Αρχιπέλαγος Σολεντινάμε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 11°19′N 84°42′W / 11.317°N 84.700°W / 11.317; -84.700

Το Αρχιπέλαγος Σολεντινάμε

Το Αρχιπέλαγος Σολεντινάμε είναι ίσως το μοναδικό στον κόσμο λιμναίο αρχιπέλαγος.

Βρίσκεται μέσα στη λίμνη Νικαράγουα στην ομώνυμη Χώρα και ανήκει στο διαμέρισμα Ρίο Σαν Χουάν. Απαρτίζεται από 36 κατάφυτες νησίδες και βραχονησίδες στο νότιο τμήμα της λίμνης κοντά στα σύνορα με την Κόστα Ρίκα. Σημαντικότεροι νήσοι του αρχιπελάγους είναι το Μανκαρρόν, το βορειότερο και υψηλότερο με υψόμετρο 257 μ., το Μακαρρονσίτο, δυτικά της προηγουμένης, το Σαν Φερνάντο, ΝΑ. της πρώτης, και το Λα Βενάδα , Ν.ΝΑ. των προηγουμένων. Το Αρχιπέλαγος Σολεντινάμε έχει χαρακτηριστεί εθνικό μνημείο και αποτελεί μία από τις 78 προστατευόμενες περιοχές της Νικαράγουας. Η δε χλωρίδα και η πανίδα του είναι τροπική.

Το Μανκαρρόν αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Νικαράγουας.

Το αρχιπέλαγος αυτό ήταν άλλοτε η έδρα της επανάστασης εναντίον της δικτατορίας του Σομόσα.
Σήμερα τα νησιά του, αποτελούν το ιδανικότερο ίσως καταφύγιο φυσιολατρών ιδίως ζωγράφων "ναΐφ" καθώς τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα αποτελούν πηγές έμπνευσης.

Άποψη του Αρχιπελάγους Σολεντινάμε

Όπως σημειώνει σε σχετική δημόσια δήλωσή του ο Μιγκέλ ντ΄ Αγκόστο, επίτιμο μέλος της Ένωσης Καλλιτεχνών της Νικαράγουας,: "Το αρχιπέλαγος εμπνέει τους "πριμιτιβιστές" ζωγράφους, πρωτόγονους, απλοϊκούς που τολμούν απλά να εκφράσουν τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Ο κόσμος της παραδοσιακής αυτής τέχνης είναι περισσότερο ένας κόσμος μελλοντικός, αθώος και καθαρός. Οι "ναΐφ" καλλιτέχνες αρνούμενοι βαρβαρικές εκδοχές της πραγματικότητας, μπορεί να θεωρηθεί ότι υπηρετούν μια επαναστατική μορφή τέχνης".

Κατά την ανατολή αλλά και τη δύση του ήλιου τα νησιά αυτά φαντάζουν σαν πολύτιμες πέτρες στο γαλάζιο της λίμνης αλλά και σαν αντιστάσεις στον ψυχοφθόρο υλισμό και τα κατασκευάσματα του σύγχρονου πολιτισμού. Αληθινή χώρα του "πριμιτιβισμού" όπως απεικονίζει στα έργα του ο Πωλ Γκωγκέν.

Πολλά από τα νησιά αυτά είναι κατοικήσιμα με ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρές ψαροταβέρνες που ως πρώτο πιάτο σερβίρουν μαγειρεμένη χελώνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]