Ασσόδυο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδειαΤο Ασσόδυο είναι παιχνίδι που παίζεται στο τάβλι.

Προέλευση του ονόματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα του παιχνιδιού προέρχεται από την ζαριά ασσόδυο (δηλαδή όταν ο παίκτης φέρει ένα και δύο). Στη συγκεκριμένη παραλλαγή του ταβλιού, όταν ένας παίκτης φέρει ασσόδυο, παίζει πρώτα το ένα και το δύο και μετά παίζει όποιες διπλές θέλει ή το αντίστροφο. Ύστερα ξαναπαίζει μέχρι να φέρει μια ζαριά που δεν είναι ούτε ασσόδυο ούτε διπλή.

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά για τους κανόνες του ταβλιού δείτε το άρθρο Κανόνες του ταβλιού

Ξεκινώντας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παίκτης για να αρχίσει να βάζει πούλια πρέπει να φέρει ή ασσόδυο ή διπλές.Εαν φέρει διπλές και ο αντίπαλος έχει ήδη πούλια τότε πρέπει να ξαναφέρει για να μπει. Τα πούλια τοποθετούνται εκεί που δείχνει η ζαριά του παίκτη, μετρώντας από δεξία ή αριστερά (αναλόγως από την περιοχή που ξεκινάει ο παίκτης).

Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα 15 πούλια του παίκτη, για να περάσουν στην επόμενη περιοχή, πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί όλα στην προηγούμενη και πρέπει να περάσουν απευθείας. Σε αντίθεση με το πλακωτό, στο οποίο ο παίκτης πλακώνει τα πούλια και δεν τα αφήνει να κινηθούν, στο ασσόδυο ο παίκτης, όπως και στις πόρτες, χτύπα τα πούλια και αναγκάζει τον άλλο παίκτη να ξεκινήσει από την αρχή, βγάζοντας το πούλι που χτυπήθηκε μόνο εάν φέρει ασσόδυο ή διπλές (εκτός εάν ο παίκτης έχει κάνει πόρτα).

Στο μάζεμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο μάζεμα ο παίκτης δε μπορεί να σπάσει τα πούλια, και παίρνει μόνο το πούλι από ό,τι ζαριά φέρνει. Ισχύει ο κανόνας του ασσόδυου (δηλαδή ο παίκτης παίρνει πρώτα τον άσσο και το δύο (αν έχει) και μετά παίζει τις διπλές που θέλει.). Νικητής είναι αυτός που θα μαζέψει πρώτος τα πούλια.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες παραλλαγές του ταβλιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]