Βάδην

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σωστή τεχνική του αθλήματος βάδην.

Ο στίβος περιλαμβάνει ποικιλία αγωνισμάτων, τα οποία σχετίζονται με ρίψεις, τρέξιμο και άλμα. Ανάμεσα στα αγωνίσματα δρόμου, βρίσκεται και ένα όχι και τόσο γνωστό άθλημα, το λεγόμενο βάδην, το οποίο γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλέστερο. Το βάδην είναι αγώνισμα μεγάλων αποστάσεων του στίβου, και μπορεί να είναι από 3.000 μέτρα έως 100 χιλιόμετρα. Είναι αγώνας που γίνεται με τα πόδια, αλλά διαφέρει από το τρέξιμο ακριβώς στο σημείο ότι τουλάχιστον ένα πόδι των αγωνιζόμενων πρέπει να είναι σε επαφή με το έδαφος καθ'όλη τη διάρκεια του αγώνα. Παράλληλα, οι αθλητές αξιολογούνται από κριτές, ώστε να τηρείται ο παραπάνω κανονισμός και να μην θεωρηθεί κάποιος από τους αγωνιζόμενους ως άκυρος, πράγμα που θα οδηγούσε στον αποκλεισμό του. Οι αγώνες λαμβάνουν χώρα είτε σε δρόμους πόλεων, και θεωρούνται ανωμάλου δρόμου, είτε σε στάδια πόλεων.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχουν οι αγώνες βάδην 20 χιλιομέτρων (για άνδρες και γυναίκες) και 50 χιλιομέτρων (για άνδρες)[1] , πράγμα που δεν ισχύει και για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλασσικού αθλητισμού. Και οι δύο αποστάσεις αγώνων διεξάγονται σε οδόστρωμα. Ωστόσο, παρατηρούμε την ύπαρξη αυτού του αθλήματος και σε πιο μικρές διοργανώσεις και αγώνες, όπως είναι για παράδειγμα τα εθνικά πρωταθλήματα στίβου, ή διάφοροι διασυλλογικοί αγώνες και μίτινγκ με σκοπό την παροχή ευκαιριών στους αθλητές για την επίτευξη ορίων, που θα αποτελέσουν το κλειδί για την συμμετοχή τους σε μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα (όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες , το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου , κα.)

Ιστορική Αναφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βάδην ξεκίνησε την πορεία του από την Μεγάλη Βρετανία, καθώς αποτελεί εξέλιξη του αγωνίσματος που υπήρχε τότε, της λεγόμενης ανταγωνιστικής πεζοπορίας (pedestrianism). Έτσι, σχηματίστηκαν σιγά σιγά οι κανονισμοί του σύγχρονου αγωνίσματος, το οποίο αποτελεί τμήμα του κλασσικού αθλητισμού. Ο πρώτος ερασιτεχνικός αγώνας βάδην πραγματοποιήθηκε από τους Άγγλους το 1866, με νικητή τον John Chambers. [2] Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του βάδην (ή αλλιώς γρήγορου περπατήματος) πραγματοποιήθηκε στη μεγαλύτερη διοργάνωση και όνειρο όλων των αθλητών, δηλαδή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1904 σε απόσταση 800 μέτρων, ενώ μπορούσαν να συμμετέχουν μονάχα άντρες. Η είσοδος του γυναικείου φύλου στον χώρο πραγματοποιήθηκε περίπου δύο δεκαετίες αργότερα. Από τα μέσα του 20ού αιώνα και έπειτα, οι πιο επιτυχημένες χώρες του βάδην είναι η Ρωσία και η Κίνα, ενώ αρκετά καλά αποδίδουν και χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής.Στην Ελλάδα το γυναικείο βάδην εισήλθε την δεκαετία του ‘80 με πρωτοπόρες αθλήτριες τις Μιμίκα και Μαρία Πανουτσοπούλου και Μαριλένα Σαμολαδά υπό την καθοδήγηση του Άρη Καραγεώργου. [3]

Τεχνική του αγωνίσματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως έχει ήδη αναφερθεί πιο πάνω το αγώνισμα έχει έναν συγκεκριμένο κανονισμό. Πρέπει μονίμως ένα πόδι των αθλητών να βρίσκεται στο ταρτάν μέχρι το τέλος του αγώνα, ώστε να μην υπάρξη κίνδυνος ακύρωσης του αγωνιζόμενου. Είναι ένα άθλημα αντοχής, ακριβώς γιατί οι βαδίστες έχουν να διανύουν πολλά χιλιόμετρα τόσο εντός γηπέδου, όσο και εκτός, προκειμένου να τερματίσουν. Μάλιστα, λογω του ιδιαίτερου κανονισμού του αγωνίσματος, απαιτείται και μεγάλη συγκέντρωση εκ μέρους των διαγωνιζόμενων, καθώς δεν πρέπει να ξεχαστούν και ανασηκώσουν ένα από τα δύο πόδια νωρίτερα από το πρέπον, παρά την κούραση που αντιμετωπίζουν. Ακόμη, το μπροστά πόδι των αθλητών οφείλει να βρίσκεται σε ευθεία θέση, χωρίς το ενδεχόμενο να λυγίσει το γόνατο. Σε περίπτωση λυγίσματος και ανασήκωσης του δεύτερου ποδιού παράλληλα με το πρώτο, τότε επέρχεται η "τιμωρία", η οποία φαίνεται να διαφέρει ανάλογα με τη διοργάνωση. Άλλοτε δηλαδή είναι πιο αυστηρή, και άλλες φορές θα λέγαμε πως είναι περισσότερο επιεικής.

Παγκόσμια Ρεκόρ [4][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΑΝΤΡΕΣ
Αγώνισμα Επίδοση Αθλητής Εθνικότητα Ημερομηνία Τόπος
20χλμ βάδην 1.16.36 Γιουσούκε Σουζούκι Ιαπωνία 15.03.2015 Νόμι
50χλμ βάδην 3.32.33 Γιοάν Ντινίζ Γαλλία 15.08.2014 Ζυρίχη
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Αγώνισμα Επίδοση Αθλήτρια Εθνικότητα Ημερομηνία Τόπος
20χλμ βάδην 1.24.38 Λιου Χονγκ Κίνα 06.06.2015 Λα Κορούνια
50χλμ βάδην 3.59.15 Λιου Χονγκ Κίνα 09.03.2019 Χουανγκσαν

Καλύτεροι Έλληνες Αθλητές Βάδην ανά τα χρόνια [5][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νίκος Αργυρόπουλος
  • Χαρίλαος Βασιλακος
  • Αθανάσιος Καμπαφλής
  • Άρης Καραγεώργος
  • Γεώργιος Σαριδάκης
  • Κωσταντίνος Σπετσιώτης

Καλύτερες Ελληνίδες Αθλήτριες Βάδην ανά τα χρόνια [6][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιστότοπος Αγωνίσματα Βάδην

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[1]