Αστικό κοινοτικό αγρόκτημα και πάρκο Μάντσουτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το αστικό κοινοτικό αγρόκτημα Μάντσουτ (Mudchute) βρίσκεται στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Ανατολικό Λονδίνο και αποτελεί αστικό πάρκο.[1][2] και τοπικό φυσικό καταφύγιο και τόπο μητροπολιτικής σημασίας για τη διατήρηση της φύσης[3][4].

Πρέπει να σημειωθεί ότι τη δεκαετία του 1970, η συγκεκριμένη περιοχή προοριζόταν για την ανέγερση πολυώροφων πολυκατοικιών, όπου μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής κοινότητας, απετράπησαν οι ενέργειες αυτές και εξασφαλίστηκε ο πράσινος χαρακτήρας της περιοχής.

Η Mudchute Association, αποτελεί μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με κύριο σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, με εκπαιδευτικές δραστηριότητες γεωργίας, κτηνοτροφίας. Το αγρόκτημα έκτασης 32 στρεμμάτων, λειτουργεί με την οικονομική ενίσχυση πολιτών μέσω της εγγραφής ως μέλους, αγοράς προϊόντων, υιοθέτησης μικρών ζώων, δωρεάς, επινοικίασης εγκαταστάσεων για εκδηλώσεις και του εθελοντισμού. Η οργανωμένη αυτή δράση κατά βάση των αστικών καλλιεργειών εντός μητροπολιτικών πάρκων, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, λειτουργώντας καταλυτικά στην ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας, τονώνοντας την κοινωνική αλληλεπίδραση, ενθαρρύνοντας την ενεργητικότητα και δημιουργώντας ευκαιρίες για αναψυχή, άσκηση, θεραπεία και εκπαίδευση. Μέσα από το συγκεκριμένο αστικό κοινοτικό αγρόκτημα αξιοποιούνται τα χαρακτηριστικά της αστικής ζωής, όπως είναι η εγγύτητα και οι αυξημένες ευκαιρίες για συλλογική δράση.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://www.mudchute.org/ http://ikee.lib.auth.gr/record/284208?ln=el

  1. «Mudchute Park and Farm». Greenspace Information for Greater London. 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2014. 
  2. «iGiGL data portal (map)». Greenspace Information for Greater London. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2014. 
  3. «Mudchute Park Farm». Local Nature Reserves. Natural England. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2014. 
  4. «Map of Mudchute Park Farm». Local Nature Reserves. Natural England. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2014.