Αστέριος (κόμης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστέριος (κόμης)
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Περίοδος ακμής6ος αιώνας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΚόμης της εώας

Ο Αστέριος ήταν βυζαντινός πολιτικός και στρατιωτικός, με τον τίτλο του Κόμη της Εώας (Ανατολής)[1]. κυβερνήτης της Διοίκησης Ανατολής.

Ο Αστέριος ήταν κόμης της Ανατολής από το 587 έως το 588, το 588 σκοτώθηκε η γυναίκα του, η οποία είχε επιζήσει από τον σεισμό της Τύρου το 572, τρεις ημέρες μετά τον γάμο τους όταν καταπλακώθηκε από το σπίτι τους[1]. Είχε συγκρουστεί με τον Πατριάρχη Αντιόχειας Γρηγόριο Α΄[1], είχε κατηγορήσει τον Γρηγόριο ο οποίος μετέβη το 589 στην Κωνσταντινούπολη για να απολογηθεί[2].

Όταν ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος επιλέχτηκε για τον επισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης ο αυτοκράτορας Αρκάδιος ανέθεσε στον Αστέριο να τον στείλει στην πόλη αλλά με τρόπο που να μην το αντιληφθούν έγκαιρα ο λαός της πόλης και ξεσηκωθούν αλλά και χωρίς να το γνωρίζει και ο ίδιος ο Ιωάννηςr[3]. Ο Αστέριος με ψεύτικο πρόσχημα τον έβγαλε έξω από την Αντιόχεια όπου εκεί τον περίμενε αυτοκρατορικό άρμα και παρά την έκπληξη και τις αντιρρήσεις του Ιωάννη τον μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]