Βάσκο Νούνιες ντε Μπαλμπόα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βάσκο Νουνιές ντε Μπαλμπόα)


Βάσκο Νούνιες ντε Μπαλμπόα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1475
Χερέθ ντε λος Καμπαγιέρος, Εστρεμαδούρα, Στέμμα της Καστίλης
Θάνατος15 Ιανουαρίου 1519 (44 ετών)
Παναμάς, Ισπανική Αποικιακή Αυτοκρατορία
Αιτία θανάτουΘανατική ποινή
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
ΕθνικότηταΙσπανός
Χώρα πολιτογράφησηςΙσπανία
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΣτρατιωτικός και αποικιακός κυβερνήτης
Γνωστός γιατην ανακάλυψη του Ειρηνικού Ωκεανού
Οικογένεια
ΣύζυγοςMaría de Peñalosa
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βάσκο Νούνιες (ή Νούνιεθ) ντε Μπαλμπόα (Vasco Núñez De Balboa, 1475 - 15 Ιανουαρίου 1519) ήταν Ισπανός εξερευνητής, κυβερνήτης και κατακτητής. Ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος επικεφαλής αποστολής που έφτασε στον Ειρηνικό Ωκεανό από το Νέο Κόσμο.

Γεννήθηκε στην Ισπανία, το 1475. Ταξίδεψε στο Νέο Κόσμο το 1500 και έπειτα από αρκετές εξερευνήσεις, έφτασε στο νησί Ισπανιόλα, όπου ίδρυσε οικισμό. Το 1510 εποίκισε και το σημερινό Παναμά, ιδρύοντας τον οικισμό Σάντα Μαρία λα Αντίγουα ντελ Νταριέν. Ο οικισμός αυτός ήταν ο πρώτος μόνιμος ευρωπαϊκός οικισμός στην ενδοχώρα της Αμερικής. Διέσχισε τη Διώρυγα του Παναμά στον Ειρηνικό Ωκεανό το 1513. Ο Μπαλμπόα τον ονόμασε Νότια Θάλασσα. Ύστερα από εφτά χρόνια ονομάστηκε Ειρηνικός από το Μαγγελάνο.

Οι αντίπαλοι του στο μεταξύ άρχισαν να τον διαβάλουν στο Βασιλιά της Ισπανίας. Όταν γύρισε στην Ισπανία για να οργανώσει νέα αποστολή, με σκοπό την κατάκτηση του Περού, αντικαταστάθηκε από τον Ντε Άβιλα. Αργότερα, άνδρες του Φρανθίσκο Πιθάρρο τον συνέλαβαν και τον παρέπεμψαν σε δίκη για προδοσία. Ο Μπαλμπόα κατηγορήθηκε ότι θέλησε να υφαρπάξει την εξουσία του κυβερνήτη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Καρατομήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1519.

Το όνομά του δόθηκε σε κρατήρα της Σελήνης. Ο Παναμάς τίμησε τον εξερευνητή δίνοντας το όνομά του σε πόλεις, πλατείες, δρόμους, στο νόμισμά του και ανεγείροντας αγάλματα και άλλα μνημεία προς τιμήν του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Asenjo García, Frutos (Νοέμβριος 1991). Vasco Núñez de Balboa: El descubrimiento del Mar del Sur. Madrid: Sílex Ediciones. ISBN 84-7737-034-6. 
  • Garrison, Omar V. (Ιανουάριος 1977). Balboa el conquistador: La odisea de Vasco Núñez, descubridor del Pacífico. Barcelona: Editorial Grijalbo. ISBN 84-253-0748-1. 
  • Encyclopedia Ilustrada Cumbre - Tomo 10. pp.186 - 188. 32nd edition - 1993. Editorial Hachette Latinoamérica, S. A. de C. V., México. ISBN 970-611-125-5
  • Historia general y natural de las Indias. Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés. Madrid, 1850
  • Relación de los sucesos de Pedrarias Dávila. Pascual de Andagoya. III. Madrid, 1829

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]