Ανδρόμαχος (γιος του Αχαιού)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ανδρόμαχος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀνδρόμαχος (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΑχαιός (στρατηγός)[1]
Λαοδίκη Β' της Συρίας
ΓονείςΑχαιός[1]
ΑδέλφιαΛαοδίκη Β' της Συρίας[1]
ΟικογένειαΔυναστεία των Σελευκιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαηγεμών της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών

Ο Ανδρόμαχος (έζησε τον 3ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Σελευκιδών ήταν ευγενής στη Μ. Ασία Ελληνικής (Μακεδονικής) καταγωγής. Αιχμαλωτίστηκε στην Αίγυπτο, αλλά τον ελευθέρωσαν οι Ρόδιοι και τον παρέδωσαν στον γιο του, που εν τω μεταξύ είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την Αυτοκρατορία των Σελευκιδών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Αχαιού τού Πρεσβύτερου, πλούσιου ευγενή με ιδιοκτησίες στη Μ. Ασία. Η οικογένειά του είχε επιρροή εκεί και είχε ισχυρές βασιλικές διασυνδέσεις. Αδέλφια του ήταν: o Αλέξανδρος, η Αντιοχίς, η Λαοδίκη Α΄ και η Λαοδίκη Β΄ της Συρίας.

Γιος του ήταν ο Αχαιός ο Νεότερος.

Ο Αντίοχος Β΄ Θεός, εξάδελφος τού Ανδρόμαχου, σε αργυρό τετράδραχμο. Στη μία όψη ο βασιλιάς φέρει διάδημα. Στην άλλη ο Ηρακλής καθήμενος επί της λεοντής σε βράχο, κρατά ρόπαλο. Αριστερά το κύπελλο της Κύμης· τρία μονογράμματα, επιγραφή ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ.

Κατά τη διάρκεια τού πολέμων των Σελευκιδών με τους Πτολεμαίους, ο Πτολεμαίος Γ΄ Ευεργέτης αιχμαλώτισε τον Ανδρόμαχο· το 221 π.Χ. απεβίωσε ο Αιγύπτιος βασιλιάς και τον διαδέχθηκε ο γιος του Πτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ, τού οποίου ο κύριος σύμβουλος Σωσίβιος έβλεπε τον αιχμάλωτο ως ένα πολύτιμο πιόνι στο παιχνίδι της πολιτικής. Ίσως τού είχε προτείνει την απελευθέρωσή του με αντάλλαγμα να αφήσει τον Σελευκίδη βασιλιά. Έπειτα ο Αχαιός ο Νεότερος εξεγέρθηκε, για άλλους λόγους και χωρίς να έχει συζητήσει κάτι με την Αίγυπτο· ο λόγος να παραμένει αιχμάλωτος ο Ανδρόμαχος ήταν τώρα μεγαλύτερος. Τότε παρενέβησαν οι Ρόδιοι.

Οι Ρόδιοι ήταν σε πόλεμο με το Βυζάντιο, το οποίο ήλπιζε να κερδίσει την υποστήριξη τού Αχαιού. Οι Ρόδιοι ζήτησαν την απελευθέρωση τού Ανδρόμαχου με σκοπό να ευαρεστήσουν τον Αχαιό και να έχουν την υποστήριξή του. Έστειλαν πρεσβεία στον Πτολεμαίο Δ΄, ζητώντας την παράδοσή του· ο βασιλιάς στην αρχή δεν ήθελε, αλλά έπειτα από σκέψη, για να τους ευχαριστήσει, τους τον έδωσε. Οι Ρόδιοι πήγαν τον Ανδρόμαχο στον γιο του Αχαιό. Δεν αναφέρεται έκτοτε από τις ιστορικές πηγές.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του ήταν ο:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Polybius, Histories, Evelyn S. Shuckburgh (translator), London - New York, (1889)
  • Smith, William; Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, "Andromachus (4)", Boston, (1867)
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ούλριχ Βίλκεν: «Andromachos 9» (Γερμανικά) 1894. Ανακτήθηκε στις 2  Απριλίου 2024.