Βαλκανικό Κύπελλο Εθνών 1931

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Tο Βαλκανικό Κύπελλο Εθνών Ποδοσφαίρου του 1931 διεξήχθη στη Σόφια από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 1931 και θεωρείται ανεπίσημο. Μετείχαν τρεις χώρες και νικήτρια αναδείχθηκε η γηπεδούχος εθνική Βουλγαρίας.

Η διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συγκεκριμένη δεν περιλαμβάνεται στην αρίθμηση των Βαλκανικών Κυπέλλων, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκε πριν ολοκληρωθεί το αντίστοιχο πρώτο, ενώ επιπρόσθετα μετείχαν τα μισά μόνο από τα 6 (τότε) κράτη των Βαλκανίων. Παρά τον ανεπίσημο χαρακτήρα της, πάντως, από αυτήν άρχισε το σύστημα διεξαγωγής όλων των συναντήσεων υπό τη μορφή τουρνουά σε μία πρωτεύουσα, το οποίο στη συνέχεια καθιερώθηκε για να ισχύσει σε όλες τις επόμενες προπολεμικές διοργανώσεις και την πρώτη μεταπολεμική.

Τη Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία πλαισίωσε η Τουρκία για μοναδική φορά έως και το κύπελλο 1973-76. Δεν μετείχαν οι Ρουμανία και Ελλάδα που είχαν αντίστοιχα 1 και 2 υπολειπόμενα παιχνίδια για τη διοργάνωση του 1929-31, καθώς και η μονίμως απούσα προπολεμικά Αλβανία.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι ομάδες αναμετρήθηκαν σε μονούς αγώνες με βαθμολογία 2-1-0, οπότε το τουρνουά ολοκληρώθηκε σε τρεις συναντήσεις και 8 μόλις ημέρες (Κυριακή-Παρασκευή-Κυριακή). Η λιτή αυτή μορφή κρίθηκε επιτυχημένη και στο εξής το Κύπελλο καθιερώθηκε να διεξάγεται εκ περιτροπής στις διάφορες βαλκανικές πρωτεύουσες, με ευθύνη της εθνικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της εκάστοτε χώρας.

Οι δύο αναμετρήσεις της Βουλγαρίας δόθηκαν στο Στάντιον Γιουνάκ (στάδιο των πρωταθλητών), ενώ εκείνη μεταξύ των φιλοξενούμενων στο μικρότερης χωρητικότητας Ιγκρίσχε Λέφσκι (έδρα του ομώνυμου συλλόγου), όλες με διαιτητή το Μιχάλι Ίβαντσιτς από την Ουγγαρία.

Η βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνική ομάδα Αγώνες Νίκες Ισοπ. Ήττες Τέρματα Βαθμοί
Βουλγαρία 2 2 0 0 8–3 4
Τουρκία 2 1 0 1 3–5 2
Γιουγκοσλαβία 2 0 0 2 2–5 0

Βαθμολογικό σύστημα: 2–1–0

Τα αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

027 Σεπτεμβρίου 1931 0Βουλγαρία - Τουρκία 5-1
002 Οκτωβρίου 1931 0Τουρκία - Γιουγκοσλαβία 2-0
004 Οκτωβρίου 1931 0Βουλγαρία - Γιουγκοσλαβία 3-2

Κατά τον τελευταίο και κρίσιμο αγώνα οι Γιουγκοσλάβοι, οι οποίοι χρειάζονταν διαφορά τριών τερμάτων για να καταλάβουν την πρώτη θέση της διοργάνωσης, προηγήθηκαν 2-0 στο 20', αλλά οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν μέσα σε ένα 6λεπτο στις αρχές της επανάληψης και πήραν τη νίκη προς το τέλος, επιτυγχάνοντας το απόλυτο "2 στα 2". Ο Πάντσεφ της Βουλγαρίας αναδείχθηκε αρχισκόρερ με 3 τέρματα σε 2 παιχνίδια.

Οι σκόρερς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ποδοσφαιριστής Τέρματα
Άσεν Πάντσεφ
3
Μιχαήλ Λόζανοφ
2

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • RSSSF
  • Balkan Cup 1931, βάση δεδομένων εθνικών ομάδων Ευρώπης eu-football.info