Αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο το οποίο επισυμβαίνει σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους, λόγω των επικρατουσών κατά καιρούς συνθηκών. Γενικότερα, στη χώρα μας δεν παρατηρείται υψηλή ποσόστωση αυτοκτονιών, κάτι που αποδίδεται στις καιρικές συνθήκες, αλλά και το μεσογειακό ταμπεραμέντο των Ελλήνων, σε αντίθεση με τις χώρες του Βορρά, ιδιαίτερα της Σκανδιναβίας, όπου διαχρονικά έχουν καταγραφεί υψηλότατα ποσοστά αυτοχειρίας.[1]

Ωστόσο, σε περιόδους ιδιαίτερης έντασης όπως ο εμφύλιος[2] ή η Ελληνική κρίση χρέους 2010-2012 το φαινόμενο έλαβε πολύ μεγάλες διαστάσεις.[3][4][5][6][7][8]

Οι περισσότερες περιπτώσεις αποκρύβονται από το οικογενειακό περιβάλλουν του αυτόχειρα για θρησκευτικούς[9] ή κοινωνικούς λόγους, όμως υπάρχουν και υποθέσεις, όπως εκείνες του Δημ. Χριστούλα, ή του 45χρονου δάσκαλου Σάββα Μετοικίδη[10] όπου το απονεννοημένο διάβημα λαμβάνει χαρακτήρα κοινωνικής πράξης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γιατί οι ευτυχισμένες χώρες έχουν μεγάλα ποσοστά αυτοκτονίας;
  2. Σώτη Τριανταφύλλου:«Η αυτοκτονία δεν είναι θυσία»,
  3. TO BHMA:Πρώτη σε ποσοστό αύξησης αυτοκτονιών η Ελλάδα στην Ευρώπη
  4. SKAI.gr:Δραματική αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα
  5. iskra.gr:ΔΙΠΛΑΣΙAΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
  6. «ΕΘΝΟΣ:Τρεις αυτοκτονίες κάθε 2 ημέρες στην Ελλάδα της κρίσης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2012. 
  7. News247.GR: "Το μόνο μου παράπτωμα ήταν ότι δούλευα από το πρωΐ μέχρι το βράδυ"!
  8. «Αυτοκτόνησε συνταξιούχος μηχανικός στην Κηφισιά». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2012. 
  9. «Ανακοίνωση της Εκκλησίας για την αυτοκτονία στο Σύνταγμα». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2012. 
  10. ΕΠΙΚΑΙΡΑ On Line:Νέο ΣΟΚ! Αυτοκτονία 45χρονου για πολιτικούς λόγους