Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ατρία Γάλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ατρία Γάλλα
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓάιος Καλπούρνιος Πίσων (συνωμότης)

Η Ατρία Γάλλα, λατιν.: Atria Galla ήταν μια γυναίκα της αρχαίας Ρώμης που σχετίζεται με διάφορες αυτοκρατορικές συνωμοσίες από τον σύζυγό της, και φημίζεται ως "ωραία, αλλά χαμηλής καταγωγής".[1] Ήταν πρώτα η σύζυγος του Δομίτιου Σίλου, αλλά τελικά τον άφησε για τον φίλο του Γάιο Καλπούρνιο Πίσωνα, του οποίου αργότερα έγινε η δεύτερη σύζυγος (όταν ο γάμος τού Πίσωνα με τη Λιβία Ορεστίλλα διακόπηκε από τον Αυτοκράτορα Καλιγούλα).[2] Μπορεί να ήταν η μητέρα τού γιου τού Πίσωνα, του Καλπούρνιου Πίσωνα Γαλεριανού, αν και μπορεί επίσης να είχε υιοθετηθεί.

Ο σύζυγός της, Πίσων, συνωμότησε εναντίον του Αυτοκράτορα Νέρωνα το 66 μ.Χ., και ό,τι γνωρίζουμε γι' αυτόν προέρχεται από ένα ανέκδοτο για τη συνωμοσία τού Πίσωνα που αναφέρει ο συγγραφέας Τάκιτος στα Χρονικά (Annals) του, στο οποίο περιγράφει τη γυναίκα του Πίσωνα ως μη έχουσα θετικά χαρακτηριστικά εκτός από την ομορφιά της, και ότι η ιστορία της (για την εγκατάλειψη του προηγούμενου συζύγου της για τον Πίσωνα) αμαύρωσε τη φήμη του Πίσωνα, φαινομενικά σε συμφωνία με το τέλος του ως προδότη του Αυτοκράτορα.[3]

Ωστόσο, περιγράφει επίσης τον Πίσωνα ότι την αγαπούσε πολύ. Ο Τάκιτος αναφέρει μια φήμη, ότι ο Πίσων προσπάθησε να ευθυγραμμιστεί με την Κλαυδία Αντωνία, κόρη του αποθανόντος Αυτοκράτορα Κλαυδίου, για να εξασφαλίσει τη θέση του αν η συνωμοσία επιτύχει, αλλά απορρίπτει αυτή την ιστορία, επειδή (μεταξύ άλλων λόγων) πίστευε ότι ο Πίσων αγαπούσε πολύ την Ατρία για να εμπλακεί δημόσια με άλλη γυναίκα.[1]

Δεν ξέρουμε τι συνέβη στην Ατρία μετά την αναγκαστική αυτοκτονία του Πίσωνα για τη συμμετοχή του στη συνωμοσία. Δεδομένου ότι δεν περιγράφονται αντίποινα, πιστεύεται ότι δεν διώχθηκε η ίδια ένεκα τού συζύγου της.[4]

Σε ορισμένες παλαιότερες πηγές, όπως το Λεξικό της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Βιογραφίας και Μυθολογίας, αυτή εμφανίζεται με το όνομα "Αρρία Γάλλα" ή "Σατρία Γάλλα", αλλά αυτά είναι λανθασμένα.

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Rogers, Robert Samuel (1955). «Heirs and Rivals to Nero» (στα English). Transactions and Proceedings of the American Philological Association (Johns Hopkins University Press) 86: 190–212. doi:10.2307/283618. https://www.jstor.org/stable/283618. Ανακτήθηκε στις 2023-05-04. 
  2. Crévier, Jean-Baptiste Louis (1755). The History of the Roman Emperors from Augustus to Constantine (στα English). 4. J. and P. Knapton. σελ. 238. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2023. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. Tacitus, Annals 15.59
  4. Rudich, Vasily (2005). «The Years of Action». Political Dissidence Under Nero: The Price of Dissimulation (στα English). Taylor & Francis. σελ. 123. ISBN 9781134914517. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2023. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
Αυτό το λήμμα βασίζεται ή περιλαμβάνει κείμενο από λήμμα στo Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής βιογραφίας και μυθολογίας του Ουίλλιαμ Σμιθ (1870) που αποτελεί κοινό κτήμα.