Αφρικανική λεοπάρδαλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η αφρικανική λεοπάρδαλη (Panthera pardus pardus) είναι υποείδος της λεοπάρδαλης, το οποίο ζει σε αρκετές χώρες της Αφρικής, κυρίως στην υποσαχάρια,αλλά ιστορικά ζούσε σε μια ποικιλία οικοσυστημάτων. Μάλιστα, λεοπαρδάλεις είχαν καταγράφει και στην Βόρεια Αφρική.

Αφρικανική λεοπάρδαλη

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Αιλουρίδες

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αφρικανικές λεοπαρδάλεις διαθέτουν διαφορετικό χρώμα δέρματος ανάλογα με το οικοσύστημα όπου ζουν. Το τρίχωμά τους μπορεί να είναι κιτρινωπό με σκούρο χρυσαφί και μερικές φορές μαύρο. Οι αρσενικές λεοπαρδάλεις είναι κατά κύριο λόγο μεγαλύτερες, με μάζα που φτάνει έως τα 60kg με 91kg ενώ τα θηλυκά φτάνουν μέχρι 40kg.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία Felis pardus ήταν η επιστημονική ονομασία που δόθηκε από τον Κάρολο Λινναίο στην δέκατη έκδοση του Systema Naturae, Οι περιγραφές του είναι βασισμένες πάνω σε άλλες περιγραφές άλλων επιστημόνων όπως ο Κόνραντ Γκένσερ.Ο Λινναίος υπέθεσε ότι απαντά στην ινδική χερσόνησο. Τον 18ο και 19ο αιώνα, φυσιοδίφες μελέτησαν και περιέγραψαν κρανία και δέρματα αφρικανικών λεοπαρδάλεων: συμπεριλαμβανομένων:

Felis pardus panthera

Felis leopardus var. melanotica

Felis leopardus suahelicus

Felis leopardus nanopardus

Felis pardus ruwenzorii

Felis pardus chui

Felis pardus iturensis

Felis pardus reichenowi

Panthera pardus adusta

Panthera pardus adersi

Panthera pardus brockmani

Αποτελέσματα γενετικών αναλύσεων έδειξαν ότι όλοι οι αφρικανικοί πληθυσμοί λεοπαρδάλεων συγγενεύουν γενετικά μόνον με ένα υποείδος, ονομαζόμενο P.p.pardus.