Βίκους Ιουγκάριους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βίκους Ιουγκάριους
Χάρτης
Είδοςοδός
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°53′30″N 12°29′0″E
Διοικητική υπαγωγήΡώμη
ΤοποθεσίαΡωμαϊκό Φόρουμ
ΧώραΙταλία
Commons page Πολυμέσα
Χάρτης της κεντρικής Ρώμης κατά τη διάρκεια της Αυτοκρατορίας συμπεριλαμβανομένου του Βίκους Γιουγκάριους κάτω αριστερά.

Ο Βίκους Ιουγκάριους λατινικά: Vicus Ιugarius‎‎, που σημαίνει Οδός των κατασκευαστών ζυγών (για το ζέψιμο των βοδιών) ήταν ένας αρχαίος δρόμος που οδηγούσε στη Ρωμαϊκή Αγορά.[1] Ήταν πολύ παλαιός, ίσως και αρχαιότερος από την ίδια τη Ρώμη. Η λατινική λέξη jugarius σημαίνει «ζυγός» (για βόδια) και «ράχη».

Ο Βίκους Γιουγκάριους ερχόταν στην Αγορά από τα νοτιοδυτικά, κατά μήκος του ώμου του Καπιτωλίνου λόφου και μεταξύ του Ναού του Κρόνου (Saturnus) και της Ιουλίας Βασιλικής, κοντά στη λίμνη του Σερβίλιου. Η Αψίδα του Τιβερίου (τώρα δεν υπάρχει πια) είχε κτιστεί, για να περάσει ο δρόμος από εδώ. Το άλλο άκρο του, στα νότια του Πεδίου του Άρεως, ήταν κοντά στο Αγορά των Κηπευτικών. Αυτή ήταν η έκταση του δρόμου στην περίοδο της Ύστερης Δημοκρατίας και τους Αυτοκρατορικούς χρόνους, αλλά την προηγούμενη εποχή, ήταν πολύ μεγαλύτερος, εκτεινόμενος μέχρι τον Κυρινάλιο λόφο και αντιπροσώπευε ένα μέρος της αρχικής εμπορικής οδού προς τον ποταμό Τίβερη. Το αρχαίο όνομά του μπορεί στην πραγματικότητα να σήμαινε αρχικά έναν «στα υψηλά δρόμο». κάτι σαν «ο δρόμος κατά μήκος της κορυφογραμμής, της ράχης [του Καπιτωλίου]», αντί για τη μεταγενέστερη έννοια του «ζυγού».

Ένα σημείο στον δρόμο γνωστό ως Equimaelium ίσως διασώζει την κατεδάφιση του σπιτιού του ιππέα Σπούριου Μαίλιου.[2][3]

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι λατινικές λέξεις που σχετίζονται με το jugarius περιλαμβάνουν το jugalis («ζευγμένος μαζί, συζευγμένος») και το jugo («παντρεύομαι» ή «ενώνομαι»). Μερικές λέξεις που προέρχονται από αυτή τη λατινική ρίζα είναι (στα αγγλικά): "yoke", "join", "juncture", "conjugal" και ακόμη και "yoga" (από τη σανσκριτική ρίζα yuj, που σημαίνει "θέτω υπό τον ζυγό" ή "ζευγνύω, ενώνω"). Η Juga, ή Jugalis, είναι ένα επίθετο της θεάς Juno (Ήρας) στην ιδιότητά της ως θεάς του γάμου (πιστευόταν ότι συνέδεε το νέο ζευγάρι στον γάμο). Ως Juno Juga (Ήρα της Σύζευξης, του Γάμου) είχε έναν βωμό στο Βίκους Γιουγκάριους· η ακριβής τοποθεσία του είναι άγνωστη. Αν και πίστευαν οι αρχαίοι ότι αυτό έδωσε το όνομά του στον δρόμο, στην πραγματικότητα μάλλον έγινε το αντίστροφο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]