Βάιενστεφαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 48°23′42″N 11°43′40″E / 48.395°N 11.7278°E / 48.395; 11.7278

Βάιενστεφαν
Freising weihenstephan.jpg
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Χώρα Γερμανία
Διοικητική διαίρεση Φράιζινγκ
Ταχυδρομικός κώδικας 85354

Ο λόφος, αλλά και η περιοχή Βάιενστεφαν (Γερμανικά: Weihenstephan) αποτελεί τμήμα της πόλης του Φράιζινγκ. Το Βάιενστεφαν είναι γνωστό για:

  • την έδρα μίας από τις Πανεπιστημιουπόλεις του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (Γερμανικά:Technische Universität München), όπου και εδρεύουν, μεταξύ άλλων, οι Σχολές Βιολογίας, Ζυθοποιίας, Δασοκομίας, Αρχιτεκτονικής Τοπίου κ.ά.
  • την έδρα της Ανώτατης Σχολής Βάιενστεφαν (Γερμανικά: Fachhochschule Weihenstephan).
  • για το Αββαείο του Βάιενστεφαν, ένα αββαείο Βενεδικτίνων. Ιδρύθηκε το 725 οπότε και οι μοναχοί ίδρυσαν ζυθοποιείο το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το ζυθοποιείο καλείται «Βαυαρικό Κρατικό Ζυθοποιείο Βάιενστεφαν» (Γερμανικά: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan). Ανήκει στη Βαυαρική κυβέρνηση και συνεργάζεται στενά με το TUM για τα προγράμματα σπουδών της Zυθοποιίας και Tεχνολογίας Tροφίμων.
  • για το «Κρατικό Γαλακτοκομείο Βάιενστέφαν» (Γερμανικά: "Staatliche Molkerei Weihenstephan"). Αν και πλέον ανήκει στον ιδιωτικό όμιλο Μüller, εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με το TUM και τις σχολές Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Πανοραμική άποψη του Βάιενστεφαν με τον Καθεδρικό του Φράιζινγκ στα δεξιά της εικόνας
  • Ο Heinz Dauth είναι καθηγητής στο Βάιενστεφαν.