Λίμνη Νικαράγουα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 11°36′32″N 85°21′03″W / 11.6089°N 85.3508°W / 11.6089; -85.3508

Λίμνη Νικαράγουα

Η λίμνη Νικαράγουα
Χώρες Νικαράγουα
Λεκάνη Απορροής 23,844 Τετραγωνικά χιλιόμετρα
Μέγιστο Μήκος 162 Χιλιόμετρα
Μέγιστο Πλάτος 71 Χιλιόμετρα
Έκταση 9.583 Τετραγωνικά χιλιόμετρα
Μέγιστο Βάθος 70 Μέτρα
Ύψος Επιφάνειας 32.7 Μέτρα
Νησιά 400+ (Ομετέπε,Σαπατέρα)
Πόλεις Γρανάδα, «Σαν Κάρλος» (Άγιος Κάρολος),κ.α.

Η λίμνη Νικαράγουα που τοπικά ονομάζεται Κοσίμπολκα (=γλυκό νερό), είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Δημοκρατίας της Νικαράγουας, αλλά και της κεντρικής Αμερικής. Βρίσκεται σε υψόμετρο 33 μέτρα, στο ΝΔ. τμήμα της χώρας και χωρίζεται από τον Ειρηνικό ωκεανό με τον στενό ισθμό «Ρίβας».

Έχει σχήμα ωοειδές μήκος 162 χλμ., πλάτος 71 χλμ. βάθος έως 70 μέτρα και συνολική επιφάνεια 9.583 τ.χλμ. Από το ΝΑ. άκρο της πηγάζει ο ποταμός «Σαν Χουάν» (Άγιος Ιωάννης) που χύνεται στη Καραϊβική θάλασσα. Αντιδιαμετρικά αντίθετα το ΒΔ. άκρο της συνδέεται με τη λίμνη Μανάγουα μέσω του ποταμού «Τιπιτάπα».

Στη λίμνη Νικαράγουα υπάρχουν πολλά νησιά, μεταξύ των οποίων η «Ομετέπε», επί της οποίας υπάρχουν δύο ηφαίστεια, καθώς και η «Σαπατέρα».

Κυριότερες παραλίμνιες πόλεις της λίμνης Νικαράγουα είναι η Γρανάδα και η «Σαν Κάρλος» (Άγιος Κάρολος) που βρίσκεται κοντά στις πηγές του Σαν Χουάν. Από τη παραλίμνια πόλη Σαν Κάρλος και σε απόσταση 2 ώρες με το λιμναίο φεριμπότ βρίσκεται το λιμναίο αρχιπέλαγος Σολεντινάμε.

Η λίμνη Νικαράγουα ή Κοσίμπολκα είναι σήμερα μεγάλος τουριστικός πόλος έλξης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λίμνη Νικαράγουα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Lake Nicaragua της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).