ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ίδρυση1971
ΙδρυτήςΠαύλος Γιαννακόπουλος
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
Σημαντικά πρόσωπαΔημήτρης Γιαννακόπουλος (Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος)
Έσοδα301,3 εκατομμύρια ευρώ (έτος 2019)
Υπάλληλοι1.203 (έτος 2019)
Ιστότοποςwww.vianex.gr

Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. είναι η κορυφαία ελληνική φαρμακευτική εταιρία που ιδρύθηκε το 1971 από τον Παύλο Γιαννακόπουλο [1] η οποία ασχολείται με τη φαρμακευτική βιομηχανία από το 1924.[2]

Με περισσότερα από 90 χρόνια εμπειρίας στο χώρο του φαρμάκου, η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε καταγράφει κορυφαίες επιδόσεις σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, το οποίο περιλαμβάνει παραγωγή, εμπορία, εξαγωγή και διανομή φαρμακευτικών σκευασμάτων σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες.

Διαθέτει τέσσερα state-of-the-art, εξειδικευμένα εργοστάσια, με εξαιρετικές δυνατότητες στην παραγωγή όλων των φαρμακευτικών μορφών, ενώ αναβαθμίζει συνεχώς το εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών επενδύοντας σε τεχνολογικό εξοπλισμό.

Την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε εμπιστεύονται διαχρονικά μεγάλοι πολυεθνικοί φαρμακευτικοί οίκοι, συνάπτοντας συμφωνίες συνεργασίας με μεγάλη χρονική διάρκεια όπως η Merck&Co, (ΗΠΑ), Sanofi Pasteur MSD (Γαλλία) και Takeda Pharmaceutical Company Limited (Ιαπωνία).

Ο τομέας των εξαγωγών αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., με το 60% της παραγωγής της εταιρείας να προορίζεται για εξαγωγή, 56 χώρες της Ευρώπης (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Δανία, Κάτω Χώρες, Κύπρος), Μέση Ανατολή (Ιορδανία, Σαουδική Αραβία), Αφρική (Νότια Αφρική, Ακτή Ελεφαντοστού) και την Ασία (Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν).[3]

Η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. έχει επίσης ιδρύσει το δικό της τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, το οποίο αναλαμβάνει τη δημιουργία νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων και την ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών μορφών καθώς και τη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής και φύλαξης.[4]

Η εταιρεία αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR), μέσω των οποίων υποστηρίζει μια ποικιλία ενώσεων, οργανισμών και οργανισμών κοινωνικής πρόνοιας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας. Συνεργάζεται επίσης στενά με τις πανεπιστημιακές κλινικές και ερευνητικά κέντρα της χώρας για την προώθηση της επιστημονικής γνώσης και την άμεση χρήση της έρευνας στα κέντρα παραγωγής της Βιανέξ, προς όφελος του ευρέος κοινού.[5]

Η ΒΙΑΝΕΞ απασχολεί σήμερα 1.203 άτομα (έτος 2019), στην πλειονότητά τους υψηλής επιστημονικής και φαρμακευτικής ειδίκευσης, ενώ επενδύει συνεχώς στην εκπαίδευση και κατάρτισή τους.

Η οικονομική της ευρωστία συνδυάζεται με την αντίληψη της αξιοπιστίας και με εντυπωσιακά, κάθε χρόνο, οικονομικά αποτελέσματα, κατατάσσεται μεταξύ των πλέον δημιουργικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Το 2019 ο τζίρος του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ ανέρχεται στα 301,3 εκατομμύρια ευρώ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δραστηριοποίηση της οικογένειας Γιαννακόπουλου στο χώρο του φαρμάκου ξεκίνησε το 1924 από το φαρμακείο της οδού Πειραιώς. Το καθοριστικό βήμα έκανε ο Παύλος Γιαννακόπουλος το 1960, με την ίδρυση της εταιρείας ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ, η οποία το 1971 έγινε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάστηκε σε ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Το 1977 ξεκίνησε η βιομηχανική δραστηριότητα της Εταιρείας με τη δημιουργία του Α’ Εργοστασίου, κατασκευασμένου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας.

Το 1983 αγοράστηκε το εργοστάσιο της εταιρείας Winthrop-Sterling (Β’ Εργοστάσιο) στην Παλλήνη, ενώ το 1985 αγοράστηκε το εργοστάσιο της Upjohn (Γ’ Εργοστάσιο) στην ίδια περιοχή.[6] Και τα δύο εργοστάσια εκσυγχρονίστηκαν και οι γραμμές παραγωγής τους επεκτάθηκαν, καλύπτοντας τις πιο σύγχρονες απαιτήσεις.

Από τότε, παράλληλα με τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, εφαρμόστηκε και ένα πρόγραμμα τεχνολογικής εξειδίκευσης που απογείωσαν την ανοδική πορεία της ΒΙΑΝΕΞ.

Το 1997, οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Hoechst στη Βαρυμπόμπη περιήλθαν στην ιδιοκτησία της  ΒΙΑΝΕΞ, για να στεγαστούν τα Γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης και το Κέντρο Διανομής τελικών προϊόντων.

Το 1999 αγοράστηκε η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας στη Βιομηχανική Ζώνη Πατρών (Δ’ Εργοστάσιο), στην οποία έγιναν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης, καλύπτοντας τα αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής.

