Αρχαίο θέατρο Ορχομενού Βοιωτίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχαίο θέατρο Ορχομενού Βοιωτίας
Orchomenos Boeotia AncientGreekTheater 0004 NorthView.jpg
Map
Είδοςαρχαίο ελληνικό θέατρο
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°29′36″N 22°58′31″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ορχομενού
ΤοποθεσίαΟρχομενός Βοιωτίας
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα

Το θέατρο του Βοιωτικού Ορχομενού ή Ορχομενού Βοιωτίας βρίσκεται μέσα στην τειχισμένη ακρόπολη[1] του 4ου αιώνα π. Χ. βορειοανατολικά από τον θολωτό τάφο του Μινύα και κοντά στο βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Σκριπούς (κτίσμα των τελών του 9ου αιώνα)[2][3]. Σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το θέατρο είναι τοποθετημένο στην περιοχή ενός προϋπάρχοντος μυκηναϊκού νεκροταφείου.

Χρονολόγηση και περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα η αρχική διαμόρφωσή του χρονολογείται πιθανόν τον 4ο αιώνα π.Χ. , εποχή ανάπτυξης της Βοιωτίας και ανάδειξης της Βοιωτικής συνομοσπονδίας σε πανελλήνια δύναμη.

Στο θέατρο γίνονταν επίσης θρησκευτικές γιορτές προς τιμή των Χαρίτων[2], του Διός Ομολωίου και του Διονύσου. Επίσης, στον χώρο του θεάτρου πραγματοποιούνταν συγκεντρώσεις των συμμαχικών πόλεων του Κοινού των Βοιωτών.

Το μνημείο υπέστη ανακατασκευές και προσθήκες σε όλη την χρονική περίοδο της χρήσης του. Η πρώτη ανακατασκευή του χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ και η τελευταία προσθήκη έγινε τον 1ο αιώνα μ.Χ. Το κοίλο είναι ημικυκλικού σχήματος με έντονη αξονική προέκταση και αποτελείται από δώδεκα σειρές εδωλίων (από πωρόλιθο) και οκτώ κερκίδες. Δεν έχει διαζώματα και η κατώτερη βαθμίδα του τονίζεται με πολύλιθες μαρμάρινες προεδρίες σπάνιου τύπου[4].

Η ορχήστρα είχε ημικίονες δωρικού ρυθμού που έφεραν επιστύλια με χαραγμένη επιγραφή αφιερωμένη στις Χάριτες. Στο προσκήνιο υπήρχε κιονοστοιχία δωρικών ημικιόνων[5] και προεξείχαν συμμετρικές πτέρυγες, οι οποίες διεύρυναν το σκηνικό οικοδόμημα με μήκος 37,5 μ.  Πάνω από το προσκήνιο βρισκόταν το λογείον, δηλαδή ο χώρος που κινούνταν οι ηθοποιοί. Στην πίσω πλευρά του ξεκινούσε το σκηνικό οικοδόμημα.

Το θέατρο ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφικές έρευνες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας που πραγματοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1970, οπότε αποκαλύφθηκε το κοίλο[6]. Το 1997-1998 πραγματοποιήθηκαν νέες ανασκαφές, κατά τις οποίες βρέθηκαν τα αναλήμματα των παρόδων του μνημείου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «Αρχαιολογικό πάρκο στον Ορχομενό Βοιωτίας». ΤΟ ΒΗΜΑ Πολιτισμός. 2012-10-22. http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=480498. Ανακτήθηκε στις 2017-01-11. 
 2. 2,0 2,1 Μποσνάκης Δ., Γκάγκτζης Δ. ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ. θέατρα θέας άξια, εκδ. ITANOS. σελ. 166.
 3. Αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Διάζωμα, Αθήνα 2016, σελ. 82.
 4. Έδρανα προεδρίας με αφιέρωση προς τιμή των Χάριτων.
 5. Στο επιστύλιο υπήρχε επιγραφή με αφιέρωση στις Χάριτες.
 6. Αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας, 2016, σελ. 84 - 85.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Ιακωβίδης Σπ., «Γλας και Ορχοµενός», τοµος Β΄, Πρακτικά Β΄∆ιεθνούς Συνεδρίου Βοιωτικών Μελετών, Λιβαδειά 6-10 Σεπτεµβρίου 1992, Αθήνα 1995.
 • Κουντούρη Έλ., Ορχοµενός – Κωπαϊδα, Αρχαιολογία. Εύβοια και Στερεά Ελλάδα, εκδ. Μέλισσα, Αθήνα 2008.
 • Μποσνάκης Δ., Γκάγκτζης Δ. ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ. θέατρα θέας άξια, εκδ. ITANOS.
 • Schliemann, H., «Exploration of the Boeotian Orchomenos», The Journal of Hellenic Studies, Vol. 2, pp. 122-163.
 • Αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Διάζωμα, Αθήνα 2016.