Κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης (ρωσικά: Санкт-Петербургский государственный университет, СПбГУ‎) είναι ένα ρωσικό ομοσπονδιακό κρατικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εδρεύει στην Αγία Πετρούπολη. Είναι το παλαιότερο και ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στη Ρωσία.

Ιδρύθηκε το 1724 με διάταγμα του Πέτρου Α΄, το πανεπιστήμιο από την αρχή είχε επικεντρωθεί σε θεμελιώδεις έρευνες στον τομέα της επιστήμης, της μηχανικής και των ανθρωπιστικών επιστημών και εξοπλίζει τους πτυχιούχους με ό,τι χρειάζονται για να συμβάλουν στην επιτυχία της Ρωσίας.

Αποτελείται από 24 εξειδικευμένες σχολές και ινστιτούτα, το Ακαδημαϊκό Γυμνάσιο, το Ιατρικό Κολλέγιο, το Κολλέγιο Φυσικού πολιτισμού και Αθλημάτων, Οικονομικών και Τεχνολογίας. Το πανεπιστήμιο έχει δύο κύριεςπανεπιστημιουπόλεις: την μία στην Νήσο Βασιλιέφσκι και την άλλη στο Πέτερχοφ.

Κατά την σοβιετική περίοδο, ήταν γνωστό ως κρατικό πανεπιστήμιο της Λένινγκραντ (ρωσικά: Ленинградский государственный университет‎). Ονομάστηκε από τον Αντρέι Ζντάνοφ το 1948.