Αφρικανικός μπλε βασιλικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφρικανικός μπλε βασιλικός
(Ocimum kilimandscharicum × basilicum 'Dark Opal')
Αφρικανικός μπλε βασιλικός (Ocimum kilimandscharicum x Ocimum basilicum Dark Opal).
Αφρικανικός μπλε βασιλικός (Ocimum kilimandscharicum x Ocimum basilicum Dark Opal).
Συστηματική ταξινόμηση

Ο Αφρικανικός μπλε βασιλικός (Ocimum kilimandscharicum × basilicum 'Dark Opal') είναι από τα λίγα είδη βασιλικού, το οποίο είναι πολυετές φυτό.[Σημ. 1] Είναι στείρο υβρίδιο των άλλων δύο φυλών βασιλικού, ανίκανο να παραγάγει τους δικούς του σπόρους και πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα.[1]

Αυτή η συγκεκριμένη ράτσα βασιλικού, έχει ένα ισχυρό άρωμα καμφοράς, το οποίο κληρονόμησε από τον γονέα του Ocimum kilimandscharicum (καμφορά βασιλικό), στην Ανατολική Αφρική.[2][1] Η συγκέντρωση της καμφοράς είναι 22% (σε σύγκριση με 61% για την O. kilimandscharicum). Η συγκέντρωση των υπόλοιπων κύριων αρωματικών ενώσεων, λιναλοόλη (55%) και 1,8-κινεόλη (15%) είναι συγκρίσιμη με πολλές ποικιλίες βασιλικού.[3]

Αν και ο συνδυασμός του ως ένα πολυετές φυτό με το άρωμα και τη γεύση του γλυκού βασιλικού, φαίνεται να είναι μια πολύ επιθυμητή γαστρονομική ποικιλία, η υψηλή περιεκτικότητα σε καμφορά μπορεί να παρεμβαίνει με τη χρήση του στη μαγειρική. Είναι, ωστόσο, ένα ελκυστικό διακοσμητικό.

Τα φύλλα του Αφρικανικού μπλε βασιλικού, ξεκινούν πορφυρά όταν είναι μικρά και γίνονται πράσινα μόνο όταν έχουν αυξηθεί σε πλήρες μέγεθος και ακόμα και τότε διατηρώντας τις πορφυρές φλέβες. Με βάση άλλους πορφυρούς βασιλικούς, το χρώμα είναι από τις ανθοκυανίνες, ειδικά κυανιδινο-3-(di-p-coumarylglucoside)-5-glucoside, αλλά και άλλες κυανιδινο-με βάση και peonidin-με βάση ενώσεις.[3]

Ανθίζει αφειδώς σαν ένα ετήσιο, αλλά καθότι στείρο, δεν μπορεί ποτέ να παραγάγει σπόρους. Επίσης, είναι ψηλότερο από ό, τι πολλές ποικιλίες βασιλικού. Τα άνθη του είναι πολύ καλά στο να προσελκύουν μέλισσες και άλλους επικονιαστές.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πολυετές φυτό ή απλά πολυετές είναι το φυτό που ζει για περισσότερο από δύο χρόνια.[Παρ. Σημ. 1]
Παραπομπές σημειώσεων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Pam Peirce, Special to The Chronicle (July 23, 2005). «PLANT OF THE WEEK: African blue basil; There's a new basil on the (foggy San Francisco) block». San Francisco Chronicle: σελ. F–7. http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?file=/chronicle/archive/2005/07/23/HOG7FDQRSK1.DTL. 
  2. «Ocimum kilimandscharicum Baker ex Gürke». GRIN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2016.  Gives as its source Econ Bot 28:63 (1974).
  3. 3,0 3,1 J. Janick (ed.), James E. Simon, Mario R. Morales, Winthrop B. Phippen, Roberto Fontes Vieira, and Zhigang Hao, "Basil: A Source of Aroma Compounds and a Popular Culinary and Ornamental Herb", reprinted from: Perspectives on new crops and new uses (1999), ASHS Press, Alexandria, VA, ISBN 978-0-9615027-0-6.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα African blue basil (έκδοση 724784159) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).