Βαλεντίνα Ραντζιμόφσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαλεντίνα Ραντζιμόφσκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1886
Λουμπνί
Θάνατος22  Δεκεμβρίου 1953
Σαμπέιν
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςWomen's Higher Courses (Kyiv)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός
ΕργοδότηςΕθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου «Ταράς Σεβτσένκο»
Οικογένεια
ΓονείςVasyl Yanovsky και Lyubov Yanovska
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βαλεντίνα Ραντζιμόφσκα (Valentyna Radzymovska) (γεννημένη 1 Οκτωβρίου 1886 – 22 Δεκεμβρίου 1953) ήταν Ουκρανή ερευνήτρια στους τομείς της βιοχημείας και της φυσιολογίας, δημόσια ακτιβίστρια του ουκρανικού εθνικού κινήματος.

Νεανικά χρόνια και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βαλεντίνα γεννήθηκε στο Λουμπνί σε οικογένεια Ουκρανών συγγραφέων. Η μητέρα της ήταν η Λιούμποφ Γιανόφσκα και ο πατέρας της ο Βασίλι Γιανόφσκι.[1]Έλαβε κατ' οίκον πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το 1902 αποφοίτησε με άριστα από το Γυμνάσιο Λουμπένσκι.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης λόγω ειδικής άδειας από τον Νικόλαο Β', Ρώσο αυτοκράτορα, καθώς εκείνες τις μέρες δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, της απαγορεύτηκε να σπουδάσει ιατρική, καθώς συμμετείχε σε παράνομη πολιτική δραστηριότητα, που υποστήριζε την ουκρανική εθνική αναγέννηση. Έτσι το 1904 θα έπρεπε να φύγει για το Κίεβο, όπου στην πραγματικότητα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο το 1913. Η Ραντζιμόφσκα εντάχθηκε στο προσωπικό της έδρας φυσιολογικής χημείας υπό τον Ολεξίι Σαντόβεν.

Το 1924 υπερασπίστηκε τη διδακτορική της διατριβή και έγινε καθηγήτρια βιοχημείας και φυσιολογίας στο Ιατρικό Ινστιτούτο και στο Λαϊκό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο στο Κίεβο.

Αργότερα το 1930 συνελήφθη από την Πολιτική Διεύθυνση του Σοβιετικού Κράτους για πολιτικές κατηγορίες στη δίκη της Ένωσης για την Ελευθερία της Ουκρανίας. Αργότερα αφέθηκε ελεύθερη αλλά και πάλι απολύθηκε από τις ερευνητικές της θέσεις. Η Ραντζιμόφσκα ανέκτησε μερικά από αυτά στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Το 1939-1941 ήταν καθηγήτρια φυσιολογίας στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Μελιτόπολης.

Το 1941 έμεινε στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής και κατοχής. Κατέχει θέσεις στο Ινστιτούτο Κλινικής Ιατρικής του Κιέβου και έδρα στο Πανεπιστήμιο Λβιβ. Το 1943 έφυγε στη Γερμανία και το 1950 στις ΗΠΑ. Ήταν μέλος της NSW και της UVAN. Ήταν συγγραφέας περίπου 70 έργων φυσιολογίας, βιοχημείας, παθοφυσιολογίας, φυματίωσης, ψυχονευρολογίας και παιδιατρικής.

Η Ραντζιμόφσκα και οι συνεργάτες της έδειξαν ότι η ποσότητα φωσφόρου στο αίμα ασθενών με φυματίωση των οστών μειώνεται. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι επαναλαμβανόμενες συνεδρίες ηλιοθεραπείας σε τέτοιους ασθενείς επηρεάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.[2]

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε στο Ιλινόις στις 22 Δεκεμβρίου 1953.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παιδιά της ήταν η Όλγα και ο Ευγένιος Ραντζιμόφσκι. Ο Ευγένιος ήταν ερευνητής στη μηχανική (1905-1975), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν από το 1959.

Αξιόλογα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Radzimovska V. Σχετικά με την εξάρτηση της αναπνοής των ιστών από την ενεργό αντίδραση του περιβάλλοντος. Ukr Med Βίστι 1928, αριθ.
  • Radzimovska V. V., Plotnikova S.M. Μελέτη της εργασίας και της κόπωσης των εφήβων. Συλλογή έργων του Ερευνητικού Καθεδρικού Ναού Της Πεντολογίας. Κίεβο, 1930
  • Ραντζιμοβσκαγια V. Γαλακτικό οξύ σε φυματώδη μπολνί. Πρόβλημα Tuberk 1936, αριθ.
  • Radzymovskaya V., Balynska E.B., Chernysheva Z.Y. Izuchenie, Πειραματικά αποκαλούμενη αλκαλόζη στην κοιλιά και παρατήρηση πέρα από την αλκαλική κατεύθυνση των ανταλλαγών στον άνθρωπο. Φυσιολογικό περιοδικό της ΕΣΣΔ, 1937, Vol. 22, No. 6, σ. 863-870
  • Radzymovskaya V. V., Vorobyev N. A. κ.λπ., Παρατηρήσεις πάνω από αλλαγή στο ασβέστιο, φώσφορο και φωσφατάση στο αίμα της πορφυρής-σουσταβνίμ φυματίνης κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας. Ηλιοθεραπεία σε κονδύλους costo-sustavn, 100, 1939.
  • Radzymovskaya V. V. i Nichkevych O. I., Νομική δραστηριότητα στη ροή της υφασμένης επανακαταμέτρησης στον πόνο με κοστοβνύμη-σουσταβνίμ κονδυλώματα στην αιματοθεραπεία. Έργα του Ουκρανικού Ινστιτούτου Τραυματολογίας και Ορθοπεδικής, 26, Κίεβο, 1939.
  • Radzymovskaya V. V., Βύδρο Ε.Δ., Οντρίνα Σ.Ι., Ριμπίνσκι Σ. V.V.: Αλλεργία, Κίεβο, 1938, σ. 134.
  • Radzymovskaya V. Οξυγόνο αρτηριακό αίμα με ελαφριά κονδυλώματα. Σφήνα Μέλι 1939;
  • Radzimovska V. Φυσιολογία του ανθρώπου και των κατοικίδιων ζώων (εγχειρίδιο, 2 t.). Μόναχο, UTGI, 1948-49.
  • Radzimovska V. Οργάνωση στο Κιέβο υποκατάστημα της Εταιρείας Φυσιολόγων / Δελτίο του Τμήματος Επιστημονικών Εργαζομένων του Κιέβου. – 1929. – Αριθ. – Σ. 7-8.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 294-1505252918.pdf (oaji.net)
  2. «Костно-суставной туберкулёз. DjVu». sheba.spb.ru. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2022.