Αστέριος Μεδιολάνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αστέριος
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος4  Ιουλίου 640[1]
Γένοβα
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[2]
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΛατίνος καθολικός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑρχιεπίσκοπος Μιλάνου (από 629)[1]

Ο Αστέριος (ιταλικά : Asterio) (... - 4 Ιουλίου 640) ήταν αρχιεπίσκοπος Μεδιολάνων και εκ των γεγονότων επίσκοπος Γένοβας[3] από το 630 έως το 640[4].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του πριν από την εκλογή του στην επισκοπική έδρα. Καταγόταν από μια από τις αριστοκρατικές οικογένειες που είχαν καταφύγει σχεδόν ογδόντα χρόνια νωρίτερα στην αρχιεπισκοπική αυλή του Μιλάνου στη Γένοβα. Πριν την εκλογή του ήταν ήδη μέλος του κλήρου του Μιλάνου.

Σε ένα απόσπασμα από το Historia ecclesiastica gentis Anglorum του Βέδα του Σεβάσμιου σχετικά με τη ζωή του Αγίου Όσβαλντ της Νορθούμπρια, αναφέρεται πώς ο Αστέριος είχε χειροτονήσει τον επίσκοπο Μπιρίνο του Ντόρτσεστερ, που θεωρούνταν ευαγγελιστής των Σαξόνων, με εντολή του Πάπα Ονόριου Α'[5].

Στη Γένοβα πέθανε στις 4 Ιουλίου 640. Τάφηκε στην εκκλησία του Αγίου Σύρου, που πιθανότατα ιδρύθηκε από τη Μιλανέζικη κοινότητα της πόλης.

Προκάτοχος
Δεοδάτος
Αρχιεπίσκοπος Μιλάνου Διάδοχος
Φόρτε

Προκάτοχος
Δεοδάτος
εκ των γεγονότων
Επίσκοπος Γένοβας
Διάδοχος
Φόρτε

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dizionario di erudizione storico-ecclesiastica da San Pietro sino ai nostri giorni di Gaetano Moroni, 1879, Venezia, Tip. Emiliana
  • Dizionario Biografico degli Italiani di Alberto Maria Ghisalberti, Massimiliano Pavan, Istituto della Enciclopedia italiana - 1960, Milano