Αφρικανικός όνος της Σομαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφρικανικός όνος της Σομαλίας

Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Περισσοδάκτυλα (Perissodactyla)
Οικογένεια: Ιππίδες (Equidae)
Γένος: Ίππος (Equus)
Είδος: E. asinus
Υποείδος: E. a. somaliensis
Διώνυμο
Equus africanus somaliensis (Ίππος ο αφρικανικός ο σομαλιακός)
Noack, 1884[2]

Ο αφρικανικός όνος της Σομαλίας (Equus asinus somaliensis) είναι ένα από τα 4 υποείδη αφρικανικού όνου. Ζει στις ερήμους και τις άγονες περιοχές της Σομαλίας, της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας.

Στην φύση υπάρχουν λιγότερα από 1000 (ή το πολύ 700) άτομα και έχει ταξινομηθεί στα Κρισίμως κινδυνεύοντα (CR) είδη στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών. Κινδυνεύει κυρίως από το κυνήγι, για το κρέας του και για χρήση στην παραδοσιακή ιατρική.

Αυτό το υποείδος ξεχωρίζει από τα άλλα, λόγω των ποδιών του που φέρουν ρίγες σαν της ζέβρας. Τρέφεται κυρίως με φυτά της ερήμου, από χόρτα έως τους αγκαθωτούς θάμνους της ακακίας. Το δυνατό πεπτικό τους σύστημα, τα βοηθάει να παίρνουν επαρκή υγρασία από τις τροφές και έτσι μπορούν να επιβιώσουν χωρίς νερό για αρκετό καιρό.

Το υποείδος θεωρείται πρόγονος του κατοικίδιου γαϊδουριού. Ζουν σε βραχώδεις ερήμους, όπου η θερμοκρασία του εδάφους μερικές φορές ξεπερνά τους 50°C. Τα θηλυκά γεννάνε ένα μικρό κάθε 2η χρονιά, μετά από κύηση περίπου 320 ημερών[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Moehlman, P.D., Yohannes, H., Teclai, R. & Kebede, F. (2008). «Equus africanus». IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. International Union for Conservation of Nature. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2014. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link) Assessment includes information on conservation status of two recognised subspecies.
  2. (Γερμανικά) Noack Th. (1884). "Neues aus der Tierhandlung von Karl Hagenbeck, sowie aus dem Zoologischen Garten in Hamburg". Der Zoologische Garten 25: 100-115.
  3. «Άγριο γαϊδούρι της Σομαλίας».