Βαλτοσκανδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τοποθεσία των Σκανδιναβικών χωρών και των χωρών της Βαλτικής:
Γλωσσικοί κλάδοι στη Βόρεια Ευρώπη
  Βόρειες Γερμανικές (Ισλανδία και Σκανδιναβία)
  Φιννοουγγρικές (Φινλανδία, Εσθονία)
  Βαλτικές (Λετονία, Λιθουανία)

Η Βαλτοσκανδική Συνομοσπονδία ή Βαλτοσκανδία είναι μια γεωπολιτική έννοια της ΒαλτικήςΣκανδιναβικής ένωσης (που αποτελείται από τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία).[1] Η ιδέα προτάθηκε από τον Σουηδό καθηγητή Στεν ντε Γκέερ (1886-1933) στην εφημερίδα Geografiska Annaler το 1928 και αναπτύχθηκε περαιτέρω από τον Καθηγητή Καζίς Πάκστας[2] (1893-1960), Λιθουανό επιστήμονα στον τομέα της γεωγραφίας και της γεωπολιτικής.

Ανάπτυξη της έννοιας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάγραμμα Όιλερ που δείχνει τη Βαλτοσκανδία μεταξύ άλλων επιμέρους περιοχών της Βόρειας Ευρώπης

Ο Πάκστας αναφέρει στο βιβλίο του Η Βαλτοσκανδική Συνομοσπονδία ότι ο όρος Βαλτοσκανδία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Στεν ντε Γκέερ σε ένα άρθρο στην "Geografiska Annaler" το 1928.[3] Σε αυτό το βιβλίο η Βαλτοσκανδία περιγράφεται σε πολλές διαφορετικές διαστάσεις: γεωγραφική και πολιτιστική, οικονομική και ως πολιτική και στρατιωτική μονάδα.[4] Ο Καζίς Πάκστας πρότεινε ότι ένας από τους τρόπους για τα μικρά έθνη να αντισταθούν στην επιρροή που προέρχονται από τους "μεγάλους" είναι να ενωθούν και να συνεργαστούν πιο στενά μεταξύ τους. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η ενοποίηση είναι δυνατή μόνο μεταξύ των εθνών που είναι παρόμοια με το μέγεθός τους, γεωγραφικό περιβάλλον, τη θρησκεία και επίσης πρέπει να σέβονται και να ανέχονται ο ένας τον άλλο.

Καθώς η εξωτερική πολιτική της Λιθουανίας έχει μετατοπιστεί προς τη Βόρεια Ευρώπη ακόμη περισσότερο αφού η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Λιθουανίας,[5] οι φωνές που αμφισβητούν την επιστροφή της ιδέας της Βαλτοσκανδικής Συνομοσπονδίας είναι σε άνοδο σε αυτή τη χώρα.[6]

Συνηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για σχεδόν 20 χρόνια, η Ακαδημία της Βαλτοσκανδίας (Baltoskandijos akademija) λειτουργούσε στο Πανεβεζίς στη Λιθουανία. Ιδρύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1991, ως ινστιτούτο επιστημονικών ερευνών που διοργανώνει τακτικές συναντήσεις που ασχολούνται με τις Βαλτικές και Σκανδιναβικές πολιτισμικές, ιστορικές και πολιτικές επαφές. Ο κύριος στόχος του ήταν να "αναπτύξει ευέλικτες συνδέσεις των εδαφών και των εθνών στην περιοχή της Βαλτοσκανδίας και να ενσωματώσει την κουλτούρα της Λιθουανίας στον πολιτιστικό χώρο της Βαλτοσκανδίας".[7] Η ακαδημία εκκαθαρίστηκε στο τέλος του 2009, λόγω προβλημάτων σχετικά με τη χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση παρεχόταν από το δήμο του Πανεβέζις, αλλά οι λειτουργίες της ακαδημίας δεν πληρούσαν τα κριτήρια των λειτουργιών του αναφερόμενου δήμου.

Άλλοι όροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει επίσης ο όρος Βαλτοσκανδικοί Οκτώ ή "ΒΣ8", όπου το 8 αντιπροσωπεύει τον αριθμό των κρατών (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία και Σουηδία).

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]