Αστραπόγιαννος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Γιάννης Δημητρίου κοινώς γνωστός και ως «Αστραπόγιαννος» ήταν Έλληνας αρματολός του 18ου αιώνα, κυρίαρχος της Δωρίδας. Άκμασε για πολλά χρόνια (1760 - 1782) και έγινε αντικείμενο θαυμασμού από τους Έλληνες ως λαϊκός ήρωας, τιμωρός των Οθωμανών και απελευθερωτής. Η λαϊκή παράδοση τον θέλει γενναιόδωρο με τους φτωχούς και ανελέητο με τους ισχυρούς. Ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης έγραψε ποίημα για τον Αστραπόγιαννο, ενώ το 1970 γυρίστηκε και η ομώνυμη ταινία «Ο Αστραπόγιαννος» όπου πρωταγωνίστησε ο Νίκος Κούρκουλος, η οποία είναι βασισμένη στον θρύλο του αρματολού αλλά διαδραματίζεται κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Σήμερα, «Αστραπόγιαννος» αποκαλείται μεταφορικά ένας έξυπνος άνθρωπος με ηγετικά χαρίσματα, που όμως είναι αντίθετος με το κατεστημένο και την αδικία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιάννος καταγόταν από την Αγία Ευθυμία Φωκίδας.[1][2] Αρχικά ήταν πολεμιστής υπό τη σημαία των αδελφών Λάμπρου και Μήτρου Τσεκούρα και αργότερα του Βλαχαρμάτα Βέργου. Λόγω της ανδρείας του, αναγνωρίστηκε ως ο αρχηγός της δικής του ομάδας πολεμιστών, με την οποία και τρομοκράτησε τους Οθωμανούς. Οι Οθωμανοί αναγκάστηκαν να του παραχωρήσουν το αρματολίκι της Δωρίδας.

Όταν ο Οθωμανός δερβέναγας της Άμφισσας, βίασε μία Ελληνίδα από την επικράτεια του Αστραπόγιαννου, ο Γιάννος εξεστράτευσε εναντίον του και κατέσφαξε αυτόν και όλους τους οπλοφόρους του.

Μετά από χρόνια στο αρματολίκι και πολλές νίκες, βρήκε τραγικό θάνατο σε μάχη με τους Οθωμανούς στα παλάτια της Δωρίδας. Έχοντας πληγωθεί θανάσιμα μετά από προδοσία, διέταξε τον σύντροφό του Λαμπέτη να τον σκοτώσει, για να μην πέσει από χέρι Οθωμανού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]