Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημήτρης Χριστούλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτρης Χριστούλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1935
Θάνατος4  Απριλίου 2012
Αθήνα
Αιτία θανάτουτραύμα από πυροβολισμό
Συνθήκες θανάτουαυτοκτονία
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφαρμακοποιός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
«Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μια αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι΄αυτήν.

Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικωφ ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω τα σκουπίδια για την διατροφή μου.

Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες, όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (Πιάτσα Λορέτο του Μιλάνου).» --Δημήτρης Χριστούλας

Το σημείωμα του αυτόχειρα

Ο Δημήτρης Χριστούλας (1935-2012) ήταν Έλληνας συνταξιούχος, ο οποίος δημοσίως έδωσε τέρμα στη ζωή του διαμαρτυρόμενος για την ελληνική κρίση χρέους.

Γεννήθηκε το 1935 και ήταν φαρμακοποιός. Όπως έγινε γνωστό από μαρτυρίες της κόρης του αλλά και γειτόνων[1], ο Δημήτρης Χριστούλας ήταν έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, με ενεργή συμμετοχή σε όλες τις λαϊκές διεκδικήσεις των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν άνθρωπος πράος, καλλιεργημένος, ευγενής.

Αυτοκτόνησε στις 4 Απριλίου 2012 στην Πλατεία Συντάγματος με πιστόλι. Στο σημείωμα που βρέθηκε πάνω αναφέρει ότι αυτοκτόνησε με στόχο να αφυπνίσει την κοινή γνώμη.

Ο θάνατός του προκάλεσε αυθόρμητη συρροή ανθρώπων που ήρθαν για να τοποθετήσουν άνθη και σημειώματα στον τόπο όπου πέθανε. Τη νύχτα της 4ης Απριλίου ακολούθησαν συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις[2] με αποχώρηση των Ευζώνων, ενώ μια μέρα αργότερα συνεχίζονταν οι μικροεμπλοκές. Η πολιτική κηδεία του έγινε στις 7 Απριλίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ η σορός του, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία, μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθεί.

Το δέντρο όπου αυτοκτόνησε ο Δημήτρης Χριστούλας, κατακλυσμένο από σημειώσεις, στεφάνια και ελληνικές σημαίες (Πλατεία Συντάγματος, Κυριακή 8 Απριλίου, 2012)

Πολλοί έσπευσαν μάλιστα, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Σοφία Σακοράφα, η οποία τον γνώριζε και προσωπικά[3], να χαρακτηρίσουν την πράξη του βαθύτατα πολιτική ενέργεια, και να παρομοιάσουν την περίπτωσή του με εκείνη του φοιτητή Κώστα Γεωργάκη, που το 1970 αυτοπυρπολήθηκε στην Γένοβα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την Χούντα των Συνταγματαρχών. Ωστόσο άλλες δηλώσεις πολιτικών, όπως του Πάρι Κουκουλόπουλου και του Πάνου Μπεγλίτη, που αμφισβητούν τα κίνητρα του αυτόχειρα, χαρακτηρίστηκαν ατυχείς και προκλητικές από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών.[4]

Καλλιτεχνικές αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περίπτωση του Δημήτρη Χριστούλα αποτυπώθηκε σε τραγούδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Μίκης Θεοδωράκης στις 6 Μαΐου 2012 έκανε δήλωση με τίτλο "Μια αστραπή στην Πλατεία Συντάγματος".

Στις 23 Φεβρουαρίου 2016, οι Ελληνίδες συνθέτριες και στιχουργοί Αρετή και Ιωάννα Σπανομάρκου, κυκλοφόρησαν ένα τραγούδι και ένα αφηγηματικό κείμενο[5] εμπνευσμένα από την αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα, που συμπεριλήφθηκε στον κοινωνικό-πολιτικό τους δίσκο με τίτλο "Ελλάς Πολιτική Κρατούμενη", ο οποίος έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο στα Global Music Awards το 2016, στην Καλιφόρνια.[6] Το τραγούδι με τίτλο "Ήταν Τρελός"[7] σαρκάζει τον τρόπο που προσπάθησαν πολιτικοί διάφορων κομμάτων να υποβαθμίσουν τον πολιτικό του συμβολισμό[8], χαρακτηρίζοντας την πράξη του αυτόχειρα πράξη τρέλας.

Στις 3 Μαΐου 2012 στη Μαδρίτη, Ισπανοί τραγουδιστές συναντήθηκαν και ηχογράφησαν ένα τραγούδι που συνέθεσε ο Joaquín Carbonell[9] για να τιμήσουν τον Χριστούλα.

Η αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα αναφέρεται επίσης στο βιβλίο "Η μετέωρη Ελλάδα" (2015), του Ισπανού ελληνιστή, συγγραφέα και κινηματογραφιστή Πέδρο Ολάγια (Pedro Olalla), καθώς και στην ομώνυμη ταινία ντοκιμαντέρ του ίδιου (2018).

  1. «"Δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν..."». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2012. 
  2. "Συγκρούσεις στο Σύνταγμα, με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρονου"[νεκρός σύνδεσμος]
  3. Η Σοφία Σακοράφα μιλά την Παρασκευή Αρχειοθετήθηκε 2013-07-23 στο Wayback Machine.6 Απριλίου 2012 στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Πρωινή Ενημέρωση" για τον αυτόχειρα Δημήτρη Χριστούλα και τον πολιτικό συμβολισμό της πράξης του[νεκρός σύνδεσμος]
  4. Φαρμακευτικός Σύλλογος:"Προκαλούν το κοινό αίσθημα"[νεκρός σύνδεσμος]
  5. Spanomarkou Official (2016-05-15), ΜΗΝΥΜΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ [OFFICIAL - ΣΠΑΝΟΜΑΡΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ&ΑΡΕΤΗ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ], https://www.youtube.com/watch?v=RtuqO-hfFqY&list=PLJKifYN5MBSQUxsrQjsw2JXJxgbak8qi5&index=11, ανακτήθηκε στις 2017-10-09 
  6. Ogdoo.gr. «Global Music Award για τις αδελφές Σπανομάρκου». http://www.ogdoo.gr/epikairotita/mousika-nea/global-music-award-gia-tis-adelfes-spanomarkou. Ανακτήθηκε στις 2017-10-09. 
  7. Spanomarkou Official (2016-05-15), ΗΤΑΝ ΤΡΕΛΟΣ [OFFICIAL - ΣΠΑΝΟΜΑΡΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ&ΑΡΕΤΗ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΔΗΣ], https://www.youtube.com/watch?v=KOYw7R5nJXI&list=PLJKifYN5MBSQUxsrQjsw2JXJxgbak8qi5&index=12, ανακτήθηκε στις 2017-10-09 
  8. «Σκυλεύουν και τη μνήμη νεκρών για το ΝΑΙ — INFOWAR». INFOWAR. 2015-07-03. http://info-war.gr/%CF%83%CE%BA%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7-%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-09. 
  9. Prionokordela.gr: Διαβάστε τους στίχους που έγραψαν ισπανοί για να τιμήσουν το Δημ. Χριστούλα[νεκρός σύνδεσμος]