Φεύγα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το φεύγα είναι ένα από τα βασικά παιχνίδια του ταβλιού.

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γενικοί κανόνες περιγράφονται στο άρθρο κανόνες του ταβλιού.

Ένας παίκτης έχει πόρτα σε μια θέση όταν

 1. Έχει ένα ή περισσότερα πούλια σε αυτήν.

Οι πόρτες λειτουργούν ως εμπόδιο στην κίνηση του αντιπάλου.

Στήσιμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κάθε παίκτης έχει ως περιοχή εκκίνησης την πάνω δεξιά και κινείται αντίθετα της φοράς των δεικτών του ρολογιού (και οι δυο παίκτες έχουν την ίδια φορά κίνησης) και η περιοχή μαζέματός του είναι η κάτω δεξιά. Έτσι η θέση α είναι η πάνω δεξιά θέση ενώ η θέση α τού αντιπάλου (βρίσκεται κάτω αριστερά) είναι η ν του ίδιου.

Στην αρχική θέση και τα δεκαπέντε πούλια του παίχτη τοποθετούνται στην θέση α δηλαδή την πρώτη θέση της κίνησής τους (λέγεται μάνα).

Αρχή παιχνιδιού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι διέρχεται μια πρώτη φάση κατά την οποία ο παίκτης είναι υποχρεωμένος να κινεί το ίδιο μόνο πούλι. Αυτό διαρκεί ωσότου το πούλι αυτό φθάσει στην περιοχή εκκίνησης του αντιπάλου (τις δικές του θέσεις ν-σ και από πρακτικής απόψεως ξ-σ). Από την στιγμή που το πούλι αυτό φθάσει σε μία από αυτές τις θέσεις, σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι έχει το δικαίωμα να παίζει όποια πούλια θέλει (δηλαδή εφόσον έχει τοποθετημένο ένα τουλάχιστον πούλι στις θέσεις ν-ω έχει το δικαίωμα να παίζει όποιο πούλι θέλει).

Παρατηρήστε ότι από την αρχική θέση, μόνο με τις πεντάρες (5+5) ένας παίκτης περνά απευθείας ένα πούλι στην περιοχή τού αντιπάλου και του περισσεύει και ένα πέντε το οποίο μπορεί να το παίξει από τη μάνα ή με το ίδιο πούλι. Οι εξάρες (6+6), τα ντόρτια (4+4) και οι τριπλές (3+3) χτυπούν στην μάνα του αντιπάλου και δεν περνάνε έτσι στην περιοχή του.

Απαγόρευση αποκλεισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας παίκτης αν έχει πόρτες σε έξι συνεχόμενες θέσεις λέμε ότι έχει κάνει εξάπορτο και αυτό αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον αντίπαλο (αφού καμία ζαριά δεν αρκεί για την υπερπήδησή του). Αυτό επιτρέπεται εκτός από τις 3 παρακάτω περιπτώσεις:

 • απαγορεύεται ένας παίκτης να καταλαμβάνει στο τέλος της εκτέλεσης της ζαριάς του όλες τις θέσεις της περιοχής του (α-ζ). Πρέπει δηλαδή να αφήσει μία τουλάχιστον θέση της περιοχής του ανοικτή.
 • δεν επιτρέπεται ο παίκτης να κρατήσει τον αντίπαλο αποκλεισμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρχει καμία ζαριά που να είναι δυνατόν να παιχτεί.Για παράδειγμα, αν έχει καταλάβει τις θέσεις ω,α,β,γ,δ,ε (εξάπορτο που κανονικά επιτρέπεται) και ο αντίπαλος συγκεντρώσει όλα τα πούλια στις θέσεις μ και ψ (είναι οι ω και λ τού αντιπάλου), ο παίκτης είναι υποχρεωμένος να ανοίξει μια από τις θέσεις (το ω φυσικά δεν κινείται), επομένως πρέπει να ανοίξει μία από τις θέσεις α-ε. Υπάρχει όμως και μια πολύ σπάνια περίπτωση διαφοροποίησης του τρόπου παιξίματος για την εφαρμογή του παραπάνω κανόνα, στην οποία ο παίκτης έχει κάνει εξάπορτο στην περιοχή όπου κάνει το μάζεμα (εξάπορτο θέσεις τ-ω). Σε αυτή την περίπτωση, ο παίκτης χωρίς να ανοίξει κάποια θέση, συνεχίζει το μάζεμα, ορίζοντας όμως συγχρόνως από ποια θέση θα περνάει ο αντίπαλος αν φέρει την κατάλληλη ζαριά π.χ. από την θέση τ.
 • O παίκτης δεν επιτρέπεται να κάνει εξάπορτο ακριβώς μπροστά από την μάνα του αντιπάλου, δηλαδή στις θέσεις ξ-τ (ή αλλιώς στις θέσεις β-η τού αντιπάλου). Στην περίπτωση αυτή συνεχίζει να έχει το δικαίωμα εξάπορτου σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (πχ γ-θ τού αντιπάλου). Υπάρχει και παραλλαγή που επιτρέπει το εξάπορτο ακριβώς μπροστά από τη μάνα του αντιπάλου.
 • Στο φεύγα όπως και στις πόρτες και το πλακωτό είναι υποχρεωτική η ολοκλήρωση μιας ζαριάς εφ΄ όσον αυτό είναι εφικτό.

Γκιουλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γκιουλ[1] είναι μια παραλλαγή του φεύγα. Οι διαφορές του γκιούλ συγκριτικά με το φεύγα είναι οι εξής:

 • δεν υπάρχει περιορισμός στην κίνηση τού δεύτερου πουλιού, επειδή αυτή είναι δυνατή ακόμη και από την πρώτη ζαριά.
 • εξάπορτο μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο, άνευ περιορισμού.
 • υπάρχει δικαίωμα μπλοκαρίσματος τού αντιπάλου, ώστε να μην του απομένει καμία ζαριά να παίξει.
 • μετά την τρίτη ζαριά, δηλαδή ξεκινώντας από την τέταρτη ζαριά τού καθενός, εάν κάποιος παίκτης φέρει διπλές, υποχρεούται να παίξει αυτές τις διπλές και στη συνέχεια όλες τις ανώτερες, με αύξουσα σειρά, μέχρι και τις εξάρες.
 • Σε κάθε παίκτη που δεν έχει υπολογίσει καλά και δεν μπορεί να ολοκληρώσει κάποιες ή όλες τις διπλές , είναι σεβαστή η επιλογή του και συνεχίζει τις διπλές ο αντίπαλος. Αν και ο αντίπαλος μπλοκαριστεί συνεχίζει ο άλλος παίκτης μέχρι να παιχτούν όλες οι διπλές ή να μην μπορεί να συνεχίσει κανένας από τους δύο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «ΓΚΙΟΥΛ». www.tavliinfo.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2016. 

Πηγές - Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]