Αυτοκινητόδρομος Νίσι-Σέτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οδικό σήμα του Αυτοκινητόδρομου Νίσι-Σέτο.

Ο Αυτοκινητόδρομος Νίσι-Σέτο (ιαπωνικά: 西瀬戸自動車道 Νίσισετο Τζιντόσα-Ντο), γνωστός και ως Σιμανάμι Κάιντο (ιαπωνικά: しまなみ海道), είναι αυτοκινητόδρομος στην Ιαπωνία που ενώνει το Ονομίτσι του νομού Χιροσίμα με το Ιμαμπάρι του νομού Έχιμε. Έχει μήκος 59.4 χιλιόμετρα και διασχίζει την Εσωτερική Θάλασσα του Σέτο περνώντας από τις εννέα νήσους Γκέγιο. Ο αυτοκινητόδρομος αυτός αποτελεί έναν από τους τρεις κύριους οδικούς άξονες που συνδέουν τις νήσους Χόνσου και Σικόκου και είναι ο μόνος προσβάσιμος σε πεζούς και ποδηλάτες.

Ο Αυτοκινητόδρομος[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του αυτοκινητοδρόμου.

Ο δρόμος αποτελείται από τρία τμήματα που ενώνουν το Νίσι-Σέτο Ονομίτσι με την Ικουτσιτζίμα-Κίτα, την Ικουτσιτζίμα-Μινάμι με την Οσίμα-Κίτα και την Οσίμα Μινάμι με το Ιμαμπάρι, και έχουν μήκος 18, 16.1 και 12.5 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Επιπλέον, συνδέεται άμεσα με τους δρόμους Ικούτσι-τζίμα (6.5 χιλιόμετρα) και Οσίμα (6.3 χιλιόμετρα), και συνολικά διασχίζουν έξι νησιά και επτά γέφυρες.

Ο δρόμος χρησιμεύει ως κύριος τρόπος μετακίνησης για τους κατοίκους της περιοχής ανάμεσα στις νήσους της εσωτερικής θάλασσας Σάτο και την κύρια νήσο Χόνσου. Κατά μήκος του υπάρχουν, σε κάθε γέφυρα, σταθμοί διοδίων η διάβαση των οποίων κοστίζει περίπου 500 Γιεν ανά σταθμό. Η διαδρομή είναι προσβάσιμη με υπεραστικές γραμμές λεωφορείων από και προς την Φουκουγιάμα και τη Χιροσίμα.

Η ποδηλατική διαδρομή[2][3][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σιμανάμι Κάιντο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους λάτρεις της ποδηλασίας καθώς διαθέτει ποδηλατική διαδρομή μήκους 60 χιλιομέτρων που επεκτείνεται παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο και αναδεικνύει το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο της περιοχής. Όλες οι γέφυρες που περιλαμβάνονται στη διαδρομή είναι προσβάσιμες με ποδήλατα και με τα πόδια, εκτός από τη γέφυρα Σιν-Ονομίτσι, όπου προτίνεται η διάσχιση του στενού με φέρρυ μποτ. Ιδρύθηκε το 1999 και διασχίζεται είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατο και μοτοποδήλατα κάτω των 125 cc. Η ομαλή κλίση του δρόμου δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε ερασιτέχνες ποδηλάτες να ολοκληρώσουν το σύνολο της διαδρομής σε μία μέρα.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέρος της διαδρομής στη Μιτσικατζίμα.

Από τη δημιουργία της διαδρομής ο τουρισμός της περιοχής αναπτύχθηκε ιδιαίτερα καθώς, χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο, επισκέπτονται την διαδρομή για να διασχίσουν την εσωτερική θάλασσα του Σέτο. Ωστόσο η διαδρομή διαθέτει και άλλα τουριστικά αξιοθέατα όπως το Μουσείο Χιραγιάμα που είναι αφιερωμένο στον γνωστό Ιάπωνα ζωγράφο Χιραγιάμα Ικούο καθώς και ο ναός Κοσάντζι. Υπάρχουν, επίσης, αρκετά σημεία για κάμπινγκ όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρατείνουν τη διαμονή τους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «E76 Nishi-Seto Expressway (Setouchi Shimanami Expressway) | Toll / road information | HSBE». www.jb-honshi.co.jp. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020. 
  2. «Shimanami Kaido». www.japan-guide.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020. 
  3. «Bicycle and pedestrian way | Toll / road Information | HSBE». www.jb-honshi.co.jp. Ανακτήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.jb-honshi.co.jp/english/customer_index/guide/route-guide/use_e.html
  2. https://www.japan-guide.com/e/e3478.html
  3. https://www.jb-honshi.co.jp/english/customer_index/guide/zihodo/