικό και στη συνέχεια τον αμερικανικό στρατό που σταθμεύει στους στρατώνες Βάρνερ. Οι στρατώνες Βάρνερ έκλεισαν το φθινόπωρο του 2014, με τελευταίο να αποχωρεί το 54ο Τάγμα Μηχανικών, επιστρέφοντας έτσι τον χώρο στη γερμανική κυβέρνηση. Το 2016, ένα μεγάλο μέρος της εγκατάστασης αναλήφθηκε από τη γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το Μούνα Κασέρνε ήταν μια μικρή βάση που κατείχε η 504η Συντηρητική Εταιρεία, 71η Συντήρηση Μμ. Ήταν μέρος των στρατώνων Βάρνερ αν και βρίσκεται σε άλλο χώρο.

Διακυβέρνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Bamberg είναι μια αστική περιοχή. Το δημοτικό συμβούλιο (Stadtrat) και ο δήμαρχος του (Oberbürgermeister) εκλέγονται κάθε έξι χρόνια, αν και όχι τον ίδιο χρόνο. Έτσι, οι τελευταίες δημοτικές εκλογές για το δημοτικό συμβούλιο ήταν το 2014, για τον Δήμαρχο το 2012. Ως εξαίρεση από την εξαετή θητεία, η θητεία που αρχίζει το 2012 θα διαρκέσει οκτώ χρόνια για να συγχρονιστούν οι εκλογές με εκείνες στην υπόλοιπη Βαυαρία .

Από τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 Μαρτίου 2014, το 44 συμβούλιο ισχυρών δημοτικών συμβουλίων αποτελείται από 12 συμβούλους CSU, 10 συμβούλους SPD, 8 πράσινους συμβούλους, 4 συμβούλους του Bamberger Bürger-Block και 4 από τους Freie Wähler (ελεύθερους ψηφοφόρους) κινήσεις. Αυτά τα πέντε κόμματα πέτυχαν τον αριθμό των συμβούλων που ήταν απαραίτητοι για τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Επιπλέον, υπάρχουν 3 σύμβουλοι του Bamberger Unabhängige Bürger και ο 1 σύμβουλος ο καθένας από τους Bamberger Realisten, ο FDP και ο Bamberger Linke Liste.

Το προηγούμενο συμβούλιο, που εξελέγη στις 2 Μαρτίου 2008, απαρτίζεται από 15 συμβούλους του CSU, 10 συμβούλους SPD, 7 πράσινους συμβούλους, 5 συμβούλους του Bamberger Bürger-Block και 3 από τους Freie Wähler (ελεύθερους ψηφοφόρους), και τα δύο τοπικά πολιτικά κινήματα. Αυτά τα πέντε κόμματα πέτυχαν τον αριθμό των συμβούλων που ήταν απαραίτητοι για τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας. Επιπλέον, υπήρχαν 2 σύμβουλοι του Bamberger Realisten και ένας από τους FDP και το Republikaner, καθιστώντας τους μη επιλέξιμους για την ιδιότητα του κακού.

Δήμαρχοι από το 1945[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρόνια Δήμαρχος Κόμμα
1945–1958 Luitpold Weegmann CSU
1958–1982 Theodor Mathieu CSU
1982–1994 Paul Röhner CSU
1994–2006 Herbert Lauer Ανεξάρτητος
2006–παρόν Andreas Starke SPD

Γκαλερί εικόνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 217. Ανακτήθηκε στις 6  Αυγούστου 2018.
  2. www.klimabuendnis.org/nc/kommunen/das-netzwerk.html.
  3. www.mayorsforpeace.org/english/membercity/map/europe.html. Ανακτήθηκε στις 4  Ιουλίου 2019.
  4. www.bay-staedtetag.de/bayerischer-staedtetag/mitglieder/alphabetische-liste/. Ανακτήθηκε στις 17  Νοεμβρίου 2019.
  5. agfk-bayern.de/mitglieder-karte/. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2021.
  6. 6,0 6,1 «Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2018 (4. Quartal)». Federal Statistical Office. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10  Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10  Μαρτίου 2019.
  7. «Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2022». (Γερμανικά) register of German municipalities (2022). Federal Statistical Office. 21  Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 7  Οκτωβρίου 2023.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου, τομ. 13ος, σελ. 886.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 49°53′30″N 10°53′30″E / 49.89167°N 10.89167°E / 49.89167; 10.89167