Ασημένιος Ύφαλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Ασημένιος Ύφαλος είναι μια υφαλογενής περιοχή στον Ατλαντικό Ωκεανό βόρεια της Δομινικανής Δημοκρατίας και νοτιοανατολικά του Εδάφους των Τερκς και Κέικος. Χωρίζεται από τον Ύφαλο Μουτσουάρ στα δυτικά από το Πέρασμα του Ασημένιου Ύφαλου και από τον Ύφαλο Ναβιδάδ στα ανατολικά από το Πέρασμα του Ύφαλου Ναβιδάδ, Είναι μια ρηχή υποθαλάσσια περιοχή που σχεδόν φτάνει την επιφάνεια του ωκεανού σε πολλά σημεία της (18 μέτρα στα ρηχά τμήματα της), αλλά είναι τελείως βυθισμένη. Στα βόρεια άκρα της πολλές κοραλλιογενείς κεφαλές φτάνουν την επιφάνεια του ωκεανού, ειδικά στην χαμηλότερη στάθμη (άμπωτη) της παλίρροιας. Επίσης, ανάμεσα στις κοραλλιακές κεφαλές είναι το βυθισμένο φορτηγό πλοίο Πολυξένη, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι πάνω από την επιφάνεια του νερού. Η άνοδος στο Πολυξένη επιτρέπεται μόνο με κυβερνητική άδεια.

Επειδή ο Ασημένιος Ύφαλος είναι ρηχός, η περιοχή δεν είναι κατάλληλη για μεγάλα πλοία να χρησιμοποιούν την περιοχή ως πέρασμα. Στην πραγματικότητα, κάθε βάρκα στην περιοχή πρέπει να κατέχει άδεια προτού εισέλθει στον ύφαλο.

Αυτή η περιοχή θεωρείται τμήμα της Δομινικανής Δημοκρατίας, όπως και ο Ύφαλος Ναβιδάδ στα ανατολικά της. Στις 14 Οκτωβρίου 1986, η Δομινικανή Δημοκρατία ίδρυσε το "Καταφύγιο Ασημένιου Ύφαλου" για την προστασία αυτής της περιοχής ως καταφύγιο (θαλάσσιο πάρκο) για τα θαλάσσια θηλαστικά. Στις 5 Ιουλίου 1996, μια νεότερη απόφαση της Δομινικανής κυβέρνησης διεύρυνε την περιοχή και την ανακήρυξε ως Καταφύγιο Θαλάσσιων Θηλαστικών. Ο Ασημένιος Ύφαλος για πολύ καιρό είναι τόπος αναπαραγωγής και θηλασμού της καμπούρας φάλαινας (του γένους megaptera).

Για το λόγο αυτό, τουρίστες ξεναγούνται στην περιοχή για να δουν τις φάλαινες και άλλα άγρια είδη.

Μόλις στα νοτιοανατολικά βρίσκεται ο Ύφαλος Ναβιδάδ, επίσης στην δικαιοδοσία της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Ο Ασημένιος Ύφαλος, η Ανύψωση Ναβιδάδ, καθώς και ο Ύφαλος Μουτσουάρ (τμήμα των Νήσων Τερκς και Κέικος) μακρύτερα στα βορειοδυτικά, θεωρούνται γεωγραφικά μια συνέχεια του Αρχιπελάγους Λουκάγιαν (πιο γνωστό ως Αρχιπέλαγος των Μπαχάμας).

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]