Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κυρινάλιος λόφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Λόφος (αποσαφήνιση).

Ο Κυρινάλιος ΛόφοςΚυρίνιος Λόφος [1] [2]) ήταν ένας από τους επτά λόφους της Ρώμης. Όπως πιστοποιούν οι ανασκαφές στους κήπους σ’ αυτό το λόφο οι Ρωμαίοι έχτισαν ναούς για αρκετές θεότητες, από τη Φλόρα στον Κουϊρίνο, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο λόφος. Κατά τη βασιλεία του Κωνσταντίνου χτίστηκε εδώ το τελευταίο σύμπλεγμα Ρωμαϊκών λουτρών, όπως πιστοποιούν τα αγάλματα των δίδυμων Κάστορα και Πολυδεύκη να δαμάζουν τα άλογα, που διακοσμούν την κρήνη στην πλατεία. Ο Κυρινάλιος, όντας ο ψηλότερος λόφος στη Ρώμη, ήταν περιζήτητος και έγινε δημοφιλές μέρος για τους Ρωμαίους πατρικίους, που έχτισαν τις πολυτελείς επαύλεις τους. Παράδειγμά τους είναι τα ερείπια μιας βίλας στους κήπους του Κυρηναλίου, όπου έχει βρεθεί ένα ψηφιδωτό, τμήμα του αρχαίου δαπέδου. Το Παλάτσο ντελ Κουιρινάλε χτίστηκε το 1583 από τον Πάπα Γρηγόριο ΙΓ΄ σαν θερινή παπική κατοικία. Από το 1870 χρησιμοποιείται ως κατοικία του αρχηγού του Ιταλικού κράτους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μέγα λεξικόν της Ελληνικής γλώσσης. Β΄. Αθήνα: Εκ του τυπογραφείου των καταστημάτων Ανέστη Κωνσταντινίδη. 1902. σελ. 157. 
  2. Βλ. χάρτη Αρχαίας Ρώμης, στο: «Ρώμη». Εγκυκλοπαιδικόν λεξικόν. 11. Αθήνα: Εκδοτικός Οίκος Ελευθερουδάκη. 1931. σελ. 213.