Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Άγιος Δημήτριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
AHS AgDimitrios2.JPG
Είδοςεργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°23′38″N 21°55′30″E
Διοικητική υπαγωγήΠεριφερειακή Ενότητα Κοζάνης
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1984[1]
Commons page Πολυμέσα

Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός (ΑΗΣ) Άγιος Δημήτριος παράγει ηλεκτρική ενέργεια και βρίσκεται κοντά στο χωριό του Αγίου Δημητρίου περίπου 15 χλμ. βορειοανατολικά της Κοζάνης στη δυτική Μακεδονία στη βόρεια Ελλάδα.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας είναι ο ισχυρότερος στην Ελλάδα και αποτελείται από πέντε μπλοκ με εγκατεστημένη ηλεκτρική ισχύ περίπου 300 MW το καθένα, τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία τα έτη 1987-1997:


ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ Κοντά σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτό του ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου, συνήθως επιλέγεται για τη θέρμανση των κατοίκων της περιοχής το σύστημα της τηλεθέρμανσης. Το σύστημα της τηλεθέρμανσης λειτουργεί στην πόλη της Κοζάνης από το 1993. Το μήκος του δικτύου πλησιάζει τα 500 χλμ. και συνδέει περίπου 5.500 κτίρια στην πόλη της Κοζάνης και της Ν. Χαραυγής. Πρόκειται για τη θέρμανση ζεστού νερού από τον ατμό του εργοστασίου, το οποίο μέσω αγωγών μεταφέρεται στα κτίρια της πόλης. Το δίκτυο τροφοδοτείται και λειτουργεί με θερμική ισχύ που παίρνει από τρεις (3) Μονάδες του Α.Η.Σ. Αγ. Δημητρίου της Δ.Ε.Η., την 3η, την 4η και την 5η. Από την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος, σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης της τηλεθέρμανσης, τη Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κοζάνης, καταργήθηκαν πάνω από 5.000 καπνοδόχοι, μειώθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μειώθηκε η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και τα νοικοκυριά εξοικονόμησαν σημαντικά οφέλη από τη συμβολαιοποιημένη τιμή της τηλεθέρμανσης, η οποία είναι 25% μικρότερη από την τιμή του πετρελαίου.

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Παρά την αναμφισβήτητη συμβολή του συστήματος θέρμανσης στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην περιοχή κατά τους χειμερινούς μήνες, καθιστούν το σύστημα ανεπαρκές, λόγω μη επάρκειας του θερμικού φορτίου. Για το λόγο αυτό η ΔΕΥΑΚ αυξάνει την κατανάλωση πετρελαίου, αυξάνοντας ταυτόχρονα το κόστος της τηλεθέρμανσης. Τον Ιανουάριο το Δ.Σ της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε την αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης κατά 10%, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης από την άνοδο του κόστους λειτουργίας λόγω της απολιγνιτοποίησης.

ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΗΣ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΥΠΕΝ Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για άμεση απολιγνιτοποίηση, προκειμένου να εναρμονιστεί με τις πολιτικές της ΕΕ και να μειώσει την εκπομπή ρύπων, θα οδηγήσουν σύντομα στην απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων. Αυτό θα επηρεάσει άμεσα τα συστήματα τηλεθέρμανσης και προκειμένου να διατηρηθεί η τηλεθέρμανση στις περιοχές όπου ήδη λειτουργεί, υπάρχει η ανάγκη αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως πχ. η βιομάζα ή το φυσικό αέριο.


ΠΗΓΕΣ • ΔΕΥΑΚ Κοζάνης, Τηλεθέρμανση, https://www.deyakozanis.gr/tilethermansi/ Ανακτήθηκε 8.5.2022. • Energypress, https://energypress.gr/news/pagonei-i-kozani-aimorragei-i-deyak-sto-foyl-oi-levites-petrelaioy, Ανακτήθηκε 8.5.2022. • Energypress, https://energypress.gr/news/kalesma-toy-seeen-gia-kinitopoiisi-stin-pyli-toy-ais-agioy-dimitrioy-tin-triti-12-oyte-mera, Ανακτήθηκε 8.5.2022. • Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Περιεκτική Αξιολόγηση του Δυναμικού Αποδοτικής Θέρμανσης και Ψύξης, Αρ. 219/821/4.3.2022 ΥΑ ΥΠΕΝ(ΑΔΑ:669Ε4653Π8-ΓΣΝ). https://diavgeia.gov.gr/doc/669%CE%954653%CE%A08-%CE%93%CE%A3%CE%9D?inline=true, Ανακτήθηκε 8.5.2022.

  1. Ανακτήθηκε στις 28  Ιουνίου 2019.