Το 1995 ιδρύεται η θυγατρική εταιρεία ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση και εμπορία γνωστών μη συνταγογραφουμένων φαρμακευτικών προϊόντων (ΜΗΣΥΦΑ), συμπληρωμάτων διατροφής, διαγνωστικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Το 2011, η Βιανέξ έγινε εγκεκριμένος προμηθευτής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.[7]

Σημαντικός σταθμός στην ιστορία της αποτελεί η εξαγορά της εταιρείας ΦΑΡΜΑΝΕΛ το καλοκαίρι του 2019.

Εδώ και αρκετά χρόνια τη Διοίκηση της εταιρείας έχει αναλάβει ο Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος ως Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος.

Πιστοποιήσεις και βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία διαθέτει διεθνείς πιστοποιήσεις (EU GMP, EU GDP, ISO 9001, ISO 13485) με 53 πιστοποιητικά ποιότητας, ενώ οι οργανισμοί υγείας διάφορων κρατών (Ιαπωνία, Βραζιλία, Τουρκία, Ιορδανία, Χώρες του Κόλπου, Ταϊβάν, Ιράκ, Κουβέιτ, Αίγυπτος) έχουν χορηγήσει στα τέσσερα εξειδικευμένα εργοστάσιά της 40 πιστοποιητικά GMP (Good Manufacturing Practice). Ειδικά για την Τουρκία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε είναι από τις πρώτες Ελληνικές εταιρείες που πήραν GMP από τις αρχές της γειτονικής χώρας. Σημαντικό στοιχείο αποτελούν οι επιτυχημένες επιθεωρήσεις που έλαβαν μέρος στο Γ Εργοστάσιο της ΒΙΑΝΕΞ από την  Υπηρεσία Εποπτείας Υγείας της Βραζιλίας (ANVISA) και τα υπουργεία Υγείας της Ρωσίας και Ιαπωνίας, τα οποία τηρούν αυστηρά κριτήρια στους ελέγχους τους.

Η ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ κατέχει πολλά βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το «Business of the Year Award”.

Bραβείο από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και την Αμερικανική Πρεσβεία (1994), το Βραβείο Ποιότητας από την Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών το 1996, το 1ο Εθνικό Βραβείο Ποιότητας από το Υπουργείο Ανάπτυξης το 1998 (η πρώτη εταιρεία που έλαβε αυτό το βραβείο),  το 1ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας”.

Εθνικό Βραβείο Ποιότητας από το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βραβείο Trueleaders 2010 από την ICAP Group.[8]

Επίσης,ακολούθησε σειρά ετησίων βραβείων μέχρι σήμερα για τις επιδόσεις του Ομίλου όσον αφορά την οικονομική του ανάπτυξη, την ποιότητα, τις εξαγωγές κά.

Προιόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το portfolio της ΒΙΑΝΕΞ περιλαμβάνει προϊόντα:

 • ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ (RX)
 • ΜΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΑ (ΜΗΣΥΦΑ)
 • ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
 • ΒΡΕΦΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
 • ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ (Π.Χ. ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ)
 • ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε εταιρεία που έχει συναίσθηση της ευθύνης που της αναλογεί ξέρει ότι οφείλει κάθε της πράξη να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία, τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Αυτή είναι και η αρχή της Εταιρικής Υπευθυνότητας που η ΒΙΑΝΕΞ έχει υιοθετήσει, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον, προασπίζοντας την υγεία και συνεισφέροντας εμπράκτως στην ελληνική κοινωνία.

Η έννοια της εταιρικής διακυβέρνησης διέπει την καθημερινή λειτουργία της ΒΙΑΝΕΞ, ακολουθώντας τη νομοθεσία, τις κανονιστικές ρυθμίσεις, τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και πρότυπα. Κύριο μέλημα είναι η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων. Παράλληλα, η ΒΙΑΝΕΞ θεωρεί ότι το πολυτιμότερό της κεφάλαιο είναι οι άνθρωποί της. Γι’ αυτό επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της με στόχο τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας, της οργάνωσης και των υπηρεσιών που παρέχει.

Σε συνεργασία με μηχανικούς, μελετητές και ειδικευμένους επιστήμονες σχεδιάζει και εφαρμόζει σταδιακά συστήματα, διαδικασίες και επενδύσεις με βάση τις σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις. Έτσι, ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και εξοικονομούνται πόροι και μειώνεται το ενεργειακό αποτύπωμα.

Η ΒΙΑΝΕΞ υποστηρίζει ενεργά ποικίλα προγράμματα, ενέργειες και δράσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, παρέχοντας για παράδειγμα χορηγίες και δωρεές σε τοπικούς φορείς, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, μεγάλο αριθμό Ιδρυμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Make-A-Wish, Παιδικά Χωριά SOS κ.α.), πιστή πάντα στις αξίες του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας.

Η ΒΙΑΝΕΞ είναι πρεσβευτής Βιώσιμης Ανάπτυξης και μέλος πολλών Οργανισμών, μέλημα των οποίων είναι να προάγουν την Αειφορία και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Vianex». www.vianex.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020. 
 2. «ExportLeaders.gr VIANEX S.A. Synonymous with the history of the Greek pharmaceutical industry.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 
 3. Vianex.gr Exports
 4. «ExportLeaders.gr VIANEX S.A. Synonymous with the history of the Greek pharmaceutical industry.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 
 5. «ExportLeaders.gr VIANEX S.A. Synonymous with the history of the Greek pharmaceutical industry.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 
 6. «ExportLeaders.gr VIANEX S.A. Synonymous with the history of the Greek pharmaceutical industry.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 
 7. «ExportLeaders.gr VIANEX S.A. Synonymous with the history of the Greek pharmaceutical industry.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 
 8. «ExportLeaders.gr VIANEX S.A. Synonymous with the history of the Greek pharmaceutical industry.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]